Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

(porcja na około 25szt.)

Popularne frazy: -> kibiny, kybyny, litewskie pierożki drożdżowe, pierogi karaimskie, kamien do pizzy

Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem
 Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem
 
 
  • Wybierz język

Ciasto
- 15 - 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 200 g mleka (w temp. pokojowej)
- 420 g mąki (pszenna 500-650)
- 5 g soli
- 30 g masła (w temp. pokojowej)
- 15 g oliwy z oliwek

Farsz:
- ząbek czosnku
- 50 g sera chedar
- 100 g suszonych pomidorów z oleju
- 400g ugotowanych ziemniaków mączystych (przestudzonych, a najlepiej z poprzedniego dnia) pokrojonych w 3 cm kawałki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka ulubionej mieszanki ziół (np. mieszanka do pizzy)



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

Przygotowanie ciasta
1) Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. Dokładnie wymieszaj (30 sek. | obr. 4-6), dalej wyrabiaj jak ciasto na bułki ( 2-3 min. | Interwał/kłos). Wyrobione ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Przygotowanie farszu
1) Do naczynia miksującego wrzuć obrany czosnek i ser chedar (w kawałkach około 1-2cm). Rozdrabniamy. (15sek. | obr. 5) Dodaj suszone pomidory. Rozdrobnij (10 sek. | obr. 5).
Dodaj sól, pieprz, zioła. Dodaj ziemniaki (pokrojone w 3 cm kawałki) i wymieszaj pomagając sobie kopystką (12-15 sek. | obr. 4)

Masy ziemniaczanej nie miksujemy na wysokich obrotach ani nie przedłużamy czasu miksowania - w przeciwnym razie masa będzie się zmieniać w kleistą breję.

Formowanie pierożków
1) Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm (nieco grubsze niż na pierogi), wyciąć koła około 5-6 cm, na środku umieścić procję farszu. Zawijamy jak pierogi (patrz zdjęcia poniżej).




kibiny przepis thermomix




2) Trzy pierożki łączymy rogami po okręgu w jeden większy (patrz zdjęcie powyżej). Dociskamy dookoła i zawijamy tak jak tworzy się falbankę na pierogach (patrz filmik poniżej).

Jak zrobić falbankę? Podpowiedź od koleżanki Magdaleny Świerczyk.







3) Tak przygotowane pierożki drożdżowe smarujemy oliwą z oliwek i umieszczamy w rozgrzanym do 200-230 stopni C piekarniku.
Wypiekamy około 15min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na dobrze rozgrzanym kamieniu do pizzy (wtedy czas krótszy bo około 11-12min.). Upieczone kibiny są rumiane. Podajemy na gorąco z ulubionymi sosami (np. dipem czosnkowym lub koperkowym.)

Smacznego!





Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Tortilla - pełnoziarnista Czworaczek - chleb pszenno-żytni Crumble z jabłkami i orzechami Domowy serek a'la ricotta z pesto

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...