Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek

(porcja na 3-4 osoby)


Popularne frazy: -> Jajko, co zrobić z jajek, jajka na śniadanie, co zrobić z ugotowanych jajek, co zrobić z jajek wielkanocnych, sos z jajek, sos chrzanowy, jajka z chrzanem

Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek
 
 

Składniki:



- 6 jajek
- 40-50 g chrzanu tartego
- sól (duża szczypta do smaku)
- 1,5 - 2 łyżek jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki majonezu (najlepiej samodzielnie wykonanego w Thermomix)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Ugotować 6 jajek na twardo. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wlać 400 ml wody. ( 13-14min.| temp. Varoma | obr. 1 ).
Jajka ostudzić dobrze pod zimną wodą. Obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek.

2) Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać same białka ugotowanych jajek. Rozdrobnić delikatnie. (3sek. | obr.3).
Rozdrobnione białka odłożyć do większej miseczki.

3) Nie trzeba myć naczynia przed kolejnym krokiem. W naczyniu miksującym załóż motylek. Dodaj: żółtka z ugotowanych jajek, chrzan, jogurt naturalny i majonez, przyprawić solą. ( 20 sek. | obr. 3,5). Otwórz pokrywę naczynia miksującego. Utartą masę zgarniamy kopystką z brzegów naczynia miksującego. Ponownie ucieramy. ( 30 sek. | obr.3 ). Zawartość naczynia miksującego przełóż do miski z rozdrobnionymi białkami. Sos jest gotowy. Dobrze jest go umieścić w lodówce, aby lepiej się przegryzł.

Podawać do chlebków pita lub kanapek.
Można użyć też jako polski sos do nachosów. Świetnie też sprawdzi się na wielkanocnym stole.


Smacznego!






Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Makowiec świąteczny Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami Toskański makaron PICI

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...