ThermoMelman - chałka żyrafa

Popularne frazy: ->

 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto:

- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w Thermomix
- 1 jajko
- 100g cukru
- 200g mleka
- 100g masła (w temp. pokojowej)

- 500g mąki pszennej (typ 500)
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki kakao gorzkiego (bez cukru)
- 2 łyżki mleka




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




1) Umieść w naczyniu miksujacym: drożdże, jajko, cukier, cukier waniliowy, mleko, masło - lekko podgrzewamy i mieszamy ( 2 min. | 37 stopni C | obr. 2 ).

2) Dodaj 500g mąki, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. ( 2 min. | Interwał )

3) Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego i oderwij niewielki kawałek (mniej więcej wielkości pięści) i odłóż na bok - przykryj ściereczką, aby nie obeschło. Resztę ciasta podzielić na połowę.

4) Jedną z połówek umieść w naczyniu miksującym. Dodaj szczyptę szczyptę kurkumy. Dokładnie wyrabiamy ciasto aby kurkuma rozprowadziła się równo w cieście. (20 sek. | obr. 4-5). Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia.

5) Do drugiej porcji dodać łyżkę mleka i łyżkę kakao. Również dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. (20 sek. | obr. 4-5). Wyjmujemy z naczynia, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie obeschło.

6) Do najmniejszej części (tej oderwanej na początku) dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao. (20 sek. | obr. 4-5). - wyjąć z naczynia, odłożyć na bok i przykryć ściereczką.

7) Wszystkie kawałki ciasta przykryte odstawić na bok w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia.

8) Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podziel na 6 kawałków. Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości foremki (keksówki) w której będziesz wypiekać ciasto.
Teraz trzeba lekko je rozwałkować każdy rulon (patrz zdjęcia). Tak samo robimy z ciastem żółtym. Dalej - jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie lecz nie rozwałkowywać go.

9. Na blacie podsypanym mąką ułóż jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawiń je w roladkę zlepiając jasne ciasto (patrz zdjęcia).
Tak samo zrobić wszystkie 6 wałeczków.

10. Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. (Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć).

11. Formujemy chałkę przeplatając rulony. (patrz zdjęcia/film).

12. Piekarnik rozgrzej do 45-50 stopni. Umieść w nim foremkę z ciastem i pozostaw na 20-25min. Po tym czasie zwiększ temperaturę w piekarniku do 180 stopni C. i rozpocznij pieczenie (czas około 30-35 min.) Po upieczeniu koniecznie wyjmij z formy i wystudź na kratce.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Deserki amaretti Baklava Pizza (szybka) Ananasowo-malinowa chmurka

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt

Nasze babcie podawały dzieciom wodę z cukrem, a rodzice - dosładzali herbatki. Chcesz uzupełnić dietę malucha ciepłym albo schłodzonym naparem, jednak obawiasz się, że niesłodzony będzie dla dziecka nieatrakcyjny? Sprawdź, po jakie mieszanki warto sięgnąć - szybko przekonasz się, że granulowane herbatki dla dzieci to nie jedyne rozwiązanie.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowie