Ciasto: Zobacz też: więcej |
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą.
Smalec roztopić w gorącej wodzie.
Dalej połączyć stopniowo wodę z roztopionym smalcem dodając do mąki.
Tę czynność najlepiej wykonać mikserem. Połączyć dokładnie składniki aż uformuje się kula z ciasta. jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie i gładkie w dotyku. Umieścić w misce przykryć folią i odstawić na godzinę aby odpoczęło.
Wykonanie w Thermomix
Do naczynia miksującego włożyć smalec, sól i wodę (czas 1,5 min., obroty 2, temp. 50 stopni) - rozpuścić smalec.
Dodać mąkę i wymieszać (czas 10 s, obroty 4) następnie wyrobić (1 minuta, obroty wyrabianie).
Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)
Rozdzielić ciasto na 10 części. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około 15-18 cm).
Placki kolejno układać na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej na specjalnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu lub naleśnikarce).
Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i pokryje się brązowymi plamkami z drugiej strony.
Wtedy to jeszcze raz przewracamy ją i smażymy jeszcze 20 sek. Zdejmujemy z patelni i składamy w stosik. Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się.
Wysmażone tortille będą się zwijały łatwiej jeżeli zawiniemy je w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać przed zwijaniem.
Tak przygotowane tortille pszenne można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów