Tarta budyniowa z owocami (Thermomix)

Popularne frazy: -> tarta budyniowa przepis na thermomix, zdrowa kuchnia przepisy, najlepsza tarta przepis, ciasto do kawy, ciasto deserowe, klasyczna tarta, najlepsza tarta, naturalna, tarta z budyniem, jak zrobić ciasto na tartę, krem budyniowy thermomix, szybkie ciasto, co zrobić z żółtkami, zostały mi żółtka, wykorzystać żółtka

Tarta budyniowa z owocami (Thermomix)
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto


(okrągła blacha do tarty ok. 25-28 cm)
- 300g mąki pszennej
- 4 żółtka z jajek kurzych
- ok. 50g cukru pudru
- 200g masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Budyń:


- 700g mleka 3,2%
- 150 g cukru
- 30g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 80g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka z jajek kurzych

Dodatki:


- 150 g owoców (porzeczka czerwona, porzeczka czarna, borówki, jagody)



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




Ciasto:
1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

2. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi warstwą około 5-7mm).

3. Ciasto, które pozostanie można śmiało umieścić w woreczku i schłodzić w zamrażalniku (przyda się do innych deserów jako forma kruszonki).

4. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 10-15 minut. Dalej ciasto nakłuwamy np. widelcem co kilka milimetrów, na cieście umieszczamy okrąg z papieru do pieczenia. Dociskamy ziarnem grochu lub specjalnymi obciążnikami do tarty.

tarta śliwkowa thermomix

tarta śliwkowa thermomix

5. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 15 minut).
6. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce, które później umieścimy na tarcie.
7. Przystępujemy do przygotowanie budyniu.

Przygotowanie budyniu:



8. W naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier i żółtka. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ) Ugotowany budyń przełóż do wcześniej podpieczonego ciasta w formie na tartę. Na wierzchu tarty ułóż owoce (czarna porzeczka, czerwona porzeczka, jagody, borówki).


Przygotowanie tarty:




9. Na podpieczony podkład do tarty dodajemy ugotowany budyń. Wyrównujemy łopatką. Dodajemy owoce wg uznania (ważne aby miały lekko kwaskowaty smak, tak aby dobrze komponowały się z słodkim budyniem.
10. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wypiekamy jeszcze 20-25 minut.


11. Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. Kroić ostrym, długim nożem.


Smacznego! Znika w mgnieniu oka.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Chleb jogurtowy Sylwestrowy tort Borysa Deserki amaretti Białe bułeczki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...