Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus

(porcja na 14 drożdżówek)

Popularne frazy: -> Pieczywo bułki, bulki, bułeczki, drożdżówki, pyszne bułeczki drożdżowe, przepis na bułeczki drożdżowe, portugalskie drożdżówki, Pao-de-Deus, drożdżówki z kokosem

Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:
- 20 g drożdży
- 70 g cukru
- ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej
- 10g cukru waniliowego
- 500g mąki pszennej
- 1 żółtko z jajka kurzego
- 30g miękkiego masła
- 30g oleju kokosowego nierafinowanego
- mała szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. śmietankowego lub pomarańczowego.

Masa kokosowa:
- 3 jajka
- 120g cukru trzcinowego
- 30g mleka 2%
- 150g wiórków kokosowych


Do smarowania:
- mleko (w temp. pokojowej)



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Dodajemy składniki: mleko (w temp. pokojowej), drożdże i cukier ( 3min. | temp. 37 stopni C | obr. 2 ).

2)Dalej dodajemy pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500g mąki pszennej typ 500, 1 żółtko, 30g miękkiego masła, 30g oleju kokosowego, małą szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu). Mieszamy składniki (20 sek. | obr. 4-5 ). Dalej wyrabiamy ciasto. (3 min. | Interwał ).

3) Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i umieszczamy w misie pod przykryciem na około 30min. W tym czasie przygotowujemy masę kokosową.

4) Przygotowujemy masę. Nie trzeba myć naczynia po cieście. Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść jajka, cukier trzcinowy, mleko. Ucieramy na pulchną masę.( 3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3.5 ). Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. ( 1 min. | obr. 3 ).

4) Ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy kule. Na środku każdej z kuli robimy spore zagłębienie. Zagłębienie wypełniamy kremem kokosowym (około łyżka kokosowego kremu na jedną bułeczkę).

5) Bułeczki rozkładamy luźno (zachowując około 2 cm odstępu między nimi) na blaszce do pieczenia (można podłożyć papier do pieczenia lub użyć specjalnej blachy, maty silikonowej).

Każdą bułeczkę smarujemy delikatnie mlekiem. Umieszczamy w piekarniku. Temperaturę ustawiamy na mniej niż 50 stopni C. Pozostawiamy tam bułeczki do wyrośnięcia na około 20-25 min. Jeżeli zauważymy, że już ładnie wyrosły podkręcamy temperaturę do 180 stopni C (grzałka góra - dół) i wypiekamy 17-20 min.

6) Bułeczki po przestudzeniu można jeszcze oprószyć cukrem pudrem. Doskonale smakują z kawą :)

Drożdżówki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Pyszne, miękkie, pachnące i kokosowe. Rarytas dla miłośników kokosowych smaków. Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami Szybki deser jogurtowy Chlebki do żurku Koreczki focaccia

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!

Niezależnie od tego, czy ruszasz na długie wakacje, robisz krótki wypad za miasto, czy po prostu chcesz pospacerować po okolicznym parku. Pamiętaj o jednym - weź ze sobą butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - kulinarna perełkaWpływ koloru oprawek okularów na percepcję twarzy: Perspektywa psychologicznaBułki i bułeczki - tym razem w włoskim klimacieKiełki brokuła w walce z objawami autyzmu?