Pigwa jest niejadalna na surowo. Musi zostać odpowiednio przetworzona, aby dobrze smakowała. Bardzo podatna jest na obicia, dlatego należy się z nią ostrożnie obchodzić. Może być przechowywana w chłodnym i przewiewnym miejscu przez kilka tygodni. Nie należy jej jednak trzymać w pobliżu innych owoców lub warzyw, gdyż może to wpłynąć mocno na ich smak. Jeżeli obieramy pigwę ze skórki, trzeba to zrobić bezpośrednio przed gotowaniem bo szybko ciemnieje. Warto też obrane już owoce zanurzyć w wodzie z dodatkiem cytryny. Świeżo zrywane owoce pigwy pokryte są charakterystycznym meszkiem. Pigwa dostępna w sklepach zazwyczaj jest tego meszku już pozbawiona. Przed obieraniem należy pigwę oczyścić pod bieżącą wodą, pocierając ją palcami lub miękką szczoteczką. Meszek zostanie usunięty, a skórka będzie idealnie czysta. Składniki: Dodatki: |
Przygotowanie w Thermomix-ie:
1) Owoce pigwy dokładnie umyj i oczyść. Przetnij na pół i usuń gniazda (pestki w dużych ilościach są trujące).
Jeżeli nie lubisz charakterystycznej gorzkawego smaku, który jest w skórce, to owoce można wcześniej obrać. Jeżeli nie przeszkadza Ci ta goryczka można rozdrobnić pigwy ze skórkami (usuwamy tylko gniazda nasienne). Pokroić je w większe kawałki. Umieścić w naczyniu miksującym i zmiksować (6 sek. | obr. 6).
Dodać cukier i dokładnie wymieszać (10 sek. | obr. 4).
2) Opcjonalnie dodać cynamon. Na pokrywie ustawić koszyczek zamiast miarki i rozpocząć gotowanie. ( 20 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3.
3) Całość przecedzić przez drobne sitko.
Sok wlać do wyparzonych wczęśniej butelek i zakręcić jeszcze na ciepło.
Pozostały miąższ umieścić w wyparzonych wcześniej słoiczków. Można odwrócić do góry dnem tak jak traktuje się przetwory.
Wskazówki:
# Sok będzie doskonałym zamiennikiem cytryny dodawanej do herbaty.
# Miąższ będzie idealnym dodatkiem do ciast, świetnie komponuje się z jabłkami wzmacniając ich smak i aromat
# Owoce pigwowca są mniejsze i twardsze. Jednocześnie są bardziej aromatyczne. Można stosować je zamiennie.
# W wielu kuchniach świata pigwa jest dodatkiem do słodko-kwaśnych mięsnych dań.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?