Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')

(porcja na tortownicę o średnicy 22 cm lub wysoką o średnicy 18 cm i wys. minimum 10cm)


Popularne frazy: -> sernik, lekki sernik, Boże Narodzenie, Świąteczny sernik, sernik z ziemniakami

Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')
 
 

Składniki na ciasto:

- 750g sera białego półtłustego w kostce
- 250g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 280g cukru
- dwie łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- 6 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
- 150g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mała szczypta soli




(opcjonalnie w zależności od rodzaju użytej tortownicy)
- kasza manna i masło do natłuszczenia formy.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść masło. Rozpuść. ( 4 min. | temp. 50 stopni C | obr. 2 ). Rozpuszczone masło przelej do miseczki i odstaw do przestygnięcia.

2) Dalej już bez mycia naczynia, umieść w nim żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Załóż motylek ( 6 min. | obr.3 )

3) Zdejmij motylek i dokładnie go umyj. odłóż. Dalej już bez motylka do utartych żółtek z cukrem dodaj ser, ugotowane ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej, wcześniej rozpuszczone masło. Zamknij naczynie miksujące, w otwór naczynia miksującego włóż kopystkę. Pomagając sobie kopystką wyrabiamy dodane składniki na gładką masę serową (będzie prawie płynna) ( 2,5 min. | obr. 6 ). Masę serową przełóż do większej miski i bardzo dokładnie umyj i osusz naczynie miksujące.

5) Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

6) W naczyniu miksującym załóż motylek. Umieść białka i małą szczyptę soli. Zamknij naczynie miksujące, nie zatykaj otworu miarką. Pozostaw odsłonięty otwór aby białka łatwo się napowietrzały. Ubij białka na sztywno ( czas ok. 3min. | obr. 3,5 )

7) Ubite na sztywno białka bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Dodaj 2-3 łyżki ubitych białek do masy serowej w misce. Bardzo delikatnie zamieszaj większą łyżką. Dalej kolejna porcja piany i znów delikatnie zamieszaj. Tak aż do połączenia całej piany z białek z masą serową. Nie łącz ich szybko i nie rób tego odwrotnie (masa serowa do białek) bo piana opadnie zanim ją połączysz z masą serową. Zależy nam na tym aby masa serowa stopniowo się rozluźniła i pozostała pulchna - to będzie miało duże znaczenie dla struktury upieczonego sernika.

8) Przygotuj tortownicę (zwykłą ok. 22cm) lub mniejszą (18 cm) ale wysoką (minimum 10 cm). Jeżeli jest to tortownica silikonowa nie potrzeba jej smarować tłuszczem, ani posypywać kaszą manną. Jeżeli to zwykła tortownica posmaruj ją dokładnie masłem i obsyp kaszą manną. Do przygotowanej formy wlewamy masę serową i umieszczamy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

9) Wypiekamy - najpierw 25 min w temp. 170 stopni C (grzałka góra-dół). Dalej 35-40 min w temp. 160 stopni C (grzałka góra-dół). Po tym czasie nie otwieraj drzwiczek piekarnika tylko wyłącz go i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 30 minut. Potem uchyl lekko piekarnik i znów pozostaw w tej pozycji na kolejne 30 minut. Potem wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Zimny umieść w lodówce i tam przechowuj aż do podania.



Doskonały, lekki i bardzo smaczny sernik. Delikatny aksamitny smak i lekka konsystencja. Doskonały deser do kawki.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kruche korzenne ciasteczka Bułeczki z ziemniakami Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka