Amerykanki

(porcja ciasta na ok. 10 szt. ciastek)

Popularne frazy: -> ciastka z amoniakiem, amoniaki, amerykanki

 

Składniki:

- 80 g masła
- 2 jajka (rozmiar L)
- 130 g cukru
- 160 g mleka 3,2%
- 320 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczki amoniaku

Dekoracja - lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix




1. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miseczkę. Uruchomić wagę. Odważyć mąkę, dodać amoniak. Dokładnie wymieszać i odstawić do poźniejszego wykorzystania.

2. Masło rozpuścić ( 3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 2 ). Odlać do innego pojemnika - ostudzić.

3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka. Dodać cukier. Jajka utrzeć z cukrem na "kogiel mogiel" ( 3min. | temp. 37 stopni C | obr. 3,5 ). Dodać mleko i dokładnie wymieszać. ( 1 min. | obr. 3 ).

4. Wyjąć motylek. Mąkę wcześniej wymieszaną z amoniakiem dodawać do ciasta po łyżce ciągle mieszając. ( 3 min. | obr. 4 ). Na koniec wlać roztopione wcześniej masło i dalej mieszać ( 1 min. | obr. 4 ).

5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy łyżką ciastka (pozostawiając sporo miejsca pomiędzy nimi). Dwie łyżki ciasta to jedno ciastko. Na dużą blachę nakładamy ok. pięć porcji po dwie łyżki.

6. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż zarumienią się brzegi ciastek. Studzimy na kratce.

Przygotowanie lukru
1. Załóż motylek. Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Ciastka, gdy ostygną, lukrujemy z płaskiej strony.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

CalzoneSzybki deser jogurtowyBaklavaUrocze bułeczki na sezon gillowy

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Barów mlecznych nieprzemijający urokZakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło