Tarta budyniowa z owocami (Thermomix)

Popularne frazy: -> tarta budyniowa przepis na thermomix, zdrowa kuchnia przepisy, najlepsza tarta przepis, ciasto do kawy, ciasto deserowe, klasyczna tarta, najlepsza tarta, naturalna, tarta z budyniem, jak zrobić ciasto na tartę, krem budyniowy thermomix, szybkie ciasto, co zrobić z żółtkami, zostały mi żółtka, wykorzystać żółtka



Tarta budyniowa z owocami (Thermomix)
 
 

Składniki na ciasto


(okrągła blacha do tarty ok. 25-28 cm)
- 300g mąki pszennej
- 4 żółtka z jajek kurzych
- ok. 50g cukru pudru
- 200g masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Budyń:


- 700g mleka 3,2%
- 150 g cukru
- 30g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 80g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka z jajek kurzych

Dodatki:


- 150 g owoców (porzeczka czerwona, porzeczka czarna, borówki, jagody)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix




Ciasto:
1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

2. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi warstwą około 5-7mm).

3. Ciasto, które pozostanie można śmiało umieścić w woreczku i schłodzić w zamrażalniku (przyda się do innych deserów jako forma kruszonki).

4. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 10-15 minut. Dalej ciasto nakłuwamy np. widelcem co kilka milimetrów, na cieście umieszczamy okrąg z papieru do pieczenia. Dociskamy ziarnem grochu lub specjalnymi obciążnikami do tarty.

tarta śliwkowa thermomix

tarta śliwkowa thermomix

5. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 15 minut).
6. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce, które później umieścimy na tarcie.
7. Przystępujemy do przygotowanie budyniu.

Przygotowanie budyniu:



8. W naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier i żółtka. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ) Ugotowany budyń przełóż do wcześniej podpieczonego ciasta w formie na tartę. Na wierzchu tarty ułóż owoce (czarna porzeczka, czerwona porzeczka, jagody, borówki).


Przygotowanie tarty:




9. Na podpieczony podkład do tarty dodajemy ugotowany budyń. Wyrównujemy łopatką. Dodajemy owoce wg uznania (ważne aby miały lekko kwaskowaty smak, tak aby dobrze komponowały się z słodkim budyniem.
10. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wypiekamy jeszcze 20-25 minut.


11. Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. Kroić ostrym, długim nożem.


Smacznego! Znika w mgnieniu oka.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Torcik czekoladowyKetchup z cukiniiSernik gotowany z musem z owoców borówkiKoncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix