Czy wiesz, że ...
Kiełki najlepiej jeść na surowo i większość z Was zapewne dodaje je głównie do kanapek lub posypuje nimi kanapki. Jednak niektóre z nich takie jak kiełki fasoli, soczewicy, fasolki mung, czy ciecierzycy dobrze jest lekko podgotować na parze. Podczas krótkiego gotowania na parze nie stracą one zbyt wielu składników, a staną się łatwiej strawne.
Zobacz też:


WiadomościWiadomości
WspółpracaWspółpraca
KontaktKontakt
Strona startowaStrona startowa

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Rolada kokosowo-czekoladowa - bez pieczenia

(porcja to 1 rolada ok. 28 cm)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> rolada kokosowa, rolada czekoladowa, rolada bez pieczenia



Składniki (masa kakaowa):

- 300 g herbatników lub krakersów (Digestive, Graham crackers )
- 30 g masła
- 100 g cukru
- 115 g mleka (np. 0,5%)
- 30 g kakao (około 3 łyżki)


Składniki (masa kokosowa):

- 100 g miękkiego masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru pudru


Przygotowanie w Thermomix




MASA KAKAOWA
1. W naczyniu miksującym umieść herbatniki. Zemleć. ( 15 sek. | obr. 7-8 ). Rozdrobnione na mączkę herbatniki przeskładamy do innego naczynia i odstawiamy.
2. W naczyniu miksującym umieść: mleko, masło, cukier, kakao. Podgrzewamy do czasu aż się rozpuszczą i połączą wszystkie składniki. ( 3min. | temp. 50 stopni C | obr. 3 ).
3. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia.
4. Do naczynia miksującego dodajemy wcześniej rozdrobnione herbatniki i dokładnie mieszamy. ( 20 sek. | obr. 3-4 ). Zatrzymać noże, kopystką zrzucić masę z brzegów naczynia miksującego i ponownie wymieszać ( 10 sek. | obr. 3-4 ).
5. Masę jeszcze ciepłą przekładamy na przygotowany arkusz papieru i równomiernie rozprowadzamy na powierzchni około 28 cm.
6. Umyj i osusz (np. ręcznikiem papierowym) naczynie miksujące.

MASA KOKOSOWA

1. W suchym naczyniu miksującym załóż motylek. Umieść miękkie masło, cukier puder. Ucieramy na pulchną masę. ( 3min. | obr. 3 )
2. Zdjąć motylek. Dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. ( 20sek. | obr.3-5 ) Zatrzymać noże. Kopystką zrzucić masę z brzegów naczynia i powtórzyć mieszanie. ( 10sek. | obr.3-5 ).
3. Tak przygotowaną masą kokosową smarujemy ciasto kakaowe pozostawiając około 1cm po brzegach.
4. Zwijamy delikatnie roladę. Zawijamy w papier i umieszczamy w lodówce na 3 godziny.
5. Schłodzoną kroimy w porcje i podajemy.


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Napój pomarańczowo-cytrynowyMakowa panieńkaKawowo-krówkowa kanapka z orzechami

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Musli na zdrowieJak wyhodować kiełki w domu?Kontuzje a rehabilitacja sportowa