Deserki amaretti

(10 małych deserków słoiczkowych)


Popularne frazy: -> szybki deserek, deser jogurtowy, na szybko z jogurtu, szybkie deserki, jogurtowy smakołyk, pianka jogurtowa, piknik, śniadanie, amaretti, deserki słoiczkowe, słoik, słoiczki

Deserki amaretti
 
 

Składniki:

- 200 g ciasteczek amaretti
- 30 g masła
- 400 g serka ricotta (możesz go też samodzielnie wykonać - zobacz przepis na Thermomix)
- 1 galaretka cytrynowa z cukrem (jeżeli lubisz mniej słodkie deseru dodaj galaretkę bez cukru)
- 150 g wody (do rozpuszczenia galaretki)
- 200 g jogurtu naturalnego
- owoce, np. brzoskwinie z puszki (bez zalewy) pokrojone w kostkę.
- 1 czerwona galaretka (truskawkowa lub wiśniowa)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Deserki amaretti

Przygotowanie w Thermomix




1. W 150g ciepłej przegotowanej wody rozpuść galaretkę cytrynową. Pozostaw do wystygnięcia.
W 250g ciepłej przegotowanej wody rozpuść też czerwoną galaretkę. Pozostaw do przestygnięcia.

2. W suchym naczyniu miksującym umieść połowę ciasteczek amaretti. Dodaj masło. Wymieszaj. ( 25 sek. | obr. 5 ).

3. Wyrobioną masę umieść w słoiczkach deserowych na dnie.

4. W naczyniu miksującym umieść serek ricotta, połowę ciasteczek, jogurt naturalny i rozpuszczoną żółtą galaretkę. Dokładnie zmiksować. ( 1,5 min. | obr. 4-5 ). Rozłóż w słoiczkach deserowych na wcześniejszej masie z ciasteczek.

5. Zakręć wieczko w słoiczkach i umieść je w zamrażalniku na 15-20min.

6. Dodaj pokrojone w kostkę owoce do każdego ze słoiczków.(np. brzoskwinie z puszki bez zalewy), tak aby utrzymały się na wierzchu. Powinno też pozostać miejsce na późniejsze zalanie deserków galaretką.

7. Zalej czerwoną galaretką deserki w słoiczkach. Zakręcić słoiczki i umieścić w lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie deserki są gotowe do podania.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ketchup z cukinii Tawa Tawas - boliwijskie pączki Bezowe ciasteczka z kremem z granatami Szybki deser jogurtowy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewkiPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowie