Czy wiesz, że ...
Kiełki brokułów zawierają więcej przeciwutleniaczy niż same brokuły.

Już dość dawno odkryto w kiełkach brokułów wysoką koncentrację silnego przeciwutleniacza, sulforafanu (SGS). Znajduje się on też w dojrzałych brokułach, ale jest go od 10 do 100 razy mniej niż w kiełkach. Związek ten ma działanie przeciwnowotworowe. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie przechowywanie kiełków w lodówce powoduje utratę tego cennego flawonoidu.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> sernik, lekki sernik, Boże Narodzenie, Świąteczny sernik, Wielkanoc, sernik z ziemniakami, jogurtnik

Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami 


Ciasto:

- 330g mąki pszennej typ 500-650.
- 160g masła (zimne) lub (od biedy) margaryny
- 30g cukru
- 10-15g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 3 żółtka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
----------
- dodatkowo 2 łyżeczki kakao do wierzchniej warstwy

Dodatki:
- brzoskwinie z puszki (około 8 połówek owoców dobrze odsączonych z zalewy)


Składniki na masę jogurtową:

- 800g jogurtu (typ grecki), (można użyć też jogurt przygotowany w Thermomix)
- 150-200g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 15-20g cukru waniliowego przygotowanego w Thermomix
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 180g cukru
- 80g masła (w temp. pokojowej)
- 3 białka (oddzielnie wcześniej od żółtek)
- mała szczypta soli


(opcjonalnie w zależności od rodzaju użytej tortownicy)
- kasza manna i masło do natłuszczenia formy.

Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie ciasta

1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2) W naczyniu miksującym umieść: 330g mąki pszennej, 160g masła (zimne), 30g cukru, 10-15g cukru waniliowego, 3 żółtka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, małą szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto ( 30 sek. | obr. 4-6).
Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego. Dzielimy na 2 równe części.
Jedną częścią wylepiamy dno tortownicy (ok. 22-24 cm) lub blachy do pieczenia (ok. 18x27). Pozostałą część ciasta (plus to co ewentualnie zostanie z wylepiania spodu - umieszczamy ponownie w naczyniu miksującym. Dodajemy 2 łyżeczki kakao i dokładnie mieszamy. ( czas 15-20 sek. | obr. 4-5 ).
Dobrze wymieszane ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego, umieszczamy w miseczce. Użyjemy je do wierzchniej części ciasta.

3) Tortownicę z ciastem na dnie umieść w rozgrzanym piekarniku. Wypiekamy 12 minut , 180 stopni C.

4) Brzoskwinie odsączamy z zalewy (można też je lekko osuszyć np. ręcznikiem papierowym). Kroimy na kawałki około 2 cm. i układamy na całej powierzchni ciasta w formie. (Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami: np. maliny czy borówki).

6) Przechodzimy do przygotowania masy jogurtowej. Naczynia miksującego nie trzeba myć po poprzednich czynnościach.

7) W naczyniu miksującym umieszczamy:
800g jogurtu, 150-200g ugotowanych ziemniaków, 15-20g cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 180g cukru, 80g masła, 3 białka z jajek ( 1 min. | obr.4-5 )
Otwórz naczynie, kopystką zgarnij masę z brzegów naczynia miksującego. Miksujemy dalej na gładką masę jogurtową (będzie prawie płynna) ( 1,5 min. | obr. 6 ).

8) Masę delikatnie przelej do formy z ciastem i brzoskwiniami. Tak aby brzoskwinie nie wypływały na wierzch.

9) Pozostałą częścią ciasta posypujemy górę naszego wypieku, rozkruszając jeżeli podczas wyrabiania nie utworzyły się bryłki samoistnie.

8) Ciasto umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku i pieczemy około 60 minut. Po tym czasie wyłącz pieczenie i pozostaw ciasto w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około 30 min.
Potem wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Zimny umieść w lodówce i tam przechowuj aż do podania.


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Crumble ze śliwkamiCzekoLAdoWANiezły kwiatek na śniadanie - stokrotka

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jeśli zakupy, to tylko z Blixem