Różane drożdżówki


Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, bulki, bułeczki, słoneczko, na śniadanie, bułki drożdżowe, bułeczki na słodko, delikatne bułki, przepis na Thermomix, piknik, śniadanie, róża, różane, drożdżówki

Różane drożdżówki
 
 

Ciasto:

- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 330g mąki pszennej typ 450-550
- 1 jajko
- 30g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. pomarańczowego.

Dodatki:

- 8 łyżeczek konfitury różanej (lub innej owocowej konfitury)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Różane drożdżówki

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1. W naczyniu miksującym umieść mleko.
Podgrzej do 37 stopni. (3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3)
2. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj. (10 sek. | obr. 4-5)
3. Włącz wyrabianie ciasta ( Interwał/kłos | 3 min. )
4. Przygotuj okrągłą formę lub tortownicę. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
5. Uruchom piekarnik i ustaw temperaturę max 50 stopni C.
6. Wyrobione ciasto podziel na 8 równych części. Dalej zawiń każdą z nich w bułeczkę-różyczkę (instrukcja zwijania poniżej).


bułki przepis thermomix



7. Zwinięte różyczki rozmieść luźno na blaszce do pieczenia (jedna w środek, siedem na około - tak aby po wyrośnięciu stworzyły kwiat. Patrz zdjęcie.)
8. Bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Tam pozostaw aż wyrosną i zaczną się delikatnie łączyć (około 20-25min.- patrz zdjęcia).
9. Po czasie wyrastania ustaw temperaturę 180 stopni C w piekarniku i wypiekaj 17 - 20 min. aż się zarumienią.
10. Można podawać pachnące na ciepło lub po przestudzeniu.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Czizkejk Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami Chlebek ziołowy Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak wyhodować kiełki w domu?Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plJest i ON. Nowy Thermomix TM6.Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania