Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami


Popularne frazy: -> ciasto do kawy, herbatniki, kawowa kanapka, krówkowy kajmak

Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami
 
 

Herbatniki:

- 30-35 szt. herbatników


Budyń kawowy:
- 150g mocnej kawy espresso
- 500g mleka
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 30g cukru waniliowego przygotowanego w TM


Krem:
- 130g cukru
- 350g masła miękkiego w temp. pokojowej
- wcześniej przygotowany budyń kawowy (najlepiej przygotować go dzień wcześniej)
- 50g Amaretto


Warstwa wierzchnia:
- 400g masy kajmakowej krówkowej
- 200g łuskanych orzechów włoskich



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotowanie budyniu (najlepiej przygotować go dzień wcześniej)
W naczyniu miksującym umieść motylek.
Wlej kawę, mleko, dodaj budynie i cukier waniliowy. Ugotuj budyń ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2) . Ugotowany budyń przełóż do innego pojemnika i szczelnie zamknij. Pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Nie można użyć ciepłego budyniu do wykonania kremu bo rozpuści Ci masło. Krem wyjdzie wodnisty.


2. Przygotowanie kremu
W suchym i czystym naczyniu umieść cukier. Przygotuj cukier puder. ( 30 sek. | obr. 10 ). Załóż motylek. Dodaj miękkie masło i (wcześniej przygotowany) budyń kawowy. Budyń i masło powinny być w zbliżonej temperaturze. Ucieramy masło z budyniem i cukrem. ( 3 min. | obr. 3 ). Wyjmujemy motylek. Do częściowo utartej masy dodajemy Amaretto, zgarniamy kopystką krem z brzegów naczynia i ucieramy dalej. ( 30-40 sek. | temp. 37 stopni C | obr. 5-7 ). Krem powinien być aksamitny. Jeżeli widać grudki to znak, że masło były zbyt zimne. Należy wtedy przedłużyć czas ucierania w temp. 37 stopni C aż do połączenia składników w aksamitny krem.


3. Łączenie i składanie ciasta
Ułóż warstwę herbatników na dnie formy.
Dalej krem kawowy. Kolejna warstwa herbatników. Dalej rozprowadzamy warstwę kajmaku krówkowego i przysypujemy orzechami włoskimi. Ciasto zawijamy i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.

Przed podaniem wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Pokroić i podać do kawki :)

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Moja najlepsza pizza Chrupiące kawowe gofry - fit Pierniczki Wielkanocna rolada schabowa

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Wszyscy o śliwkach wiedzą dużoJesienny temat - GRZYBY  (1)Kiełki amarantusaSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom