Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Popularne frazy: -> Boże Narodzenie, pierogi z kapustą i grzybami, najlepsze pierogi, przepis na pierogi Thermomix, ciasto na pierogi z Thermomix, ciasto na pierogi bez jajka

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
 
 


Składniki:

FARSZ
- 100-150g grzybów suszonych (borowiki, podgrzybki) lub mączka z suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- łyżka masła do podduszenia cebulki
- 0,5kg kapusty kiszonej (odciśniętej z zalewy)
- 1 średnia marchewka (obrana i pokrojona w kawałki)
- 500g wody
- sól, pieprz do smaku
- 40g oleju


CIASTO
- 330-340g mąki pszennej
- 150-180g ciepłej wody
- spora szczypta kurkumy
- 20g oleju
- łyżeczka masła




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1) Grzyby suszone umieść w suchym naczyniu miksującym. Miksujemy na mączkę grzybową ( 15-20 sek. | obr. 10 ).
Jeżeli chcesz w farszu nie tylko smak grzybów a również ich kawałki to suszone grzyby trzeba namoczyć dzień wcześniej w wodzie (wtedy już nie rozdrabniamy ich na mączkę)


2) Przekładamy mączkę grzybową do innego naczynia. I przystępujemy do obgotowania kapusty i innych składników.
Do naczynia miksującego dodaj kapustę (jeżeli masz bardzo kwaśną kapustę dobrze ją wcześniej przepłukać wodą), marchewkę, wodę (nie trzeba myć naczynia po grzybkach). ( 30min. | temp. 100 stopni | obroty 1 ). Po tym czasie całość odcedzić w koszyczku.


3) Do naczynia miksującego dodajemy masło, cebulę obraną i przekrojoną na pół. Rozdrabniamy ( 3 sek. | obr. 5 ) dalej dusimy ( 3 min. | temp. 100 stopni | obr. 1 ) .

4) Do uduszonej cebulki dodajemy pozostałe składniki i przyprawy: obgotowaną wcześniej kiszoną kapustę, grzyby lub mączkę grzybową, olej, sól i pieprz. Dusimy całość i lekko rozdrabniamy ( 5 min. | tep. Varoma | obr. 2 ), od czasu do czasu przemieszać wkładając kopystkę przez otwór w pokrywie podczas duszenia .

5) Tak przygotowany farsz doprawić jeszcze w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.


Przygotowanie cista:


1) Pozostaw trochę wody z ilości podanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)


Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).

2) Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

3) Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić farsz). Wyciąć kółka na środku umieścić farsz, uformować pierogi.

Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

4) Podawać na ciepło. Można też przygotować okrasę z masełka i obsmażonej cebulki.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Mini szarlotkiBurekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarelląKarpatka doskonała (Thermomix)Masło ziołowo-czosnkowe

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix