Farsz:(jeżeli farsz będzie dłużej leżał dodaj soku z cytryny - dłużej zachowa ładny kolor ).- 2 jabłka (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę około 1cm. - 1 brzoskwinia (obrana ze skórki i pokrojona w kostkę około 1cm. - 2-3 śliwki (pokrojone w kostkę ok. 1 cm.) lub 2-3 łyżki dobrych powideł śliwkowych - 2-3 łyżki wiórków kokosowych - 2-3 łyżki brązowego cukru (można pominąć jeżeli mamy słodkie owoce) Ciasto:- 100ml mleka w temperaturze pokojowej - 25 g drożdży świeżych - 80 g cukru - 430g mąki pszennej typ 500 - 50g sera ricotta (lub półtłusty twaróg) - 1 jajko - 50g masła w temperaturze pokojowej - mała szczypta soli - kilka kropli aromatu pomarańczowego lub otarta skórka z dobrze oczyszczanych ekologicznych pomarańczy Dodatki:- brązowy cukier do posypania przed pieczeniem |
Przygotowanie w Thermomix-ie:
Ułóż luźno (bo będą jeszcze rosły) na przygotowanej wcześniej blaszce. Gdy będą już gotowe wszystkie bułeczki przesmaruj je delikatnie rozbitym jajkiem pozostawionym wcześniej i posyp brązowym cukrem.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Tam pozostaw aż wyrosną(około 20-25min.- patrz zdjęcia).
Po czasie wyrastania ustaw temperaturę 180 stopni C (z termoobiegiem) w piekarniku i wypiekaj 15 - 17 min. aż się zarumienią.
Można podawać pachnące na ciepło lub po przestudzeniu.
Znikają szybko. Są bardzo delikatne i łączą w sobie cudowne jesienne smaki owoców.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów