Różane drożdżówki

Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, bulki, bułeczki, słoneczko, na śniadanie, bułki drożdżowe, bułeczki na słodko, delikatne bułki, przepis na Thermomix, piknik, śniadanie, róża, różane, drożdżówki

Różane drożdżówki
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:

- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 330g mąki pszennej typ 450-550
- 1 jajko
- 30g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. pomarańczowego.

Dodatki:

- 8 łyżeczek konfitury różanej (lub innej owocowej konfitury)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Różane drożdżówki

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1. W naczyniu miksującym umieść mleko.
Podgrzej do 37 stopni. (3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3)
2. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj. (10 sek. | obr. 4-5)
3. Włącz wyrabianie ciasta ( Interwał/kłos | 3 min. )
4. Przygotuj okrągłą formę lub tortownicę. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
5. Uruchom piekarnik i ustaw temperaturę max 50 stopni C.
6. Wyrobione ciasto podziel na 8 równych części. Dalej zawiń każdą z nich w bułeczkę-różyczkę (instrukcja zwijania poniżej).


bułki przepis thermomix



7. Zwinięte różyczki rozmieść luźno na blaszce do pieczenia (jedna w środek, siedem na około - tak aby po wyrośnięciu stworzyły kwiat. Patrz zdjęcie.)
8. Bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Tam pozostaw aż wyrosną i zaczną się delikatnie łączyć (około 20-25min.- patrz zdjęcia).
9. Po czasie wyrastania ustaw temperaturę 180 stopni C w piekarniku i wypiekaj 17 - 20 min. aż się zarumienią.
10. Można podawać pachnące na ciepło lub po przestudzeniu.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia Tarta ze śliwkami pod pierzynką Szybki deser tiramisu Ketchup z cukinii

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Wiosenne porządkowe innowacje w domu

Długo wyczekiwana wiosna kojarzy się nam przede wszystkim z porządkami domowymi. Nawet jeśli na bieżąco sprzątamy nasz dom, to i tak podejmujemy się tego trudnego zadania, aby w ten sposób odciąć się od zimowej szarzyzny, wilgoci, kurzu generowanego przez ogrzewanie.
Wyobraźmy sobie, że bez wysiłku możemy mieć czysty dom, który jest bezpieczny dla alergików, pachnący świeżością, gdzie w każdym miejscu jest czysto i przyjemnie. Wyobraźmy sobie, że w naszym zasięgu może być skuteczna pomoc domowa, która nam pomoże utrzymać czystość. Wyobraźmy sobie, że... A właściwie po co mamy sobie wyobrażać? Wystarczy podjąć decyzję o zakupie wysokiej jakości systemu sprzątającego, aby odmienić swoje życie!

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekJak wyhodować kiełki w domu?Szampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanieJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania