Ciasto:- 50g masła - 20g świeżych drożdży - 60g cukru - 210g mleka 3,2% ( w temp. pokojowej) - 500g mąki pszennej typ 550-650 - 2 całe duże jajka - 1 żółtko - spora szczypta soli - 2 łyżki spirytusu - 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (lub olejku pomarańczowego) Dodatkowo:- 50g mąki pszennej do oprószenia podczas formowania Nadzienie:- ok. 150g konfitury różanej - ok. 100g twardej marmolady wieloowocowej Lukier:- pół szklanki cukru pudru - 1.5 łyżki wody - kilka kropel olejku pomarańczowego lub różanego Do smażenia:- tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej) |
Przygotowanie w Thermomix-ie:
1) W naczyniu miksującym rozpuścić masło.
(2 min | 37 stopni C | obr. 1.) . Przelać do miseczki i pozostawić do późniejszego wykorzystania.
2) Bez mycia naczynia. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać (2 min | 37 stopni C | obr. 1.)
3) Dodać jajka, żółtko, mąkę pszenną i sól. Wyrobić ciasto (2 min | obr. Interwał/Kłos)
4) Dodać roztopione wcześniej masło, ekstrakt pomarańczowy i spirytus. Dalej wyrabiać. (2 min | obr. Interwał/Kłos)
5) Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego. Umieścić w większej misce i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia czas około 30-60 minut, zależnie od temperatury otoczenia (powinno podwoić objętość).
6) Blat oprószyć solidnie mąką. Ciasto delikatnie wyrobić. Urywać porcję ciasta (ok. 70 g). Formować kulki i odkładać na oprószony mąką blat. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, czas około 10-15 minut.
7) W garnku rozgrzać olej lub smalec (idealna temperatura to 175 stopni C).
Smażyć, najpierw na złotobrązowy kolor z jednej strony, dalej z drugiej strony. Wypieczone pączki wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
8) Nadzienie umieścić w szprycy. Końcówkę szprycy wbić w pączek i szprycować jeszcze ciepłe pączki.
9) Pączki można podać z cukrem pudrem lub przygotować lukier. Aby przygotować lukier wystarczy w miseczce energicznie zamieszać składniki na lukier.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów