Toskański makaron PICI

(porcja na 4 osoby)


Popularne frazy: -> przepis na ciasto makaron pici, makaron przepis na Thermomix, ciasto makaronowe przepis, makaron włoski jak zrobić, toskański makaron, tradycyjny włoski

Toskański makaron PICI
 Toskański makaron PICI
 
 

Składniki na ciasto makaronowe:

- 500g mąki (tradycyjnie jest to typ 0 jak do pizzy)
- 50g oliwy z oliwek
- 150g wody
- 1 małe jajko
- płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie spora szczypta kurkumy




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto makaronowe w podanej w przepisie kolejności. (1-2 min. pozycja 5-6) - szybkie mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania zwalniając obroty co kilka sekund sprawisz, że ciasto sklei się w jedną kulę.



Wyjmij ciasto. Rozwałkuj na prostokąt o szerokości około 25 cm. (długość jak wyjdzie) i grubość około 4-5 mm.

Makaron można pokroić np. nożem do pizzy na paski około 3-4mm i długości około 25cm. Tradycyjnie każdy z makaronów jest wyrabiany ręcznie. Jeżeli chcesz poczuć tradycję możesz każdy z pokrojonych kawałków uformować w dłoniach lekko je zwilżając przed formowaniem.


Zagotować w dużym garnku większą ilość osolonej wody. Makaron gotować około 7-10 min. (w zależności od grubości).


Wskazówki


makaron pici przepis thermomix




# Makaron podajemy na ciepło z gęstymi sosami np. pomidorowym , czosnkowym lub szpinakowych.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami Chebki pita Makowiec japoński

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Olejki w kuchniJak zadbać o naczynie miksujące ThermomixKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?