Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym

(Porcja na 3-4 osoby)

Popularne frazy: -> obiad, polędwica wieprzowa, sos śliwkowy, sos grzybowy, kolacja, kolację, obiady, makaron, danie z makaronem, danie z grzybami

Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym
 
 
  • Wybierz język

Ciasto na makaron:


- 180g semoliny
- 80g mąki pszennej
- 2 jajka
- 20g oliwy z oliwek
- spora szczypta kurkumy
- (opcjonalnie jeżeli potrzeba) 2-3 łyżki wody, aby poprawić konsystencję ciasta, gdy jest zbyt suche.

Mięso (marynujemy i umieszczamy w lodówce na minimum 1-2 godziny wcześniej):


- 400-500g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 1cm plastry
- pieprz, sól, czosnek, pikantna papryka (do marynowania mięsa)
- 2 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego


(Polędwicę można też marynować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do czasu gotowania potrawy). Będzie miała wtedy jeszcze intensywniejszy smak.

Sos:


- 150g cebuli przekrojonej na połówki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki dobrych powideł śliwkowych
- 1 łyżka mączki grzybowej (mielone suszone grzyby)
- pół łyżeczki suszonej papryki czerwonej słodkiej wędzonej
- 600g ciepłej wody + łyżeczka pasty bulionu drobiowego lub mięsnego wykonanego w TM.

Do dekoracji:


- natka pietruszki
- grubo mielony pieprz



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix:



Przygotowanie mięsa:


1) Musztardę zmieszać z olejem i przyprawami.
2) Polędwicę oczyść z błon i pokrój na 1cm plastry.
3) Mięso dokładnie smarujemy marynatą.
4) Umieszczamy w lodówce na minimum 1-2 godzin.

Przygotowanie ciasta na makaron:

1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (40-50 sek. pozycja 5-6) - szybkie mieszanie składników. Pod koniec wyrabiania zwalniając obroty co kilka sekund sprawisz, że ciasto sklei się w jedną kulę.


ciasto makaronowe Thermomix




2) Wyjmij ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj za pomocą wałka podsypując mąką. Makaron można pokroić ręcznie, ale polecamy skorzystać z najprostszej maszynki do makaronu. Praca zamieni się w przyjemność, a makaron domowy zagości na stałe w Twoim domu!
Kroimy makaron na grube tasiemki (tagliatelle).

3) Krojony makaron rozmieść dosyć luźno na desce. Tam będzie czekał na czas gotowania.

4) Makaron gotujemy w dużym garnku w dobrze osolonej wodzie bezpośrednio przed podaniem (czas około 6-7 minut).

Przygotowanie sosu:


1) Wcześniej zamarynowane mięso ułożyć na Varomie pozostawiając otwory - tak aby para mogła swobodnie przepływać. Odłożyć i przejść do przygotowania sosu.

2) Do naczynia miksującego dodać cebulę i czosnek. Rozdrobnić. (3 sek. | obr. 5) Dalej kopystka zgarnąć z brzegów naczynia rozdrobnione kawałki na dno naczynia. Dodać oliwę z oliwek. Poddusić. (2 min. | temp. 120 stopni C)

3) Dodać pozostałe składniki sosu. Zamknąć pokrywę naczynia miksującego. Pomijając miarkę na pokrywie ustawiamy wcześniej przygotowaną Varomę z mięsem. Gotujemy calość (40 min. | Varoma | obr. 1).

4) Odstawić przystawkę Varoma. Na pokrywę założyć miarkę. Miksujemy sos na gładką substancję rozpoczynając od obrotów 4 i stopniowo zwiększając je aż do 8, czas około 20-30 sekund.

5) Pod koniec czasu gotowania ugotować przygotowany makaron w większym garnku w dobrze osolonej wodzie. Czas gotowania 6-7 minut.

6) Łączymy danie na talerzu. Makaron, sos, kilka kawałków polędwicy, kolejna warstwa sosu. Ozdabiamy danie natką pietruszki i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło.

Można też polędwicę po przygotowaniu pokroić na kawałki i w ten sposób podać.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Rogale Świętego Marcina Arcyprosty keks Pierniczki Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Sklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?Kiełki w słoiku - to bajecznie prosteZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówPomysł na świąteczną dekorację ...