Deserki amaretti

(10 małych deserków słoiczkowych)

Popularne frazy: -> szybki deserek, deser jogurtowy, na szybko z jogurtu, szybkie deserki, jogurtowy smakołyk, pianka jogurtowa, piknik, śniadanie, amaretti, deserki słoiczkowe, słoik, słoiczki

Deserki amaretti
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 200 g ciasteczek amaretti
- 30 g masła
- 400 g serka ricotta (możesz go też samodzielnie wykonać - zobacz przepis na Thermomix)
- 1 galaretka cytrynowa z cukrem (jeżeli lubisz mniej słodkie deseru dodaj galaretkę bez cukru)
- 150 g wody (do rozpuszczenia galaretki)
- 200 g jogurtu naturalnego
- owoce, np. brzoskwinie z puszki (bez zalewy) pokrojone w kostkę.
- 1 czerwona galaretka (truskawkowa lub wiśniowa)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Deserki amaretti

Przygotowanie w Thermomix




1. W 150g ciepłej przegotowanej wody rozpuść galaretkę cytrynową. Pozostaw do wystygnięcia.
W 250g ciepłej przegotowanej wody rozpuść też czerwoną galaretkę. Pozostaw do przestygnięcia.

2. W suchym naczyniu miksującym umieść połowę ciasteczek amaretti. Dodaj masło. Wymieszaj. ( 25 sek. | obr. 5 ).

3. Wyrobioną masę umieść w słoiczkach deserowych na dnie.

4. W naczyniu miksującym umieść serek ricotta, połowę ciasteczek, jogurt naturalny i rozpuszczoną żółtą galaretkę. Dokładnie zmiksować. ( 1,5 min. | obr. 4-5 ). Rozłóż w słoiczkach deserowych na wcześniejszej masie z ciasteczek.

5. Zakręć wieczko w słoiczkach i umieść je w zamrażalniku na 15-20min.

6. Dodaj pokrojone w kostkę owoce do każdego ze słoiczków.(np. brzoskwinie z puszki bez zalewy), tak aby utrzymały się na wierzchu. Powinno też pozostać miejsce na późniejsze zalanie deserków galaretką.

7. Zalej czerwoną galaretką deserki w słoiczkach. Zakręcić słoiczki i umieścić w lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie deserki są gotowe do podania.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Najszybsza szarlotka Kruche korzenne ciasteczka Tawa Tawas - boliwijskie pączki RacuPizza - szybki zamiennik pizzy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...