Czy wiesz, że ...
Kiełki soczewicy - mają w sobie duże pokłady witaminy C, białka i beta-karotenu oraz fosfor i żelazo. Dobrze wpływają na stan zębów.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')

(porcja na tortownicę o średnicy 22 cm lub wysoką o średnicy 18 cm i wys. minimum 10cm)

Popularne frazy: -> sernik, lekki sernik, Boże Narodzenie, Świąteczny sernik, sernik z ziemniakami



Składniki na ciasto:

- 750g sera białego półtłustego w kostce
- 250g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 280g cukru
- dwie łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- 6 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
- 150g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mała szczypta soli




(opcjonalnie w zależności od rodzaju użytej tortownicy)
- kasza manna i masło do natłuszczenia formy.

Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść masło. Rozpuść. ( 4 min. | temp. 50 stopni C | obr. 2 ). Rozpuszczone masło przelej do miseczki i odstaw do przestygnięcia.

2) Dalej już bez mycia naczynia, umieść w nim żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Załóż motylek ( 6 min. | obr.3 )

3) Zdejmij motylek i dokładnie go umyj. odłóż. Dalej już bez motylka do utartych żółtek z cukrem dodaj ser, ugotowane ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej, wcześniej rozpuszczone masło. Zamknij naczynie miksujące, w otwór naczynia miksującego włóż kopystkę. Pomagając sobie kopystką wyrabiamy dodane składniki na gładką masę serową (będzie prawie płynna) ( 2,5 min. | obr. 6 ). Masę serową przełóż do większej miski i bardzo dokładnie umyj i osusz naczynie miksujące.

5) Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

6) W naczyniu miksującym załóż motylek. Umieść białka i małą szczyptę soli. Zamknij naczynie miksujące, nie zatykaj otworu miarką. Pozostaw odsłonięty otwór aby białka łatwo się napowietrzały. Ubij białka na sztywno ( czas ok. 3min. | obr. 3,5 )

7) Ubite na sztywno białka bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Dodaj 2-3 łyżki ubitych białek do masy serowej w misce. Bardzo delikatnie zamieszaj większą łyżką. Dalej kolejna porcja piany i znów delikatnie zamieszaj. Tak aż do połączenia całej piany z białek z masą serową. Nie łącz ich szybko i nie rób tego odwrotnie (masa serowa do białek) bo piana opadnie zanim ją połączysz z masą serową. Zależy nam na tym aby masa serowa stopniowo się rozluźniła i pozostała pulchna - to będzie miało duże znaczenie dla struktury upieczonego sernika.

8) Przygotuj tortownicę (zwykłą ok. 22cm) lub mniejszą (18 cm) ale wysoką (minimum 10 cm). Jeżeli jest to tortownica silikonowa nie potrzeba jej smarować tłuszczem, ani posypywać kaszą manną. Jeżeli to zwykła tortownica posmaruj ją dokładnie masłem i obsyp kaszą manną. Do przygotowanej formy wlewamy masę serową i umieszczamy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

9) Wypiekamy - najpierw 25 min w temp. 170 stopni C (grzałka góra-dół). Dalej 35-40 min w temp. 160 stopni C (grzałka góra-dół). Po tym czasie nie otwieraj drzwiczek piekarnika tylko wyłącz go i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 30 minut. Potem uchyl lekko piekarnik i znów pozostaw w tej pozycji na kolejne 30 minut. Potem wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Zimny umieść w lodówce i tam przechowuj aż do podania.



Doskonały, lekki i bardzo smaczny sernik. Delikatny aksamitny smak i lekka konsystencja. Doskonały deser do kawki.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Bułki z kiełków pszenicySzybkie pierniczkiCiastka - marchewkowe wspomnienie jesieni

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kontuzje a rehabilitacja sportowaMusli na zdrowieJak wyhodować kiełki w domu?