Różane drożdżówki

Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, bulki, bułeczki, słoneczko, na śniadanie, bułki drożdżowe, bułeczki na słodko, delikatne bułki, przepis na Thermomix, piknik, śniadanie, róża, różane, drożdżówki

Różane drożdżówki
 
 

Ciasto:

- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 330g mąki pszennej typ 450-550
- 1 jajko
- 30g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. pomarańczowego.

Dodatki:

- 8 łyżeczek konfitury różanej (lub innej owocowej konfitury)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Różane drożdżówki

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1. W naczyniu miksującym umieść mleko.
Podgrzej do 37 stopni. (3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3)
2. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj. (10 sek. | obr. 4-5)
3. Włącz wyrabianie ciasta ( Interwał/kłos | 3 min. )
4. Przygotuj okrągłą formę lub tortownicę. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
5. Uruchom piekarnik i ustaw temperaturę max 50 stopni C.
6. Wyrobione ciasto podziel na 8 równych części. Dalej zawiń każdą z nich w bułeczkę-różyczkę (instrukcja zwijania poniżej).


bułki przepis thermomix



7. Zwinięte różyczki rozmieść luźno na blaszce do pieczenia (jedna w środek, siedem na około - tak aby po wyrośnięciu stworzyły kwiat. Patrz zdjęcie.)
8. Bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Tam pozostaw aż wyrosną i zaczną się delikatnie łączyć (około 20-25min.- patrz zdjęcia).
9. Po czasie wyrastania ustaw temperaturę 180 stopni C w piekarniku i wypiekaj 17 - 20 min. aż się zarumienią.
10. Można podawać pachnące na ciepło lub po przestudzeniu.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Tawa Tawas - boliwijskie pączki Ketchup z cukinii Pasztet wałecki - pasztet babci Uli Serek domowy z kefiru

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Czy z tej mąki będzie chleb?