Toskański makaron PICI

(porcja na 4 osoby)

Popularne frazy: -> przepis na ciasto makaron pici, makaron przepis na Thermomix, ciasto makaronowe przepis, makaron włoski jak zrobić, toskański makaron, tradycyjny włoski

Toskański makaron PICI
 Toskański makaron PICI
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto makaronowe:

- 500g mąki (tradycyjnie jest to typ 0 jak do pizzy)
- 50g oliwy z oliwek
- 150g wody
- 1 małe jajko
- płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie spora szczypta kurkumy




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto makaronowe w podanej w przepisie kolejności. (1-2 min. pozycja 5-6) - szybkie mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania zwalniając obroty co kilka sekund sprawisz, że ciasto sklei się w jedną kulę.



Wyjmij ciasto. Rozwałkuj na prostokąt o szerokości około 25 cm. (długość jak wyjdzie) i grubość około 4-5 mm.

Makaron można pokroić np. nożem do pizzy na paski około 3-4mm i długości około 25cm. Tradycyjnie każdy z makaronów jest wyrabiany ręcznie. Jeżeli chcesz poczuć tradycję możesz każdy z pokrojonych kawałków uformować w dłoniach lekko je zwilżając przed formowaniem.


Zagotować w dużym garnku większą ilość osolonej wody. Makaron gotować około 7-10 min. (w zależności od grubości).


Wskazówki


makaron pici przepis thermomix




# Makaron podajemy na ciepło z gęstymi sosami np. pomidorowym , czosnkowym lub szpinakowych.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Tort Sylwestrowy tort Borysa Ananasowo-malinowa chmurka Fit placuszki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać