Ciasto na makaron:- 180g semoliny - 80g mąki pszennej - 2 jajka - 20g oliwy z oliwek - spora szczypta kurkumy - (opcjonalnie jeżeli potrzeba) 2-3 łyżki wody, aby poprawić konsystencję ciasta, gdy jest zbyt suche. Mięso (marynujemy i umieszczamy w lodówce na minimum 1-2 godziny wcześniej):- 400-500g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 1cm plastry - pieprz, sól, czosnek, pikantna papryka (do marynowania mięsa) - 2 łyżki musztardy - 2-3 łyżki oleju słonecznikowego (Polędwicę można też marynować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do czasu gotowania potrawy). Będzie miała wtedy jeszcze intensywniejszy smak. Sos:- 150g cebuli przekrojonej na połówki - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki dobrych powideł śliwkowych - 1 łyżka mączki grzybowej (mielone suszone grzyby) - pół łyżeczki suszonej papryki czerwonej słodkiej wędzonej - 600g ciepłej wody + łyżeczka pasty bulionu drobiowego lub mięsnego wykonanego w TM. Do dekoracji:- natka pietruszki - grubo mielony pieprz |
Przygotowanie w Thermomix:
1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (40-50 sek. pozycja 5-6) - szybkie mieszanie składników. Pod koniec wyrabiania zwalniając obroty co kilka sekund sprawisz, że ciasto sklei się w jedną kulę.
2) Wyjmij ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj za pomocą wałka podsypując mąką. Makaron można pokroić ręcznie, ale polecamy skorzystać z najprostszej maszynki do makaronu. Praca zamieni się w przyjemność, a makaron domowy zagości na stałe w Twoim domu!
Kroimy makaron na grube tasiemki (tagliatelle).
3) Krojony makaron rozmieść dosyć luźno na desce. Tam będzie czekał na czas gotowania.
4) Makaron gotujemy w dużym garnku w dobrze osolonej wodzie bezpośrednio przed podaniem (czas około 6-7 minut).
2) Do naczynia miksującego dodać cebulę i czosnek. Rozdrobnić. (3 sek. | obr. 5) Dalej kopystka zgarnąć z brzegów naczynia rozdrobnione kawałki na dno naczynia. Dodać oliwę z oliwek. Poddusić. (2 min. | temp. 120 stopni C)
3) Dodać pozostałe składniki sosu. Zamknąć pokrywę naczynia miksującego. Pomijając miarkę na pokrywie ustawiamy wcześniej przygotowaną Varomę z mięsem. Gotujemy calość (40 min. | Varoma | obr. 1).
4) Odstawić przystawkę Varoma. Na pokrywę założyć miarkę. Miksujemy sos na gładką substancję rozpoczynając od obrotów 4 i stopniowo zwiększając je aż do 8, czas około 20-30 sekund.
5) Pod koniec czasu gotowania ugotować przygotowany makaron w większym garnku w dobrze osolonej wodzie. Czas gotowania 6-7 minut.
6) Łączymy danie na talerzu. Makaron, sos, kilka kawałków polędwicy, kolejna warstwa sosu. Ozdabiamy danie natką pietruszki i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło.
Można też polędwicę po przygotowaniu pokroić na kawałki i w ten sposób podać.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów