Amerykanki

(porcja ciasta na ok. 10 szt. ciastek)

Popularne frazy: -> ciastka z amoniakiem, amoniaki, amerykanki

 

Składniki:

- 80 g masła
- 2 jajka (rozmiar L)
- 130 g cukru
- 160 g mleka 3,2%
- 320 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczki amoniaku

Dekoracja - lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




1. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miseczkę. Uruchomić wagę. Odważyć mąkę, dodać amoniak. Dokładnie wymieszać i odstawić do poźniejszego wykorzystania.

2. Masło rozpuścić ( 3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 2 ). Odlać do innego pojemnika - ostudzić.

3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka. Dodać cukier. Jajka utrzeć z cukrem na "kogiel mogiel" ( 3min. | temp. 37 stopni C | obr. 3,5 ). Dodać mleko i dokładnie wymieszać. ( 1 min. | obr. 3 ).

4. Wyjąć motylek. Mąkę wcześniej wymieszaną z amoniakiem dodawać do ciasta po łyżce ciągle mieszając. ( 3 min. | obr. 4 ). Na koniec wlać roztopione wcześniej masło i dalej mieszać ( 1 min. | obr. 4 ).

5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy łyżką ciastka (pozostawiając sporo miejsca pomiędzy nimi). Dwie łyżki ciasta to jedno ciastko. Na dużą blachę nakładamy ok. pięć porcji po dwie łyżki.

6. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż zarumienią się brzegi ciastek. Studzimy na kratce.

Przygotowanie lukru
1. Załóż motylek. Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Ciastka, gdy ostygną, lukrujemy z płaskiej strony.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Tortilla - przepis podstawowy Karpatka doskonała (Thermomix) Domowy serek a'la ricotta Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Czy z tej mąki będzie chleb?