Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 30g cebuli
- 1 łyżeczka masła
- spora szczypta soli
- 20g oleju roślinnego
- 500g umytych i oczyszczonych pieczarek (przekrojone na pół)
- 60g marchewki (obranej i pokrojonej w 2cm kawałki)
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mączki z suszu grzybowego
- 1 łyżeczka pasty bulionu warzywnego lub drobiowego
- 50g wody
- 100g śmietany 30% (można też zastąpić jogurtem)
Przygotowanie w Thermomix
1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć czosnek i cebulę. Rozdrabniamy.
( 3 sek. | obr. 5 )
2. Zgarniamy kopystką z brzegów naczynia rozdrobniony czosnek i cebulę. Dodać łyżeczkę masła, szczyptę soli, 20g oleju. Dusimy.
( 2 min. | 120 stopni C | obr. 2 )
3. Dodać marchewkę obraną i pociętą na ok. 2cm kawałki. Otwór w pokrywie zasłonić miarką. Rozdrobnić.
( 10 sek. | obr. 5 ) Zgarnąć ze ścianek rozdrobnioną marchewkę.
4. Pieczarki oczyścić, umyć i przeciąć na pół. Dodać do naczynia miksującego.
Dodać 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mączki grzybowej. Dusimy.
( 5 min. | temp. 100 stopni C | obroty lewe 1)
Nie zatykamy otworu w pokrywie, aby swobodnie parowało.
5. Zgarnąć kopystką i dodać 50ml wody, łyżeczkę bulionu drobiowego lub warzywnego. Dusimy ponownie.
( 5 min. | temp. 100 stopni C | obr. lewe 1 )
Na pokrywie można postawić koszyczek, aby nie chlapało i swobodnie parowało. W ten sposób zredukuje się część wody.
6. Dalej zatrzymać noże i przez otwór w pokrywie przy włączonej wadze dodać śmietanę lub jogurt. Poddusić.
( 3 min. | temp. 90 stopni C | obroty lewe 1 ) Otwór w pokrywie pozostawiamy bez przykrycia. Sos mamy gotowy!
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
>>> Powrót do wyszukiwania