Sos pieczarkowy

(porcja ok. 600ml)

Popularne frazy: -> pieczarki, sos z pieczarek, sos do obiadu, najsmaczniejszy sos pieczarkowy, grzybami

Sos pieczarkowy
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 2 ząbki czosnku
- 30g cebuli
- 1 łyżeczka masła
- spora szczypta soli
- 20g oleju roślinnego
- 500g umytych i oczyszczonych pieczarek (przekrojone na pół)
- 60g marchewki (obranej i pokrojonej w 2cm kawałki)
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mączki z suszu grzybowego
- 1 łyżeczka pasty bulionu warzywnego lub drobiowego
- 50g wody
- 100g śmietany 30% (można też zastąpić jogurtem)




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć czosnek i cebulę. Rozdrabniamy. ( 3 sek. | obr. 5 )
2. Zgarniamy kopystką z brzegów naczynia rozdrobniony czosnek i cebulę. Dodać łyżeczkę masła, szczyptę soli, 20g oleju. Dusimy. ( 2 min. | 120 stopni C | obr. 2 )
3. Dodać marchewkę obraną i pociętą na ok. 2cm kawałki. Otwór w pokrywie zasłonić miarką. Rozdrobnić. ( 10 sek. | obr. 5 ) Zgarnąć ze ścianek rozdrobnioną marchewkę.
4. Pieczarki oczyścić, umyć i przeciąć na pół. Dodać do naczynia miksującego.
Dodać 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mączki grzybowej. Dusimy. ( 5 min. | temp. 100 stopni C | obroty lewe 1)
Nie zatykamy otworu w pokrywie, aby swobodnie parowało.
5. Zgarnąć kopystką i dodać 50ml wody, łyżeczkę bulionu drobiowego lub warzywnego. Dusimy ponownie. ( 5 min. | temp. 100 stopni C | obr. lewe 1 )
Na pokrywie można postawić koszyczek, aby nie chlapało i swobodnie parowało. W ten sposób zredukuje się część wody.
6. Dalej zatrzymać noże i przez otwór w pokrywie przy włączonej wadze dodać śmietanę lub jogurt. Poddusić. ( 3 min. | temp. 90 stopni C | obroty lewe 1 ) Otwór w pokrywie pozostawiamy bez przykrycia. Sos mamy gotowy!
Podajemy na ciepło.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni Tort Ciasto na makaron domowy Klasyczne brownie z orzechami

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy zrzucenia zbędnych kilogramów musi być trudne? Nie z cateringiem dietetycznym

Planujesz zrzucić zbędne kilogramy? Proces odchudzania wcale nie musi być trudny. Wystarczy, że sięgniesz po zdrowe metody i wsparcie, takie jak catering dietetyczny. Odkryj sposób, który pomoże Ci schudnąć zdrowo i przyjemnie.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - kulinarna perełkaZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówEtyka w filiżance: Jak zrównoważony rozwój zmienia przemysł kawowyKiełki brokuła w walce z objawami autyzmu?