Czy wiesz, że ...
Kiełki brokułów zawierają więcej przeciwutleniaczy niż same brokuły.

Już dość dawno odkryto w kiełkach brokułów wysoką koncentrację silnego przeciwutleniacza, sulforafanu (SGS). Znajduje się on też w dojrzałych brokułach, ale jest go od 10 do 100 razy mniej niż w kiełkach. Związek ten ma działanie przeciwnowotworowe. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie przechowywanie kiełków w lodówce powoduje utratę tego cennego flawonoidu.
Zobacz też:


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

(porcja na około 20szt.)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

kibiny, kybyny, litewskie pierożki drożdżowe, pierogi karaimskie, kamien do pizzy

Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem 


Ciasto
- 15 - 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 200 g mleka (w temp. pokojowej)
- 430 g mąki (pszenna 500-650)
- 5 g soli
- 30 g masła (w temp. pokojowej)
- 5 g oliwy z oliwek

Farsz:
- ząbek czosnku
- 50 g sera chedar
- 100 g suszonych pomidorów z oleju
- 2-3 ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia)
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- łyżeczka ulubionej mieszanki ziół (np. mieszanka do pizzy)


Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

Przygotowanie ciasta
1) Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. Dokładnie wymieszaj (30 sek. | obr. 4-6), dalej wyrabiaj jak ciasto na bułki ( 2 min. | Interwał/kłos). Wyrobione ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Przygotowanie farszu
1) Do naczynia miksującego wrzuć obrany czosnek i ser chedar (w kawałkach około 1-2cm). Rozdrabniamy. (10sek. | obr. 8) Dodaj suszone pomidory. Rozdrobnij (10 sek. | obr. 6). Dodaj ziemniaki i wymieszaj (10 sek. | obr. 4) Dodać sól, pieprz, zioła i wyrobić. (20 sek. | Interwał/Kłos).

Formowanie pierożków
1) Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm (nieco grubsze niż na pierogi), wyciąć koła około 6-7 cm, na środku umieścić niedużą ilość farszu. Zawijamy jak pierogi (patrz zdjęcia poniżej).




kibiny przepis thermomix




2) Trzy pierożki łączymy rogami po okręgu w jeden większy (patrz zdjęcie powyżej). Dociskamy dookoła i zawijamy tak jak tworzy się falbankę na pierogach (patrz filmik poniżej).

Jak zrobić falbankę? Podpowiedź od koleżanki Magdaleny Świerczyk.







3) Tak przygotowane pierożki drożdżowe smarujemy oliwą z oliwek i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Wypiekamy około 15min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na dobrze rozgrzanym kamieniu do pizzy (wtedy czas krótszy bo około 12min.). Upieczone kibiny są rumiane. Podajemy na gorąco z ulubionymi sosami (np. dipem czosnkowym lub koperkowym.)

Smacznego!






Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Domowy serek a'la ricottaChrupiące gofryPychotka znana też jako Pani Walewska

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Catering dietetyczny testowany przez GwiazdyKontuzje a rehabilitacja sportowa