Różane ciasto ucierane z owocami

Najprawdopodobniej najłatwiejsze ciasto na świecie


Popularne frazy: -> ciasto ucierane, ucierane z olejem, najłatwiejsze ciasto, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, ciasto z truskawkami, przepis na Thermomix, szybkie ciasto z owocami

Różane ciasto ucierane z owocami
 
 

Składniki(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

- 4 jajka (rozmiar L, białka i żółtka oddzielnie)
- mała szczypta soli
- 150 g cukru kryształu (najlepszy będzie drobny do wypieków, ułatwi ucieranie)
- 105-110 g oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej typ 500-550
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka konfitury różanej
- 500g dowolnych owoców (mogą być mrożone - patrz instrukcja poniżej)
- 2 łyżki brązowego cukru
- cukier puder (aby oprószyć ciasto przed podaniem)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 152 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix:

1. Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Jeżeli zrobisz to mało dokładnie i żółtko dostanie się do białka będą trudności z ubiciem piany. Przygotuj tortownicę o średnicy około 23-25 cm. lub dwie małe tortownice ok. 15cm - wykładając od dołu papierem do pieczenia.

2. Przygotować naczynie miksujące tak jak do ubijania piany z białek (powinno być umyte dobrze i osuszone np. ręcznikiem papierowym). Załóż motylek. Zamknij naczynie miksujące. Włącz wagę.

3. Ustawiając na pokrywie kolejno naczynia i tarując wagę odważyć olej w szklance (około pół szklanki) i odstawić.

4. Odważyć w miseczce mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia lekko wymieszać łyżką. Odstawić do wykorzystania później.
Odważyć cukier i odłożyć do późniejszego wykorzystania.


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

5. W czystym i suchym naczyniu miksującym umieść motylek, dodaj oddzielone białka i odrobinę soli. Ubij białka na puszystą pianę. ( czas około 2-3 min. obroty 3,5 - bez miarki w otworze tak aby lepiej się napowietrzało ) Jeżeli widzisz, że piana z białek jest ubita można stopniowo po łyżce dodać cukier nie zmniejszając obrotów. Dodajemy stopniowo i bez pośpiechu aby piana cały czas pozostała pulchna. Ciągle ubijając (czas około 2-3 min. obr. 3.5).

6. Bez zatrzymywania zmniejszamy obroty do 3 Dodajemy łyżkę konfitury różanej i żółtka. Ubijamy jeszcze 1 min.

7. Bez zatrzymywania dodajemy cieniutką stróżką przez otwór w pokrywie wcześniej przygotowany olej. Ubijamy jeszcze około 2 min. obr. 3 Piana lekko zmniejszy objętość, ale powinna pozostać cały czas pulchna.

8. Zatrzymaj ubijanie. Otwórz pokrywę naczynia miksującego. Kopystką zrzuć jeżeli coś jest na brzegach naczynia. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamknij naczynie miksujące. Kontytuuj mieszając delikatnie do połączenia składników. ( 30-40 sek. obr. 0,5 ).

9. Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (jeżeli używasz dwóch małych to podziel ciasto na pół). Ciasto podczas wylewania powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Wyrównaj ciasto i umieść na nim owoce (tutaj zupełna dowolność, można zastosować właściwie wszystkie owoce. Jeżeli użyjesz mrożonych oprósz je lekko mąką pszenną przed dodaniem. Nie dodawaj tez ich więcej niż w przepisie podano. Ciasto z mrożonymi owocami będzie też piekło się nieco dłużej. Kontroluj patyczkiem - musi być suchy po wyjęciu.

Podczas testowego wypiekania użyłem rabarbaru, który lekko zblanszowałem na patelni z cukrem, aby lekko zmiękł i się osłodził.

Owoce umieść tak, aby były w połowie zanurzone w cieście. Na koniec ciasto oprósz brązowym cukrem, który podczas pieczenia ładnie się skarmelizuje.

10. Ciasto umieszczamy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku. Wypiekamy "do suchego patyczka" około 1 h. Ustawienie w piekarniku - środkowa półka, wypiekanie góra i dół. Jeżeli pieczesz z termoobiegiem kontroluj ciasto aby się nie przypiekło za mocno od góry.

11. Po upieczeniu ciasto pozostawić do całkowitego przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem, kroić i podawać na stół. Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka Wielkanocny torcik - Marysieńka Chlebki indyjskie NAAN

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoMam Thermomix - co dalej? Makowców magiczny czas...Kiełki cebuli