Amerykanki

(porcja ciasta na ok. 10 szt. ciastek)

Popularne frazy: -> ciastka z amoniakiem, amoniaki, amerykanki, amerykany, ciastka z dzieciństwa, amoniak, szybkie ciastka, lukier, lukrowane, kleksy

Amerykanki
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczki amoniaku
- 80 g masła
- 2 jajka (rozmiar L) + 1 żółtko
- 130 g cukru
- 160 g mleka 3,2%

Dekoracja - lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




1. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miseczkę. Uruchomić wagę. Odważyć mąkę pszenną (350g), dodać 1 płaską łyżeczkę amoniaku. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok, do pokaźniejszego wykorzystania.

2. W naczyniu miksującym umieścić 80g masła, rozpuścić ( 4 min. | temp. 37 stopni C | obr. 2 ). Odlać do innego pojemnika - zostawić do ostudzenia.

3. (Bez mycia naczynia miksującego)założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić 2 jajka. Oddzielić żółtko z trzeciego jajka i dodać je. Białko pozostawić do wykorzystania podczas przygotowania lukru. Dodać 130g cukru. Całość utrzeć na "kogiel mogiel" ( 3min. | temp. 37 stopni C | obr. 3,5 ). Dodać 160g mleka i dokładnie wymieszać. ( 30 sek. | obr. 2.5 ).

4. Wyjąć motylek. Mąkę, wcześniej wymieszaną z amoniakiem dodawać do ciasta po łyżce ciągle mieszając. ( 3 min. | obr. 3,5 ). Na koniec wlać roztopione wcześniej masło i dalej mieszać ( 1 min. | obr. 4 ).

5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy łyżką ciastka (pozostawiając sporo miejsca pomiędzy nimi). Około dwie łyżki ciasta to będzie jedno ciastko. Na dużą blachę nakładamy ok. pięć porcji po dwie łyżki.

6. Pieczemy ok. 20-22 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż zarumienią się brzegi ciastek. Studzimy na kratce.

Przygotowanie lukru
1. Załóż motylek. Umieść składniki na lukier w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3.5).

Ciastka, gdy ostygną, lukrujemy z płaskiej strony.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Pesto z rzeżuchy Zapiekanki z budki Jajka z kiełkami Szybkie pierniczki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Słodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kalorii

Słodycze z reguły są dla dzieci ulubionym smakołykiem. Tymczasem nadmiar cukru w diecie dziecka sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Powoduje otyłość, choroby serca, cukrzycę typu II i inne, poważne schorzenia. Wynika to z faktu, że w momencie jedzenia dużej ilości jedzenia z wysoką zawartością cukru, rzadziej sięga się po wartościowe posiłki takie jak produkty mleczne czy pełnoziarniste. Może to finalnie prowadzić do niedoborów cennych składników odżywczych, niezbędnych do intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Czy wiedziałeś, że przykładowo 80% dzieci spożywa za dużo cukru?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaMiód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekDlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Migdałowych szaleństw czas