Tortilla - przepis podstawowy

(zdrowa kuchnia przepisy)

Popularne frazy: -> pieczywo, domowa tortilla, zdrowa kuchnia przepisy, tortille przepis, tortilla thermomix, obiad, dodatki, dodatek, kolacja, na imprezę, danie obiadowe, fingerfood, party

Tortilla - przepis podstawowy
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:
- 340g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki smalcu
- ok. 150-170 ml gorącej wody


(smalec można też zastąpić olejem 50-60g w tej porcji wystarczy)


(mąkę pszenną możesz zastąpić inną mąką - np. żytnią z pełnego przemiału typ 700 lub 2000 - powstanie tortilla pełnoziarnista)

Zobacz też: więcej


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą.

Smalec roztopić w gorącej wodzie.

Dalej połączyć stopniowo wodę z roztopionym smalcem dodając do mąki.
Tę czynność najlepiej wykonać mikserem. Połączyć dokładnie składniki aż uformuje się kula z ciasta. jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie i gładkie w dotyku. Umieścić w misce przykryć folią i odstawić na godzinę aby odpoczęło.


Wykonanie w Thermomix



Do naczynia miksującego włożyć smalec, sól i wodę (czas 1,5 min., obroty 2, temp. 50 stopni) - rozpuścić smalec.


Dodać mąkę i wymieszać (czas 10 s, obroty 4) następnie wyrobić (1 minuta, obroty wyrabianie).


Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)

Rozdzielić ciasto na 10 części. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około 15-18 cm).




Placki kolejno układać na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej na specjalnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu lub naleśnikarce).

Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i pokryje się brązowymi plamkami z drugiej strony.
Wtedy to jeszcze raz przewracamy ją i smażymy jeszcze 20 sek. Zdejmujemy z patelni i składamy w stosik. Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się.



Wysmażone tortille będą się zwijały łatwiej jeżeli zawiniemy je w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać przed zwijaniem.



Tak przygotowane tortille pszenne można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Zabawne ciasteczka Korzenne bagietki Białe Brigadeirao Crumble ze śliwkami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowie