Toskański makaron PICI

(porcja na 4 osoby)


Popularne frazy: -> przepis na ciasto makaron pici, makaron przepis na Thermomix, ciasto makaronowe przepis, makaron włoski jak zrobić, toskański makaron, tradycyjny włoski

Toskański makaron PICI
 Toskański makaron PICI
 
 

Składniki na ciasto makaronowe:

- 500g mąki (tradycyjnie jest to typ 0 jak do pizzy)
- 50g oliwy z oliwek
- 150g wody
- 1 małe jajko
- płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie spora szczypta kurkumy




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto makaronowe w podanej w przepisie kolejności. (1-2 min. pozycja 5-6) - szybkie mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania zwalniając obroty co kilka sekund sprawisz, że ciasto sklei się w jedną kulę.



Wyjmij ciasto. Rozwałkuj na prostokąt o szerokości około 25 cm. (długość jak wyjdzie) i grubość około 4-5 mm.

Makaron można pokroić np. nożem do pizzy na paski około 3-4mm i długości około 25cm. Tradycyjnie każdy z makaronów jest wyrabiany ręcznie. Jeżeli chcesz poczuć tradycję możesz każdy z pokrojonych kawałków uformować w dłoniach lekko je zwilżając przed formowaniem.


Zagotować w dużym garnku większą ilość osolonej wody. Makaron gotować około 7-10 min. (w zależności od grubości).


Wskazówki


makaron pici przepis thermomix




# Makaron podajemy na ciepło z gęstymi sosami np. pomidorowym , czosnkowym lub szpinakowych.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowegoLeczenie wad postawy przez siedzący tryb życiaKiełki amarantusaPierogi