Rolada kokosowo-czekoladowa - bez pieczenia

(porcja to 1 rolada ok. 28 cm)

Popularne frazy: -> rolada kokosowa, rolada czekoladowa, rolada bez pieczenia

 
  • Wybierz język

Składniki (masa kakaowa):

- 300 g herbatników lub krakersów (Digestive, Graham crackers )
- 30 g masła
- 100 g cukru
- 115 g mleka (np. 0,5%)
- 30 g kakao (około 3 łyżki)


Składniki (masa kokosowa):

- 100 g miękkiego masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru pudru



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




MASA KAKAOWA
1. W naczyniu miksującym umieść herbatniki. Zemleć. ( 15 sek. | obr. 7-8 ). Rozdrobnione na mączkę herbatniki przeskładamy do innego naczynia i odstawiamy.
2. W naczyniu miksującym umieść: mleko, masło, cukier, kakao. Podgrzewamy do czasu aż się rozpuszczą i połączą wszystkie składniki. ( 3min. | temp. 50 stopni C | obr. 3 ).
3. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia.
4. Do naczynia miksującego dodajemy wcześniej rozdrobnione herbatniki i dokładnie mieszamy. ( 20 sek. | obr. 3-4 ). Zatrzymać noże, kopystką zrzucić masę z brzegów naczynia miksującego i ponownie wymieszać ( 10 sek. | obr. 3-4 ).
5. Masę jeszcze ciepłą przekładamy na przygotowany arkusz papieru i równomiernie rozprowadzamy na powierzchni około 28 cm.
6. Umyj i osusz (np. ręcznikiem papierowym) naczynie miksujące.

MASA KOKOSOWA

1. W suchym naczyniu miksującym załóż motylek. Umieść miękkie masło, cukier puder. Ucieramy na pulchną masę. ( 3min. | obr. 3 )
2. Zdjąć motylek. Dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. ( 20sek. | obr.3-5 ) Zatrzymać noże. Kopystką zrzucić masę z brzegów naczynia i powtórzyć mieszanie. ( 10sek. | obr.3-5 ).
3. Tak przygotowaną masą kokosową smarujemy ciasto kakaowe pozostawiając około 1cm po brzegach.
4. Zwijamy delikatnie roladę. Zawijamy w papier i umieszczamy w lodówce na 3 godziny.
5. Schłodzoną kroimy w porcje i podajemy.


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Sernik pod czekoladową kołderką Mini szarlotki Urocze bułeczki na sezon gillowy Mirelki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscu

W perspektywie myślenia o opiece zdrowotnej, istotne jest wybrać miejsce, które zapewni całościowe wsparcie. Centra Medyczne w Niepołomicach to takie miejsca - unikalne na mapie miasta. Koncentrują się nie tylko na podstawowych aspektach medycyny, ale również tworzą przyjazne środowisko dla wszystkich pacjentów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Co warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek?Zróbmy sobie delikatny domowy serekDomowe pieczywo. Bułeczki.Masaż jako element profilaktyki zdrowotnej - czy warto?