Sos pieczarkowy

(porcja ok. 600ml)

Popularne frazy: -> pieczarki, sos z pieczarek, sos do obiadu, najsmaczniejszy sos pieczarkowy, grzybami

Sos pieczarkowy
 
 

Składniki:

- 2 ząbki czosnku
- 30g cebuli
- 1 łyżeczka masła
- spora szczypta soli
- 20g oleju roślinnego
- 500g umytych i oczyszczonych pieczarek (przekrojone na pół)
- 60g marchewki (obranej i pokrojonej w 2cm kawałki)
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mączki z suszu grzybowego
- 1 łyżeczka pasty bulionu warzywnego lub drobiowego
- 50g wody
- 100g śmietany 30% (można też zastąpić jogurtem)






Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix




1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć czosnek i cebulę. Rozdrabniamy. ( 3 sek. | obr. 5 )
2. Zgarniamy kopystką z brzegów naczynia rozdrobniony czosnek i cebulę. Dodać łyżeczkę masła, szczyptę soli, 20g oleju. Dusimy. ( 2 min. | 120 stopni C | obr. 2 )
3. Dodać marchewkę obraną i pociętą na ok. 2cm kawałki. Otwór w pokrywie zasłonić miarką. Rozdrobnić. ( 10 sek. | obr. 5 ) Zgarnąć ze ścianek rozdrobnioną marchewkę.
4. Pieczarki oczyścić, umyć i przeciąć na pół. Dodać do naczynia miksującego.
Dodać 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mączki grzybowej. Dusimy. ( 5 min. | temp. 100 stopni C | obroty lewe 1)
Nie zatykamy otworu w pokrywie, aby swobodnie parowało.
5. Zgarnąć kopystką i dodać 50ml wody, łyżeczkę bulionu drobiowego lub warzywnego. Dusimy ponownie. ( 5 min. | temp. 100 stopni C | obr. lewe 1 )
Na pokrywie można postawić koszyczek, aby nie chlapało i swobodnie parowało. W ten sposób zredukuje się część wody.
6. Dalej zatrzymać noże i przez otwór w pokrywie przy włączonej wadze dodać śmietanę lub jogurt. Poddusić. ( 3 min. | temp. 90 stopni C | obroty lewe 1 ) Otwór w pokrywie pozostawiamy bez przykrycia. Sos mamy gotowy!
Podajemy na ciepło.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Tortilla - pełnoziarnistaTarta ze śliwkami pod pierzynkąLekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Wyciskarka do owoców - jaką wybrać?Poprawianie natury, czyli o domowej uprawie roślinHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę