Czy wiesz, że ...
Kiełki pszenicy - zawierają sporo fosforu, potasu, wapnia, obfitują w żelazo, miedź i witaminę E, dlatego wykorzystywane są do produkcji maseczek i kremów. Poprawiają trawienie. Polecane dla osób zmęczonych i poddanych dużemu codziennemu stresowi.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Tarta budyniowa z owocami (Thermomix)

Popularne frazy: -> tarta budyniowa przepis na thermomix, zdrowa kuchnia przepisy, najlepsza tarta przepis, ciasto do kawy, ciasto deserowe, klasyczna tarta, najlepsza tarta, naturalna, tarta z budyniem, jak zrobić ciasto na tartę, krem budyniowy thermomix, szybkie ciasto, co zrobić z żółtkami, zostały mi żółtka, wykorzystać żółtka



Składniki na ciasto


(okrągła blacha do tarty ok. 25-28 cm)
- 300g mąki pszennej
- 4 żółtka z jajek kurzych
- ok. 50g cukru pudru
- 200g masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Budyń:


- 700g mleka 3,2%
- 150 g cukru
- 30g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 80g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka z jajek kurzych

Dodatki:


- 150 g owoców (porzeczka czerwona, porzeczka czarna, borówki, jagody)


Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix




Ciasto:
1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

2. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi warstwą około 5-7mm).

3. Ciasto, które pozostanie można śmiało umieścić w woreczku i schłodzić w zamrażalniku (przyda się do innych deserów jako forma kruszonki).

4. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 10-15 minut. Dalej ciasto nakłuwamy np. widelcem co kilka milimetrów, na cieście umieszczamy okrąg z papieru do pieczenia. Dociskamy ziarnem grochu lub specjalnymi obciążnikami do tarty.

tarta śliwkowa thermomix

tarta śliwkowa thermomix

5. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 15 minut).
6. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce, które później umieścimy na tarcie.
7. Przystępujemy do przygotowanie budyniu.

Przygotowanie budyniu:



8. W naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier i żółtka. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ) Ugotowany budyń przełóż do wcześniej podpieczonego ciasta w formie na tartę. Na wierzchu tarty ułóż owoce (czarna porzeczka, czerwona porzeczka, jagody, borówki).


Przygotowanie tarty:




9. Na podpieczony podkład do tarty dodajemy ugotowany budyń. Wyrównujemy łopatką. Dodajemy owoce wg uznania (ważne aby miały lekko kwaskowaty smak, tak aby dobrze komponowały się z słodkim budyniem.
10. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wypiekamy jeszcze 20-25 minut.


11. Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. Kroić ostrym, długim nożem.


Smacznego! Znika w mgnieniu oka.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Domowy serek a'la ricottaJesienne bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocamiObwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kiełki rzodkiewkiPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?