Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca


Popularne frazy: -> pigwa, pigwowiec, koncentrat, dżem, dodatek do herbaty

Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca
 
 

Pigwa jest niejadalna na surowo. Musi zostać odpowiednio przetworzona, aby dobrze smakowała.

Bardzo podatna jest na obicia, dlatego należy się z nią ostrożnie obchodzić.

Może być przechowywana w chłodnym i przewiewnym miejscu przez kilka tygodni. Nie należy jej jednak trzymać w pobliżu innych owoców lub warzyw, gdyż może to wpłynąć mocno na ich smak.

Jeżeli obieramy pigwę ze skórki, trzeba to zrobić bezpośrednio przed gotowaniem bo szybko ciemnieje. Warto też obrane już owoce zanurzyć w wodzie z dodatkiem cytryny.

Świeżo zrywane owoce pigwy pokryte są charakterystycznym meszkiem. Pigwa dostępna w sklepach zazwyczaj jest tego meszku już pozbawiona. Przed obieraniem należy pigwę oczyścić pod bieżącą wodą, pocierając ją palcami lub miękką szczoteczką. Meszek zostanie usunięty, a skórka będzie idealnie czysta.


Składniki:
- 800 g pigwy bez gniazd nasiennych
- 950 g cukru
- kilka kawałków skórki z cytryny oczyszczonej z białej powłoki (aby na dłużej zachować piękny kolor)


Dodatki:
- (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki cynamonu do dżemu z pigwy aby wzbogacić aromat


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Owoce pigwy dokładnie umyj i oczyść. Przetnij na pół i usuń gniazda (pestki w dużych ilościach są trujące).

Jeżeli nie lubisz charakterystycznej gorzkawego smaku, który jest w skórce, to owoce można wcześniej obrać. Jeżeli nie przeszkadza Ci ta goryczka można rozdrobnić pigwy ze skórkami (usuwamy tylko gniazda nasienne). Pokroić je w większe kawałki. Umieścić w naczyniu miksującym i zmiksować (6 sek. | obr. 6).
Dodać cukier i dokładnie wymieszać (10 sek. | obr. 4).

2) Opcjonalnie dodać cynamon. Na pokrywie ustawić koszyczek zamiast miarki i rozpocząć gotowanie. ( 20 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3.

3) Całość przecedzić przez drobne sitko.
Sok wlać do wyparzonych wczęśniej butelek i zakręcić jeszcze na ciepło.
Pozostały miąższ umieścić w wyparzonych wcześniej słoiczków. Można odwrócić do góry dnem tak jak traktuje się przetwory.


Wskazówki:
# Sok będzie doskonałym zamiennikiem cytryny dodawanej do herbaty.
# Miąższ będzie idealnym dodatkiem do ciast, świetnie komponuje się z jabłkami wzmacniając ich smak i aromat
# Owoce pigwowca są mniejsze i twardsze. Jednocześnie są bardziej aromatyczne. Można stosować je zamiennie.
# W wielu kuchniach świata pigwa jest dodatkiem do słodko-kwaśnych mięsnych dań.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Rogale Świętego Marcina Chlebki indyjskie NAAN Calzone Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Olejki w kuchniCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Mam Thermomix - co dalej?