Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami

Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, bulki, bułeczki, drożdżówki, na śniadanie, bułki drożdżowe, bułeczki na słodko, delikatne bułki, przepis na Thermomix, piknik, śniadanie, jesienne bułeczki, co zrobić z jabłkami

Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami
 
 
  • Wybierz język

Farsz:

(jeżeli farsz będzie dłużej leżał dodaj soku z cytryny - dłużej zachowa ładny kolor ).

- 2 jabłka (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę około 1cm.
- 1 brzoskwinia (obrana ze skórki i pokrojona w kostkę około 1cm.
- 2-3 śliwki (pokrojone w kostkę ok. 1 cm.) lub 2-3 łyżki dobrych powideł śliwkowych
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki brązowego cukru (można pominąć jeżeli mamy słodkie owoce)


Ciasto:


- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 25 g drożdży świeżych
- 80 g cukru
- 430g mąki pszennej typ 500
- 50g sera ricotta (lub półtłusty twaróg)
- 1 jajko
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- mała szczypta soli
- kilka kropli aromatu pomarańczowego lub otarta skórka z dobrze oczyszczanych ekologicznych pomarańczy

Dodatki:


- brązowy cukier do posypania przed pieczeniem


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

Przygotowanie farszu:


Farsz najwygodniej przygotować na patelni. Lepiej zredukują się soki w owocach.
W tym celu na patelni umieść wszystkie składniki na farsz (na spód jabłka, bo są najtwardsze). Zasyp wiórkami kokosowymi i brązowym cukrem. Podgrzej na średnim ogniu przez 4-5 min. Zamieszaj delikatnie do połączenia składników. Farsz owocowy mamy gotowy!
Zostaw do przestygnięcia i przejdź do przygotowania ciasta na bułeczki.


bułki przepis thermomix




Przygotowanie bułeczek:


1. W naczyniu miksującym umieść mleko.
Podgrzej do 37 stopni. (3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3)
2. Jajko rozbij w mniejszym naczyniu. Zamieszaj je i odlej większość do naczynia miksującego pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przesmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj. (10 sek. | obr. 4-5)
3. Włącz wyrabianie ciasta ( Interwał/kłos | 3 min. )
4. Przygotuj blachę na całą szerokość piekarnika. Spód wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli dysponujesz matą silikonową to można bułeczki upiec wprost na macie do pieczenia.
5. Uruchom piekarnik i ustaw temperaturę max 50 stopni C.
6. Ciasto nie musi wyrastać. Wyrobione ciasto podziel na 16 części. Dalej każdą z części rozwałkuj (można użyć maszynki do makaronu - będzie łatwo i bez wysiłku) lub używając wałka do ciasta. Z każdego kawałka powstanie pas grubości około 3 mm. i długości około 20-30cm. Z pasa ciasta wytnij nożem do pizzy lub zwykłym nożem długi trójkąt. Odpadki z kolejnych porcji połącz razem użyj ponownie przy formowaniu następnej bułeczki. W najszerszej części umieść wcześniej przygotowany farsz owocowy i zawiń dokładnie (tak jak zawija się rogaliki), aby sok z owoców nie wypływał podczas pieczenia.


bułki przepis thermomix



Ułóż luźno (bo będą jeszcze rosły) na przygotowanej wcześniej blaszce. Gdy będą już gotowe wszystkie bułeczki przesmaruj je delikatnie rozbitym jajkiem pozostawionym wcześniej i posyp brązowym cukrem.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Tam pozostaw aż wyrosną(około 20-25min.- patrz zdjęcia).

Po czasie wyrastania ustaw temperaturę 180 stopni C (z termoobiegiem) w piekarniku i wypiekaj 15 - 17 min. aż się zarumienią.


bułki przepis thermomix




Można podawać pachnące na ciepło lub po przestudzeniu.

Znikają szybko. Są bardzo delikatne i łączą w sobie cudowne jesienne smaki owoców.
Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Crumble ze śliwkami Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Placuszki z ricotty

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Bułki i bułeczki - tym razem w włoskim klimacieKiełki amarantusaKiełki to samo zdrowie!Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę