Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca

Popularne frazy: -> pigwa, pigwowiec, koncentrat, dżem, dodatek do herbaty

Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca
 
 

Pigwa jest niejadalna na surowo. Musi zostać odpowiednio przetworzona, aby dobrze smakowała.

Bardzo podatna jest na obicia, dlatego należy się z nią ostrożnie obchodzić.

Może być przechowywana w chłodnym i przewiewnym miejscu przez kilka tygodni. Nie należy jej jednak trzymać w pobliżu innych owoców lub warzyw, gdyż może to wpłynąć mocno na ich smak.

Jeżeli obieramy pigwę ze skórki, trzeba to zrobić bezpośrednio przed gotowaniem bo szybko ciemnieje. Warto też obrane już owoce zanurzyć w wodzie z dodatkiem cytryny.

Świeżo zrywane owoce pigwy pokryte są charakterystycznym meszkiem. Pigwa dostępna w sklepach zazwyczaj jest tego meszku już pozbawiona. Przed obieraniem należy pigwę oczyścić pod bieżącą wodą, pocierając ją palcami lub miękką szczoteczką. Meszek zostanie usunięty, a skórka będzie idealnie czysta.


Składniki:
- 800 g pigwy bez gniazd nasiennych
- 950 g cukru
- kilka kawałków skórki z cytryny oczyszczonej z białej powłoki (aby na dłużej zachować piękny kolor)


Dodatki:
- (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki cynamonu do dżemu z pigwy aby wzbogacić aromat


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Owoce pigwy dokładnie umyj i oczyść. Przetnij na pół i usuń gniazda (pestki w dużych ilościach są trujące).

Jeżeli nie lubisz charakterystycznej gorzkawego smaku, który jest w skórce, to owoce można wcześniej obrać. Jeżeli nie przeszkadza Ci ta goryczka można rozdrobnić pigwy ze skórkami (usuwamy tylko gniazda nasienne). Pokroić je w większe kawałki. Umieścić w naczyniu miksującym i zmiksować (6 sek. | obr. 6).
Dodać cukier i dokładnie wymieszać (10 sek. | obr. 4).

2) Opcjonalnie dodać cynamon. Na pokrywie ustawić koszyczek zamiast miarki i rozpocząć gotowanie. ( 20 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3.

3) Całość przecedzić przez drobne sitko.
Sok wlać do wyparzonych wczęśniej butelek i zakręcić jeszcze na ciepło.
Pozostały miąższ umieścić w wyparzonych wcześniej słoiczków. Można odwrócić do góry dnem tak jak traktuje się przetwory.


Wskazówki:
# Sok będzie doskonałym zamiennikiem cytryny dodawanej do herbaty.
# Miąższ będzie idealnym dodatkiem do ciast, świetnie komponuje się z jabłkami wzmacniając ich smak i aromat
# Owoce pigwowca są mniejsze i twardsze. Jednocześnie są bardziej aromatyczne. Można stosować je zamiennie.
# W wielu kuchniach świata pigwa jest dodatkiem do słodko-kwaśnych mięsnych dań.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Szybki likier czekoladowo-miętowy Mini pączki z serka ricotta Walentynkowy torcik Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki amarantusaHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęKiełki to samo zdrowie!Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?