Maślane ciasteczka pod stemple, stemplowane ciasteczka

Popularne frazy: -> ciasteczka deserowe, ciastka do kawy, stemple, pod stempelki, na piknik, ciastka do dekorowania, na prezent, zabawa z dziećmi, dla dzieci, kinderparty, urodziny dziecka

 
  • Wybierz język

Najczęściej zadawane pytanie zaraz po zakupie pięknych stempli to jakiego ciasta użyć, aby efekt odbicia był najlepszy. Można szukać na własną rękę. Można skorzystać z tego już przetestowanego. Tak, aby odciśnięte wzory pieczątek nie rozpływają się podczas pieczenia. Ciasto jest tak proste, że nawet dziecko je wykona pod naszym okiem.

Oto i odpowiedź...

Składniki na ciasto:

- 250 g mąki (można użyć orkiszową lub pszenną typ 500)
- 125 g zimnego masła (można je samodzielnie wykonać w TM)
- 125 g cukru
- 10 g cukru waniliowego wykonanego w TM
- 1 całe jajko
- średnia szczypta soli



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7-8)

2. Wałkujemy ciasto na papierze do pieczenia na grubość 4-5 mm. (ciasto jest dosyć trudne do wałkowania, możesz pomóc sobie podsypując lekko mąką lub przykrywając folią do zawijania żywności lub też po prostu wkładając między dwa listki papieru do pieczenia.

3. Wycinamy kształt ciasteczka i odbijamy stempel na cieście bezpośrednio na papierze (tak aby po odbiciu nie przekładać, bo będą się deformować).
Dalej papier przesuwamy na blaszkę do pieczenia i wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez około 12-15 min. (tu dużo zależy od rodzaju piekarnika)

4. Rumiane , uieczone ciasteczka trzeba przestudzić na kratce.



Ciasteczka można oczywiście dodatkowo dekorować lub przekładać kremem i podawać jak markizy.


Smacznego !



# Wskazówki:

- ciasto nie może być zbyt mocno rozwałkowane, wtedy stemplowanie wyjdzie kiepsko a ciastka szybko się zaczną przypalać w piekarniku.
- jeżeli ciasto długo wyrabiamy w rękach będzie się mocniej kleiło, aby tego uniknąć trzeba unikać obróbki w ciepłych rękach lub schłodzić je lekko gdy jest zbyt plastyczne (będzie się kleiło do stempli).
- każdy stempelek jest inny, trzeba to mieć na uwadze i jeżeli coś nie wychodzi można lekko obsypać mąką aby łatwiej się odbijały wzory.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką Urocze bułeczki na sezon gillowy Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami Szybki deser jogurtowy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Jak dobrze przygotować łososia?Czekoladowa obietnica - czyli doskonałe i zaskakujące ciastoCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę