Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia

(porcja to 1 tarta ok. 25 cm)


Popularne frazy: -> trzy czekolady, trio czekoladowe, tarta, ciasto do kawy, tarta czekoladowa, tarta marka, ciasto czekoladowe

Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia
 
 

Składniki spód tarty:

- 180g herbatników
- 50-60g prawdziwej gorzkiej czekolady
- 60g masła
- łyżka prawdziwego miodu (ok. 40g)
- mała szczypta soli (wzmocni smak czekolady)
- 50g wiórków kokosowych


Składniki - mus czekoladowy:

- ok. 500ml śmietany 30%
- 70g masła
- 150-200g prawdziwej czekolady gorzkiej
- 50g brązowego cukru
- płaska łyżka żelatyny* rozrobiona w 50-100ml przegotowanej, ciepłej wody

*) Żelatynę możesz zastąpić Agarem.
Przyjmuje się, że 1 łyżka żelatyny odpowiada 1-2 łyżkom agaru.
Aby pozbyć się "morskiego" smaku agaru wystarczy go pogotować w wodzie ok. 10min.


Dodatki / dekoracja:

- kakao (do posypania powierzchni tarty)
- kilkanaście listków mięty do dekoracji



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 152 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




Czekoladowy spód do tarty:
1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść herbatniki. Rozdrabniamy. ( 10 sek. | obr. 6 ). Przekładamy do miseczki i odkładamy.

2. Naczynia miksującego nie trzeba myć. W naczyniu miksującym umieszczamy pozostałe składniki: masło (60g), czekoladę gorzką w kawałkach (50-60g), łyżkę miodu (ok. 40g), małą szczyptę soli ( 4 min. | 50 stopni C | obr. 1 ) . Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe (50g) i wcześniej rozdrobnione herbatniki (180g). Mieszamy ( 10 sek. | obr. 4-6 ). Otwórz naczynie miksujące, kopystką zrzuć ciasto z brzegów naczynia i ponownie wymieszaj ( 10 sek. | obr. 4-6 ).

3. Powstałym ciastem wyłóż spód tortownicy (rozmiar ok. 25 cm, najlepiej gdy będzie szczelna - ułatwi to późniejsze wylanie do niej musu czekoladowego, który początkowo będzie zupełnie płynny). Tak przygotowany spód wyrównaj ubijając dłonią, przykryj szczelnie folią (w cieście są tłuszcze a one łatwo łapią zapachy z lodówki) i umieść w lodówce. Przejdź do przygotowania musu czekoladowego.


Przygotowanie musu czekoladowego

4. Jeżeli w miarę dokładnie wyjęto ciasto to naczynia nie trzeba myć. W naczyniu miksującym umieść składniki na mus czekoladowy: śmietanę 30% (ok. 500ml), masło (70g), czekoladę gorzką (150-200g), brązowy cukier (50g). Podgrzewamy i rozpuszczamy. ( 6 min. | 70 stopni C | obr. 2 ). W tym czasie w małym kubeczku rozpuść żelatynę w 50-100ml przegotowanej ciepłej wody.
Do rozpuszczonego musu czekoladowego dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. ( 15 sek. | obr. 2 ).
Tak przygotowanym musem czekoladowym wypełniamy tortownicę z wcześniej wyziębionym spodem tarty. Tutaj - jeżeli masz wątpliwości, czy mus nie wypłynie Ci z tortownicy - zawsze możesz przygotowany mus schłodzić w lodówce około 1h i dopiero wylać na spód do tortownicy, po tym czasie będzie miał zupełnie inną konsystencję.

Tak przygotowaną tartę schładzamy jeszcze 4-5h w lodówce. Po tym czasie będzie gotowa do podania.


Przed podaniem, wierzchnią część tarty, delikatnie posypujemy kakao.


Pokrojone porcje możesz też ozdobić wg. uznania np. listkami mięty.

Smakuje doskonale z filiżanką kawy.


Tartę przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Rogale Świętego Marcina Serek domowy z kefiru Urocze bułeczki na sezon gillowy Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Czy z tej mąki będzie chleb?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?