Rollsy z pełnoziarnistej tortilli

(10 porcji)


Popularne frazy: -> rollsy, przekąski, zakąski, dania z tortilli, tortilla pełnoziarnista, piknik, przekąska piknikowa

Rollsy z pełnoziarnistej tortilli
 
 

Składniki:

- 5 tortilli pełnoziarnistych
- 300 g serka ricotta
- 60 g chrzanu tartego
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka świeżego soku z cytryny
- pieprz, sól (do smaku)

- 1 ogórek gruntowy
- 40 g kiełków słonecznika
- 200 g łososia wędzonego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- liście rukoli
- 1 świeża papryka czerwona




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




1. W naczyniu miksującym umieść ser ricotta, tarty chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz (do smaku). Miksuj na gładką masę. ( 5 sek. | obr. 8-10), otwórz naczynie miksujące, kopystką zrzuć pastę z brzegów, zamknij i ponownie zmiksuj ( 10-15 sek. | obr. 5-6). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż do miseczki i odłóż do późniejszego wykorzystania.

2. Przygotuj tortille wg. przepisu:
- tortilla pełnoziarnista (tortille nie moga być mocno wypieczone, bo ciężko będzie je zwijać) lub użyj gotowych.

3. Umyj dokładnie warzywa. Ogórek, paprykę - kroimy na długie słupki.
Łososia wędzonego kroimy na paski.
Jajka (bez żółtek) kroimy w słupki.

4. Tortillę kroimy na półokręgi. Smarujemy na całej powierzchni przygotowanym serkiem chrzanowym. Układamy warzywa, kiełki, jajko, łososia i inne dodatki. Zwijamy tortillę (tak aby słupki warzyw lekko wystawały od równej strony. Zawinięte ruloniki od spodu owijamy srebrną folią spożywczą.


jak zawijać tortille




5. Tak przygotowane przekąski możemy zabrać ze sobą na piknik.

Dodatki oczywiście można dowolnie komponować. Dobierać smakowo wg uznania.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty Bułeczki z ziemniakami Krem czekoladowy nie tylko do tortów Kremowa pasta śródziemnomorska

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Kiełkowanie prostsze niż myślisz...