Czy wiesz, że ...
Kiełki lucerny - to bogactwo witamin A, C, E i witamin z grupy B oraz lecytyny. Poprawiają pamięć, mają właściwości pobudzające i łagodząco działają w chorobach oczu.
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Amerykanki

(porcja ciasta na ok. 10 szt. ciastek)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

ciastka z amoniakiem, amoniaki, amerykanki



Składniki:

- 80 g masła
- 2 jajka (rozmiar L)
- 130 g cukru
- 160 g mleka 3,2%
- 320 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczki amoniaku

Dekoracja - lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru


Przygotowanie w Thermomix




1. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miseczkę. Uruchomić wagę. Odważyć mąkę, dodać amoniak. Dokładnie wymieszać i odstawić do poźniejszego wykorzystania.

2. Masło rozpuścić ( 3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 2 ). Odlać do innego pojemnika - ostudzić.

3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka. Dodać cukier. Jajka utrzeć z cukrem na "kogiel mogiel" ( 3min. | temp. 37 stopni C | obr. 3,5 ). Dodać mleko i dokładnie wymieszać. ( 1 min. | obr. 3 ).

4. Wyjąć motylek. Mąkę wcześniej wymieszaną z amoniakiem dodawać do ciasta po łyżce ciągle mieszając. ( 3 min. | obr. 4 ). Na koniec wlać roztopione wcześniej masło i dalej mieszać ( 1 min. | obr. 4 ).

5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy łyżką ciastka (pozostawiając sporo miejsca pomiędzy nimi). Dwie łyżki ciasta to jedno ciastko. Na dużą blachę nakładamy ok. pięć porcji po dwie łyżki.

6. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż zarumienią się brzegi ciastek. Studzimy na kratce.

Przygotowanie lukru
1. Załóż motylek. Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Ciastka, gdy ostygną, lukrujemy z płaskiej strony.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Makowiec świątecznyCzworaczek - chleb pszenno-żytniCiasteczka czekoladowe z nutą mięty

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki słonecznikaKiełki amarantusaKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix