Czy wiesz, że ...
Idealna temperatura dla rozwoju kiełków w naszej domowej hodowli to 18-21 stopni Celsjusza. Kiełki w niższej temperaturze rosną zdecydowanie wolniej lub ich rozwój się zatrzymuje, a w wyższych może wystąpić proces gnicia nasion i psucia się naszej hodowli.
Do wzrostu kiełki potrzebują jeszcze półcienia (pełne słońce nie jest dobrze tolerowane przez młode roślinki) i dostęp do wody (częste płukanie).
Zobacz też:
jestem prywatnym inwestorem udzielę pożyczki pod weksel i umowę polska

materace do koszyka Mojżesza

Kup antyalergiczny oddychający i mięciutki materacyk do koszy Mojżesza
krainadladziecka.pl


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

Boże Narodzenie, pierogi z kapustą i grzybami, najlepsze pierogi, przepis na pierogi Thermomix, ciasto na pierogi z Thermomix, ciasto na pierogi bez jajka

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 



Składniki:

FARSZ
- 100-150g grzybów suszonych (borowiki, podgrzybki) lub mączka z suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- łyżka masła do podduszenia cebulki
- 0,5kg kapusty kiszonej (odciśniętej z zalewy)
- 1 średnia marchewka (obrana i pokrojona w kawałki)
- 500g wody
- sól, pieprz do smaku
- 40g oleju


CIASTO
- 330-340g mąki pszennej
- 150-180g ciepłej wody
- spora szczypta kurkumy
- 20g oleju
- łyżeczka masła

Przygotowanie w Thermomix

1) Grzyby suszone umieść w suchym naczyniu miksującym. Miksujemy na mączkę grzybową ( 15-20 sek. | obr. 10 ).
Jeżeli chcesz w farszu nie tylko smak grzybów a również ich kawałki to suszone grzyby trzeba namoczyć dzień wcześniej w wodzie (wtedy już nie rozdrabniamy ich na mączkę)


2) Przekładamy mączkę grzybową do innego naczynia. I przystępujemy do obgotowania kapusty i innych składników.
Do naczynia miksującego dodaj kapustę (jeżeli masz bardzo kwaśną kapustę dobrze ją wcześniej przepłukać wodą), marchewkę, wodę (nie trzeba myć naczynia po grzybkach). ( 30min. | temp. 100 stopni | obroty 1 ). Po tym czasie całość odcedzić w koszyczku.


3) Do naczynia miksującego dodajemy masło, cebulę obraną i przekrojoną na pół. Rozdrabniamy ( 3 sek. | obr. 5 ) dalej dusimy ( 3 min. | temp. 100 stopni | obr. 1 ) .

4) Do uduszonej cebulki dodajemy pozostałe składniki i przyprawy: obgotowaną wcześniej kiszoną kapustę, grzyby lub mączkę grzybową, olej, sól i pieprz. Dusimy całość i lekko rozdrabniamy ( 5 min. | tep. Varoma | obr. 2 ), od czasu do czasu przemieszać wkładając kopystkę przez otwór w pokrywie podczas duszenia .

5) Tak przygotowany farsz doprawić jeszcze w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.


Przygotowanie cista:


1) Pozostaw trochę wody z ilości podanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)


Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).

2) Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

3) Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić farsz). Wyciąć kółka na środku umieścić farsz, uformować pierogi.

Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

4) Podawać na ciepło. Można też przygotować okrasę z masełka i obsmażonej cebulki.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocamiBułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidoramiTorcik czekoladowy

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Przepisów na dania z kiełkami jest wiele ...Najczęstsze błędy podczas parzenia kawyKiełki orkiszu