Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus

(porcja na 14 drożdżówek)

Popularne frazy: -> Pieczywo bułki, bulki, bułeczki, drożdżówki, pyszne bułeczki drożdżowe, przepis na bułeczki drożdżowe, portugalskie drożdżówki, Pao-de-Deus, drożdżówki z kokosem



Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus
 
 

Ciasto:
- 20 g drożdży
- 70 g cukru
- ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej
- 10g cukru waniliowego
- 500g mąki pszennej
- 1 żółtko z jajka kurzego
- 30g miękkiego masła
- 30g oleju kokosowego nierafinowanego
- mała szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. śmietankowego lub pomarańczowego.

Masa kokosowa:
- 3 jajka
- 120g cukru trzcinowego
- 30g mleka 2%
- 150g wiórków kokosowych


Do smarowania:
- mleko (w temp. pokojowej)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Dodajemy składniki: mleko (w temp. pokojowej), drożdże i cukier ( 3min. | temp. 37 stopni C | obr. 2 ).

2)Dalej dodajemy pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500g mąki pszennej typ 500, 1 żółtko, 30g miękkiego masła, 30g oleju kokosowego, małą szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu). Mieszamy składniki (20 sek. | obr. 4-5 ). Dalej wyrabiamy ciasto. (3 min. | Interwał ).

3) Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i umieszczamy w misie pod przykryciem na około 30min. W tym czasie przygotowujemy masę kokosową.

4) Przygotowujemy masę. Nie trzeba myć naczynia po cieście. Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść jajka, cukier trzcinowy, mleko. Ucieramy na pulchną masę.( 3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3.5 ). Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. ( 1 min. | obr. 3 ).

4) Ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy kule. Na środku każdej z kuli robimy spore zagłębienie. Zagłębienie wypełniamy kremem kokosowym (około łyżka kokosowego kremu na jedną bułeczkę).

5) Bułeczki rozkładamy luźno (zachowując około 2 cm odstępu między nimi) na blaszce do pieczenia (można podłożyć papier do pieczenia lub użyć specjalnej blachy, maty silikonowej).

Każdą bułeczkę smarujemy delikatnie mlekiem. Umieszczamy w piekarniku. Temperaturę ustawiamy na mniej niż 50 stopni C. Pozostawiamy tam bułeczki do wyrośnięcia na około 20-25 min. Jeżeli zauważymy, że już ładnie wyrosły podkręcamy temperaturę do 180 stopni C (grzałka góra - dół) i wypiekamy 17-20 min.

6) Bułeczki po przestudzeniu można jeszcze oprószyć cukrem pudrem. Doskonale smakują z kawą :)

Drożdżówki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Pyszne, miękkie, pachnące i kokosowe. Rarytas dla miłośników kokosowych smaków. Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Chrupiące gofryMasło ziołowo-czosnkoweKetchup z cukiniiPesto z rzeżuchy

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Jak wyhodować kiełki w domu?Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plKontuzje a rehabilitacja sportowa