Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')

(porcja na tortownicę o średnicy 22 cm lub wysoką o średnicy 18 cm i wys. minimum 10cm)


Popularne frazy: -> sernik, lekki sernik, Boże Narodzenie, Świąteczny sernik, sernik z ziemniakami

Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')
 
 

Składniki na ciasto:



- 150g masła (w temp. pokojowej)
- dwie łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- 280g cukru
- 6 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
- 750g sera białego półtłustego w kostce
- 250g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mała szczypta soli




opcjonalnie


(w zależności od rodzaju użytej tortownicy)
- kasza manna i masło do natłuszczenia formy.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 182 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść masło. Rozpuść. ( 4 min. | temp. 50 stopni C | obr. 2 ). W tym czasie dokładnie oddziel białka od żółtek.

2) Rozpuszczone masło przelej do miseczki i odstaw do przestygnięcia.
Dalej, bez mycia naczynia... Załóż motylek i umieść w naczyniu miksującym żółtka (6szt.), cukier (280g) i cukier waniliowy (2 łyżeczki).
( 6 min. | obr.3 )

3) Zdejmij motylek i dokładnie go umyj. Odłóż.
4) Dalej już bez motylka do utartych żółtek z cukrem dodaj biały ser (750g), ugotowane ziemniaki(250g), 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz wcześniej rozpuszczone masło.
Zamknij naczynie miksujące, w otwór naczynia miksującego włóż kopystkę. Pomagając sobie kopystką wyrabiamy dodane składniki na gładką masę serową (będzie prawie płynna) ( 2,5 min. | obr. 6 ). Masę serową przełóż do większej miski i bardzo dokładnie umyj i osusz naczynie miksujące.

5) Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

6) W naczyniu miksującym załóż motylek. Umieść białka i małą szczyptę soli. Zamknij naczynie miksujące, nie zatykaj otworu miarką. Pozostaw odsłonięty otwór aby białka łatwo się napowietrzały. Ubij białka na sztywno ( czas ok. 3min. | obr. 3,5 )

7) Ubite na sztywno białka bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Dodaj 2-3 łyżki ubitych białek do masy serowej w misce. Bardzo delikatnie zamieszaj większą łyżką. Dalej kolejna porcja piany i znów delikatnie zamieszaj. Tak aż do połączenia całej piany z białek z masą serową. Nie łącz ich szybko i nie rób tego odwrotnie (masa serowa do białek) bo piana opadnie zanim ją połączysz z masą serową. Zależy nam na tym aby masa serowa stopniowo się rozluźniła i pozostała pulchna - to będzie miało duże znaczenie dla struktury upieczonego sernika.

8) Przygotuj tortownicę (zwykłą ok. 22cm) lub mniejszą (18 cm) ale wysoką (minimum 10 cm). Jeżeli jest to tortownica silikonowa nie potrzeba jej smarować tłuszczem, ani posypywać kaszą manną. Jeżeli to zwykła tortownica posmaruj ją dokładnie masłem i obsyp kaszą manną. Do przygotowanej formy wlewamy masę serową i umieszczamy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

9) Wypiekamy - najpierw 25 min w temp. 170 stopni C (grzałka góra-dół). Dalej 35-40 min w temp. 160 stopni C (grzałka góra-dół). Po tym czasie nie otwieraj drzwiczek piekarnika tylko wyłącz go i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 30 minut. Potem uchyl lekko piekarnik i znów pozostaw w tej pozycji na kolejne 30 minut. Potem wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Zimny umieść w lodówce i tam przechowuj aż do podania.



Doskonały, lekki i bardzo smaczny sernik. Delikatny aksamitny smak i lekka konsystencja. Doskonały deser do kawki.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami Mirelki Mini pączki z serka ricotta Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Czy z tej mąki będzie chleb?