Czy wiesz, że ...
Kiełki soi - to wielkie pokłady witamin C i E, karotenu, żelaza, wapnia, cynku oraz białka w postaci wolnych aminokwasów. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i poprawia apetyt.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




ThermoMelman - chałka żyrafa


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: ->



Składniki na ciasto:

- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w Thermomix
- 1 jajko
- 100g cukru
- 200g mleka
- 100g masła (w temp. pokojowej)

- 500g mąki pszennej (typ 500)
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki kakao gorzkiego (bez cukru)
- 2 łyżki mleka





Przygotowanie w Thermomix




1) Umieść w naczyniu miksujacym: drożdże, jajko, cukier, cukier waniliowy, mleko, masło - lekko podgrzewamy i mieszamy ( 2 min. | 37 stopni C | obr. 2 ).

2) Dodaj 500g mąki, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. ( 2 min. | Interwał )

3) Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego i oderwij niewielki kawałek (mniej więcej wielkości pięści) i odłóż na bok - przykryj ściereczką, aby nie obeschło. Resztę ciasta podzielić na połowę.

4) Jedną z połówek umieść w naczyniu miksującym. Dodaj szczyptę szczyptę kurkumy. Dokładnie wyrabiamy ciasto aby kurkuma rozprowadziła się równo w cieście. (20 sek. | obr. 4-5). Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia.

5) Do drugiej porcji dodać łyżkę mleka i łyżkę kakao. Również dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. (20 sek. | obr. 4-5). Wyjmujemy z naczynia, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie obeschło.

6) Do najmniejszej części (tej oderwanej na początku) dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao. (20 sek. | obr. 4-5). - wyjąć z naczynia, odłożyć na bok i przykryć ściereczką.

7) Wszystkie kawałki ciasta przykryte odstawić na bok w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia.

8) Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podziel na 6 kawałków. Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości foremki (keksówki) w której będziesz wypiekać ciasto.
Teraz trzeba lekko je rozwałkować każdy rulon (patrz zdjęcia). Tak samo robimy z ciastem żółtym. Dalej - jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie lecz nie rozwałkowywać go.

9. Na blacie podsypanym mąką ułóż jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawiń je w roladkę zlepiając jasne ciasto (patrz zdjęcia).
Tak samo zrobić wszystkie 6 wałeczków.

10. Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. (Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć).

11. Formujemy chałkę przeplatając rulony. (patrz zdjęcia/film).

12. Piekarnik rozgrzej do 45-50 stopni. Umieść w nim foremkę z ciastem i pozostaw na 20-25min. Po tym czasie zwiększ temperaturę w piekarniku do 180 stopni C. i rozpocznij pieczenie (czas około 30-35 min.) Po upieczeniu koniecznie wyjmij z formy i wystudź na kratce.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Ketchup z cukiniiBułeczki różyczkiMirelki

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jeśli zakupy, to tylko z Blixem