Składniki na ser: Składniki na pesto: |
Przygotowanie w Thermomix
2. Gdy mleko osiągnie temperaturę 90 stopni C do naczynia przez otwór wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Delikatnie mieszamy (1 min. | temp. 90 | obroty 2).
3. Wyłączamy Thermomix i pozostawiamy zawartość w zamkniętym naczyniu miksującym już bez mieszania na około 30 minut.
4. Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.
Gorąco polecamy! Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila, aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką. Bardzo wygodna metoda przygotowania sera.
5. Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku.
6. Nie trzeba myć naczynia. Przystępujemy do przygotowania pesto.
Wszystkie składniki na pesto umieść w naczyniu miksującym. Blendujemy dokładnie (10-15 sek. | obroty 6-10), kopystką zgarniamy zawartość naczynia, która przykleiła się do ścianek i ponownie blendujemy (10-15 sek. | obroty 6-10). Można powtórzyć 2-3 razy blendowanie do dokładnego połączenia się składników.
7. Do przygotowanego pesto dodajemy wcześniej przygotowany ser ricotta. Dokładnie mieszamy (30 sek. | obroty 4-5). Gotowy serek można stosować już w innych przepisach lub umieścić w koszyczku do formowania serów i odstawić do lodówki na kilka godzin.
8. Serek mamy gotowy. Przechowujemy w lodówce. Smakuje doskonale z oliwą z oliwek. Można go z powodzeniem używać do przygotowywania przekąsek (np. kuleczki z serka ricotta z oliwką w środku, lekko obtoczone w wiórkach serowych i przyprawach.)
Doskonale sprawdzi się też jako farsz w ravioli.
Czekamy na Wasze inspiracje wykorzystania serka i życzymy smacznego!
Serek delikatny i kremowy wraz z upływem czasu lekko twardnieje. Po schłodzeniu można go nawet pokroić w plastry, które śmiało można wykorzystać jako przystawkę na stół wraz z ziołami, oliwką z oliwek.
Bardzo dobrze smaruje się na pieczywie z dodatkiem np. kiełków rzodkiewki lub kozieradki.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów