Chlebki indyjskie NAAN
(przepis na 8-10 szt.)
Popularne frazy: -> kuchnia indyjska, naan przepis, naan chlebki, naan przepis na thermomix pieczywo, piknik, śniadanie na trawie, kamien do pizzy, kamień do pizzy
| |
Ciasto:
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki soli
- 280g mąki pszennej
- 60 g letniego mleka 3,2%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko (małe)
|
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury maksymalnej z umieszczonym w nim kamieniem do pizzy. Dobrze jest go mieć, gdy się ma na myśli pieczenie NAAN czy pizzy - ułatwi zdecydowanie wypiekanie.
Czosnek obrać i rozdrobnić na jak najmniejsze cząstki. Dokładnie wymieszać z mąką i solą, tak aby cząstki czosnku porozklejały się. Dalej dodajemy pozostałe składniki i solidnie wyrabiamy ciasto. Musi być bardzo dobrze wyrobione, aksamitne w dotyku.
Formujemy placki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy bardzo krótko bo zaledwie 2 minuty.
Przygotowanie w Thermomix
1) Do suchego naczynia miksującego wrzuć dwa ząbki obranego czosnku. ( 3 sek. | obr. 8 ). Kopystką zgarnij z brzegów naczynia rozdrobniony czosnek i dodaj pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie ciasto. (15 sek. | obr. 6) i dalej (2-3 min | obr. Intewał).
2) Wyrobione ciasto formujemy w cieniutkie placuszki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni). Wypiekamy przez 2 min.
Zbyt długie wypiekanie sprawi, że Twoje chlebki NAAN będą bardziej przypominały macę niż same naan :)
Smacznego!
(Najlepiej wypieka się na kamieniu do pieczenia pizzy).
Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.
Zapraszamy do śledzenia profilu na
Facebooku i
Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl
- Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.
Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać!
Dziękuję!
Autor: kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!
Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.
Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy
Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?
czytaj więcej...