Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami

Popularne frazy: -> sernik, lekki sernik, Boże Narodzenie, Świąteczny sernik, Wielkanoc, sernik z ziemniakami, jogurtnik

Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:

- 330g mąki pszennej typ 500-650.
- 160g masła (zimne) lub (od biedy) margaryny
- 30g cukru
- 10-15g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 3 żółtka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
----------
- dodatkowo 2 łyżeczki kakao do wierzchniej warstwy

Dodatki:
- brzoskwinie z puszki (około 8 połówek owoców dobrze odsączonych z zalewy)


Składniki na masę jogurtową:

- 800g jogurtu (typ grecki), (można użyć też jogurt przygotowany w Thermomix)
- 150-200g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 15-20g cukru waniliowego przygotowanego w Thermomix
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 180g cukru
- 80g masła (w temp. pokojowej)
- 3 białka (oddzielnie wcześniej od żółtek)
- mała szczypta soli


(opcjonalnie w zależności od rodzaju użytej tortownicy)
- kasza manna i masło do natłuszczenia formy.


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie ciasta

1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2) W naczyniu miksującym umieść: 330g mąki pszennej, 160g masła (zimne), 30g cukru, 10-15g cukru waniliowego, 3 żółtka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, małą szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto ( 30 sek. | obr. 4-6).
Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego. Dzielimy na 2 równe części.
Jedną częścią wylepiamy dno tortownicy (ok. 22-24 cm) lub blachy do pieczenia (ok. 18x27). Pozostałą część ciasta (plus to co ewentualnie zostanie z wylepiania spodu - umieszczamy ponownie w naczyniu miksującym. Dodajemy 2 łyżeczki kakao i dokładnie mieszamy. ( czas 15-20 sek. | obr. 4-5 ).
Dobrze wymieszane ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego, umieszczamy w miseczce. Użyjemy je do wierzchniej części ciasta.

3) Tortownicę z ciastem na dnie umieść w rozgrzanym piekarniku. Wypiekamy 12 minut , 180 stopni C.

4) Brzoskwinie odsączamy z zalewy (można też je lekko osuszyć np. ręcznikiem papierowym). Kroimy na kawałki około 2 cm. i układamy na całej powierzchni ciasta w formie. (Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami: np. maliny czy borówki).

6) Przechodzimy do przygotowania masy jogurtowej. Naczynia miksującego nie trzeba myć po poprzednich czynnościach.

7) W naczyniu miksującym umieszczamy:
800g jogurtu, 150-200g ugotowanych ziemniaków, 15-20g cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 180g cukru, 80g masła, 3 białka z jajek ( 1 min. | obr.4-5 )
Otwórz naczynie, kopystką zgarnij masę z brzegów naczynia miksującego. Miksujemy dalej na gładką masę jogurtową (będzie prawie płynna) ( 1,5 min. | obr. 6 ).

8) Masę delikatnie przelej do formy z ciastem i brzoskwiniami. Tak aby brzoskwinie nie wypływały na wierzch.

9) Pozostałą częścią ciasta posypujemy górę naszego wypieku, rozkruszając jeżeli podczas wyrabiania nie utworzyły się bryłki samoistnie.

8) Ciasto umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku i pieczemy około 60 minut. Po tym czasie wyłącz pieczenie i pozostaw ciasto w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około 30 min.
Potem wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Zimny umieść w lodówce i tam przechowuj aż do podania.


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Moje ulubione pączki Pesto z rzeżuchy Wielkanocny torcik - Marysieńka Bułeczki Mr Ziarenko

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyKiełki hodowane w woreczkach...Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepsze