Deserki amaretti

(10 małych deserków słoiczkowych)

Popularne frazy: -> szybki deserek, deser jogurtowy, na szybko z jogurtu, szybkie deserki, jogurtowy smakołyk, pianka jogurtowa, piknik, śniadanie, amaretti, deserki słoiczkowe, słoik, słoiczki

Deserki amaretti
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 200 g ciasteczek amaretti
- 30 g masła
- 400 g serka ricotta (możesz go też samodzielnie wykonać - zobacz przepis na Thermomix)
- 1 galaretka cytrynowa z cukrem (jeżeli lubisz mniej słodkie deseru dodaj galaretkę bez cukru)
- 150 g wody (do rozpuszczenia galaretki)
- 200 g jogurtu naturalnego
- owoce, np. brzoskwinie z puszki (bez zalewy) pokrojone w kostkę.
- 1 czerwona galaretka (truskawkowa lub wiśniowa)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Deserki amaretti

Przygotowanie w Thermomix




1. W 150g ciepłej przegotowanej wody rozpuść galaretkę cytrynową. Pozostaw do wystygnięcia.
W 250g ciepłej przegotowanej wody rozpuść też czerwoną galaretkę. Pozostaw do przestygnięcia.

2. W suchym naczyniu miksującym umieść połowę ciasteczek amaretti. Dodaj masło. Wymieszaj. ( 25 sek. | obr. 5 ).

3. Wyrobioną masę umieść w słoiczkach deserowych na dnie.

4. W naczyniu miksującym umieść serek ricotta, połowę ciasteczek, jogurt naturalny i rozpuszczoną żółtą galaretkę. Dokładnie zmiksować. ( 1,5 min. | obr. 4-5 ). Rozłóż w słoiczkach deserowych na wcześniejszej masie z ciasteczek.

5. Zakręć wieczko w słoiczkach i umieść je w zamrażalniku na 15-20min.

6. Dodaj pokrojone w kostkę owoce do każdego ze słoiczków.(np. brzoskwinie z puszki bez zalewy), tak aby utrzymały się na wierzchu. Powinno też pozostać miejsce na późniejsze zalanie deserków galaretką.

7. Zalej czerwoną galaretką deserki w słoiczkach. Zakręcić słoiczki i umieścić w lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie deserki są gotowe do podania.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Moje ulubione pączki Makowa panieńka Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni Korzenne bagietki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka