ThermoMelman - chałka żyrafa

Popularne frazy: ->



 

Składniki na ciasto:

- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w Thermomix
- 1 jajko
- 100g cukru
- 200g mleka
- 100g masła (w temp. pokojowej)

- 500g mąki pszennej (typ 500)
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki kakao gorzkiego (bez cukru)
- 2 łyżki mleka




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




1) Umieść w naczyniu miksujacym: drożdże, jajko, cukier, cukier waniliowy, mleko, masło - lekko podgrzewamy i mieszamy ( 2 min. | 37 stopni C | obr. 2 ).

2) Dodaj 500g mąki, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. ( 2 min. | Interwał )

3) Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego i oderwij niewielki kawałek (mniej więcej wielkości pięści) i odłóż na bok - przykryj ściereczką, aby nie obeschło. Resztę ciasta podzielić na połowę.

4) Jedną z połówek umieść w naczyniu miksującym. Dodaj szczyptę szczyptę kurkumy. Dokładnie wyrabiamy ciasto aby kurkuma rozprowadziła się równo w cieście. (20 sek. | obr. 4-5). Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia.

5) Do drugiej porcji dodać łyżkę mleka i łyżkę kakao. Również dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. (20 sek. | obr. 4-5). Wyjmujemy z naczynia, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie obeschło.

6) Do najmniejszej części (tej oderwanej na początku) dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao. (20 sek. | obr. 4-5). - wyjąć z naczynia, odłożyć na bok i przykryć ściereczką.

7) Wszystkie kawałki ciasta przykryte odstawić na bok w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia.

8) Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podziel na 6 kawałków. Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości foremki (keksówki) w której będziesz wypiekać ciasto.
Teraz trzeba lekko je rozwałkować każdy rulon (patrz zdjęcia). Tak samo robimy z ciastem żółtym. Dalej - jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie lecz nie rozwałkowywać go.

9. Na blacie podsypanym mąką ułóż jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawiń je w roladkę zlepiając jasne ciasto (patrz zdjęcia).
Tak samo zrobić wszystkie 6 wałeczków.

10. Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. (Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć).

11. Formujemy chałkę przeplatając rulony. (patrz zdjęcia/film).

12. Piekarnik rozgrzej do 45-50 stopni. Umieść w nim foremkę z ciastem i pozostaw na 20-25min. Po tym czasie zwiększ temperaturę w piekarniku do 180 stopni C. i rozpocznij pieczenie (czas około 30-35 min.) Po upieczeniu koniecznie wyjmij z formy i wystudź na kratce.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Sernik z musem piernikowymPijana zakonnica (przepis na Thermomix)Koreczki focacciaChlebek ziołowy

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Dla kogo dieta pudełkowa?W jaki sposób wybrać najlepsze musli?Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie20 jadalnych produktów zabijających cellulit