Rolada kokosowo-czekoladowa - bez pieczenia

(porcja to 1 rolada ok. 28 cm)

Popularne frazy: -> rolada kokosowa, rolada czekoladowa, rolada bez pieczenia

 
  • Wybierz język

Składniki (masa kakaowa):

- 300 g herbatników lub krakersów (Digestive, Graham crackers )
- 30 g masła
- 100 g cukru
- 115 g mleka (np. 0,5%)
- 30 g kakao (około 3 łyżki)


Składniki (masa kokosowa):

- 100 g miękkiego masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru pudru



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




MASA KAKAOWA
1. W naczyniu miksującym umieść herbatniki. Zemleć. ( 15 sek. | obr. 7-8 ). Rozdrobnione na mączkę herbatniki przeskładamy do innego naczynia i odstawiamy.
2. W naczyniu miksującym umieść: mleko, masło, cukier, kakao. Podgrzewamy do czasu aż się rozpuszczą i połączą wszystkie składniki. ( 3min. | temp. 50 stopni C | obr. 3 ).
3. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia.
4. Do naczynia miksującego dodajemy wcześniej rozdrobnione herbatniki i dokładnie mieszamy. ( 20 sek. | obr. 3-4 ). Zatrzymać noże, kopystką zrzucić masę z brzegów naczynia miksującego i ponownie wymieszać ( 10 sek. | obr. 3-4 ).
5. Masę jeszcze ciepłą przekładamy na przygotowany arkusz papieru i równomiernie rozprowadzamy na powierzchni około 28 cm.
6. Umyj i osusz (np. ręcznikiem papierowym) naczynie miksujące.

MASA KOKOSOWA

1. W suchym naczyniu miksującym załóż motylek. Umieść miękkie masło, cukier puder. Ucieramy na pulchną masę. ( 3min. | obr. 3 )
2. Zdjąć motylek. Dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. ( 20sek. | obr.3-5 ) Zatrzymać noże. Kopystką zrzucić masę z brzegów naczynia i powtórzyć mieszanie. ( 10sek. | obr.3-5 ).
3. Tak przygotowaną masą kokosową smarujemy ciasto kakaowe pozostawiając około 1cm po brzegach.
4. Zwijamy delikatnie roladę. Zawijamy w papier i umieszczamy w lodówce na 3 godziny.
5. Schłodzoną kroimy w porcje i podajemy.


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Jajka z kiełkami Sernik z musem piernikowym Bułeczki hamburgerowe Torcik Kubuś

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomCzekoladowa obietnica - czyli doskonałe i zaskakujące ciastoBułki i bułeczki - tym razem w włoskim klimacieJak dobrze przygotować łososia?