Czy wiesz, że ...
Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!

100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1

W skiełkowanej pszenicy np. mamy dodatkowo:
140% więcej fosforu
150% więcej magnezu
60% więcej wapnia
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Półkruche rurki z budyniowym kremem

(porcja na około 60-70 szt.)

Popularne frazy: -> przepis na Thermomix, rurki, krem do rurek, deser do kawy, sylwester, na słodko, ciasteczka, ciastka



Składniki na ciasto


- 500g mąki pszennej
- 250g masła (zimne z lodówki pokrojone w 2cm kostkę)
- 250g kwaśnej śmietany (18%)
- łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- szczypta soli

Budyń:


- 450g mleka 3,2%
- 100 g cukru
- 20g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 40g mąki pszennej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka z jajek kurzych

Krem:


- wcześniej wykonany budyń, wystudzony ale nie bezpośrednio z lodówki
- 300g masła w temp. pokojowej
- 2-3 łyżki masy kajmakowej, krówkowej lub toffi

Dodatki:


- brązowy cukier do obtoczenia rurek przed pieczeniem.

Półkruche rurki z budyniowym kremem Półkruche rurki z budyniowym kremem 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Półkruche rurki z budyniowym kremem

Przygotowanie w Thermomixie




Ciasto:



1. Ze składników w pozycji "Składniki na ciasto" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

Zawijamy szczelnie w folię i umieszczamy w lodówce na około 60 min.

Przygotowanie budyniu


1. W czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier i żółtka. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ) Ugotowany budyń przełóż do miski, przykryj dokładnie folią (tak aby dotykała budyniu) i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Jeżeli użyjesz budyniu nawet minimalnie ciepłego do dalszej części przepisu - krem wyjdzie lejący. Ciepły budyń rozpuści masło.


Przygotowanie rurek:



1. Wyjąć ciasto z lodówki. Lekko podsypać mąką i rozwałkować cieniutko (grubość ok. 1 mm.). U mnie do wałkowania używałem małego wałka. Odrywałem po kawałku ciasto, resztę wrzucałem do lodówki, aby nie rozmiękało. Rurki formują się idealnie.

Pokroić (np. nożem do pizzy) w długie paski, o szerokości do 2cm. Foremki do rurek dokładnie posmarować masłem (wystarczy za pierwszym razem, jeżeli robisz kolejną porcję na tych samych foremkach nie trzeba już ponownie smarować masłem.

Nawijać ciasto na każdą z nich rozpoczynając od części węższej, w kierunku szerszej (to dosyć ważne, aby później rurka ładnie wyglądała i pozwalała się łatwo zsunąć z foremki). Górną stronę uformowanej rurki obtoczyć delikatnie w brązowym cukrze i rozłożyć na płasko na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

2. Rurki wypiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.(grzałka w piekarniku góra i dół). Rumiane, jasnozłote, upieczone rurki odkładamy na kratkę do całkowitego przestygnięcia, aby później naszprycować je kremem.

Przygotowanie kremu:


Aby przejść do kolejnych kroków musisz mieć zimny budyń i miękkie masło w podobnej temperaturze. (Najgorsza sytuacja to: gdy masło jest cieplejsze od budyniu. Bo wtedy masło na 100% się "zgrudkuje".) Zbyt ciepły budyń rozpuści Ci masło w kremie (trzeba będzie chłodzić krem i ponownie ucierać), a zbyt zimne masło może doprowadzić do zważenia kremu (zważony krem łatwo naprawisz dodając łyżkę lub dwie wrzącej wody podczas ponownego ucierania, gdyby się zważył - więc nie ma strachu.)
Kolejna sprawa to: nie można ubijać też kremu zbyt długo, by tłuszcz się nie oddzielił.

1. W naczyniu miksującym umieść miękkie masło. ( 30 sek. | obr. 3 ). Dalej załóż motylek i ubij masło na delikatny krem maślany stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń i masę kajmakową ( 2 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarniamy z brzegów naczynia krem do środka i ucieramy jeszcze ( ok. 30 sek. | obr. 3 ).

2. Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone rurki. (Jeżeli krem będzie zbyt płynny można go umieścić w lodówce na kilkanaście minut przed szprycowaniem rurek). Trzeba mieć jednak na uwadze, to że to jest krem maślany. Przy wyższej temperaturze będzie luźny. Rurki z kremem przechowujemy w lodówce.

Przełożone kremem rurki przykryj folią i umieść w lodówce na około 3h.

Przy wypełnianiu rurek kremem nie ogrzewaj w dłoni szprycy - masło w kremie bardzo szybko się topi. Krem ten jest bardzo delikatny - przez co też bardzo smaczny.

Do szprycowania rurek można oczywiście użyć innych kremów. Bita śmietana z cukrem pudrem i niewielką ilością żelatyny - sprawdzi się bardzo dobrze.


Można też użyć kremu czekoladowego, np. ten pyszny krem do tortów lub kremu, który zapewne znacie z przepisu na pychotkę.

Właściwie każdy Wasz ulubiony krem będzie w rurkach dobry :)

Wskazówki

Kilka słów o poziomie trudności przepisu. Same rurki i ciasto nie powinny przysporzyć trudności. Z ciastem wyjętym z lodówki pracuje się bardzo dobrze gdy podsypiemy je lekko mąką.


Krem jest kapryśny i jeżeli się spieszymy będzie trudno go zrobić poprawnie. Przy takim przepisie jak ten najlepiej całość rozłożyć na dwa dni. Upiec rurki, zrobić budyń. Dalej na spokojnie wykonać krem. Wszystko umieścić w lodówce. Po kilku godzinach napełnić rurki kremem, ponownie umieścić w lodówce - częstować gości najlepiej następnego dnia.

W smaku bardzo dobre, a podane w towarzystwie kawy znajdą wielu zwolenników! Znikają błyskawicznie - dlatego też zdecydowałem się na maksymalną porcję ciasta (powyższym przepisie), jaka mieści się jednorazowo w Thermomix-ie.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Mini szarlotkiBaklavaKlasyczne brownie z orzechami

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Barów mlecznych nieprzemijający urokCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix