Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami


Popularne frazy: -> Boże Narodzenie, pierogi z kapustą i grzybami, najlepsze pierogi, przepis na pierogi Thermomix, ciasto na pierogi z Thermomix, ciasto na pierogi bez jajka

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
 
 


Składniki:

FARSZ
- 100-150g grzybów suszonych (borowiki, podgrzybki) lub mączka z suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- łyżka masła do podduszenia cebulki
- 0,5kg kapusty kiszonej (odciśniętej z zalewy)
- 1 średnia marchewka (obrana i pokrojona w kawałki)
- 500g wody
- sól, pieprz do smaku
- 40g oleju


CIASTO
- 330-340g mąki pszennej
- 150-180g ciepłej wody
- spora szczypta kurkumy
- 20g oleju
- łyżeczka masła


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Grzyby suszone umieść w suchym naczyniu miksującym. Miksujemy na mączkę grzybową ( 15-20 sek. | obr. 10 ).
Jeżeli chcesz w farszu nie tylko smak grzybów a również ich kawałki to suszone grzyby trzeba namoczyć dzień wcześniej w wodzie (wtedy już nie rozdrabniamy ich na mączkę)


2) Przekładamy mączkę grzybową do innego naczynia. I przystępujemy do obgotowania kapusty i innych składników.
Do naczynia miksującego dodaj kapustę (jeżeli masz bardzo kwaśną kapustę dobrze ją wcześniej przepłukać wodą), marchewkę, wodę (nie trzeba myć naczynia po grzybkach). ( 30min. | temp. 100 stopni | obroty 1 ). Po tym czasie całość odcedzić w koszyczku.


3) Do naczynia miksującego dodajemy masło, cebulę obraną i przekrojoną na pół. Rozdrabniamy ( 3 sek. | obr. 5 ) dalej dusimy ( 3 min. | temp. 100 stopni | obr. 1 ) .

4) Do uduszonej cebulki dodajemy pozostałe składniki i przyprawy: obgotowaną wcześniej kiszoną kapustę, grzyby lub mączkę grzybową, olej, sól i pieprz. Dusimy całość i lekko rozdrabniamy ( 5 min. | tep. Varoma | obr. 2 ), od czasu do czasu przemieszać wkładając kopystkę przez otwór w pokrywie podczas duszenia .

5) Tak przygotowany farsz doprawić jeszcze w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.


Przygotowanie cista:


1) Pozostaw trochę wody z ilości podanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)


Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).

2) Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

3) Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić farsz). Wyciąć kółka na środku umieścić farsz, uformować pierogi.

Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

4) Podawać na ciepło. Można też przygotować okrasę z masełka i obsmażonej cebulki.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Murzynek z charakterem Ulęgałkowe ciasto Bułeczki z ziemniakami Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki to samo zdrowie!Jesienny temat - GRZYBY  (1)Pizza domowa ... Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę