Rollsy z pełnoziarnistej tortilli

(10 porcji)

Popularne frazy: -> rollsy, przekąski, zakąski, dania z tortilli, tortilla pełnoziarnista, piknik, przekąska piknikowa

Rollsy z pełnoziarnistej tortilli
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 5 tortilli pełnoziarnistych
- 300 g serka ricotta
- 60 g chrzanu tartego
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka świeżego soku z cytryny
- pieprz, sól (do smaku)

- 1 ogórek gruntowy
- 40 g kiełków słonecznika
- 200 g łososia wędzonego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- liście rukoli
- 1 świeża papryka czerwona




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




1. W naczyniu miksującym umieść ser ricotta, tarty chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz (do smaku). Miksuj na gładką masę. ( 5 sek. | obr. 8-10), otwórz naczynie miksujące, kopystką zrzuć pastę z brzegów, zamknij i ponownie zmiksuj ( 10-15 sek. | obr. 5-6). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż do miseczki i odłóż do późniejszego wykorzystania.

2. Przygotuj tortille wg. przepisu:
- tortilla pełnoziarnista (tortille nie moga być mocno wypieczone, bo ciężko będzie je zwijać) lub użyj gotowych.

3. Umyj dokładnie warzywa. Ogórek, paprykę - kroimy na długie słupki.
Łososia wędzonego kroimy na paski.
Jajka (bez żółtek) kroimy w słupki.

4. Tortillę kroimy na półokręgi. Smarujemy na całej powierzchni przygotowanym serkiem chrzanowym. Układamy warzywa, kiełki, jajko, łososia i inne dodatki. Zwijamy tortillę (tak aby słupki warzyw lekko wystawały od równej strony. Zawinięte ruloniki od spodu owijamy srebrną folią spożywczą.


jak zawijać tortille




5. Tak przygotowane przekąski możemy zabrać ze sobą na piknik.

Dodatki oczywiście można dowolnie komponować. Dobierać smakowo wg uznania.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Czizkejk Wieniec z bułeczek pszennych Calzone Bułeczki Mr Ziarenko

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Olejki w kuchniCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Masaż jako element profilaktyki zdrowotnej - czy warto?Nie dodawaj tych owoców na surowo do galaretki ...