Ciasto: Dodatki: Składniki na masę jogurtową: |
Przygotowanie w Thermomix
Przygotowanie ciasta
1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2) W naczyniu miksującym umieść: 330g mąki pszennej, 160g masła (zimne), 30g cukru, 10-15g cukru waniliowego, 3 żółtka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, małą szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto ( 30 sek. | obr. 4-6).
Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego. Dzielimy na 2 równe części.
Jedną częścią wylepiamy dno tortownicy (ok. 22-24 cm) lub blachy do pieczenia (ok. 18x27). Pozostałą część ciasta (plus to co ewentualnie zostanie z wylepiania spodu - umieszczamy ponownie w naczyniu miksującym. Dodajemy 2 łyżeczki kakao i dokładnie mieszamy. ( czas 15-20 sek. | obr. 4-5 ).
Dobrze wymieszane ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego, umieszczamy w miseczce. Użyjemy je do wierzchniej części ciasta.
3) Tortownicę z ciastem na dnie umieść w rozgrzanym piekarniku. Wypiekamy 12 minut , 180 stopni C.
4) Brzoskwinie odsączamy z zalewy (można też je lekko osuszyć np. ręcznikiem papierowym). Kroimy na kawałki około 2 cm. i układamy na całej powierzchni ciasta w formie. (Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami: np. maliny czy borówki).
6) Przechodzimy do przygotowania masy jogurtowej. Naczynia miksującego nie trzeba myć po poprzednich czynnościach.
7) W naczyniu miksującym umieszczamy:
800g jogurtu, 150-200g ugotowanych ziemniaków, 15-20g cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 180g cukru, 80g masła, 3 białka z jajek ( 1 min. | obr.4-5 )
Otwórz naczynie, kopystką zgarnij masę z brzegów naczynia miksującego. Miksujemy dalej na gładką masę jogurtową (będzie prawie płynna) ( 1,5 min. | obr. 6 ).
8) Masę delikatnie przelej do formy z ciastem i brzoskwiniami. Tak aby brzoskwinie nie wypływały na wierzch.
9) Pozostałą częścią ciasta posypujemy górę naszego wypieku, rozkruszając jeżeli podczas wyrabiania nie utworzyły się bryłki samoistnie.
8) Ciasto umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku i pieczemy około 60 minut. Po tym czasie wyłącz pieczenie i pozostaw ciasto w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około 30 min.
Potem wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Zimny umieść w lodówce i tam przechowuj aż do podania.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów