Czy wiesz, że ...
Kiełki soczewicy - mają w sobie duże pokłady witaminy C, białka i beta-karotenu oraz fosfor i żelazo. Dobrze wpływają na stan zębów.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Moje ulubione pączki

(porcja na 12 sztuk)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek,tradycyjne pączki, przepis na thermomix, różane

Moje ulubione pączki  


Ciasto:
- 50g masła
- 20g świeżych drożdży
- 60g cukru
- 210g mleka 3,2% ( w temp. pokojowej)
- 500g mąki pszennej typ 550-650
- 2 całe duże jajka
- 1 żółtko
- spora szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (lub olejku pomarańczowego)

Dodatkowo:
- 50g mąki pszennej do oprószenia podczas formowania

Nadzienie:
- ok. 150g konfitury różanej
- ok. 100g twardej marmolady wieloowocowej

Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 1.5 łyżki wody
- kilka kropel olejku pomarańczowego lub różanego


Do smażenia:
- tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)



Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) W naczyniu miksującym rozpuścić masło.
(2 min | 37 stopni C | obr. 1.) . Przelać do miseczki i pozostawić do późniejszego wykorzystania.

2) Bez mycia naczynia. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać (1 min | 37 stopni C | obr. 1.)

3) Dodać jajka, żółtko, mąkę pszenną i sól. Wyrobić ciasto (2 min | obr. Interwał/Kłos)

4) Dodać roztopione wcześniej masło, ekstrakt pomarańczowy i spirytus. Dalej wyrabiać. (1 min | obr. Interwał/Kłos)

5) Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego. Umieścić w większej misce i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia czas około 30-90 minut, zależnie od temperatury otoczenia (powinno podwoić objętość).

6) Blat oprószyć solidnie mąką. Ciasto delikatnie wyrobić. Urywać porcję ciasta (ok. 70 g). Formować kulki i odkładać na oprószony mąką blat. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, czas około 10-15 minut.

7) W garnku rozgrzać olej lub smalec (idealna temperatura to 175 stopni C).
Smażyć, najpierw na złotobrązowy kolor z jednej strony, dalej z drugiej strony. Wypieczone pączki wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.

8) Nadzienie umieścić w szprycy. Końcówkę szprycy wbić w pączek i szprycować jeszcze ciepłe pączki.

9) Pączki można podać z cukrem pudrem lub przygotować lukier. Aby przygotować lukier wystarczy w miseczce energicznie zamieszać składniki na lukier.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Sernik z musem piernikowymDeserki amarettiCiastka - marchewkowe wspomnienie jesieni

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jak wyhodować kiełki w domu?Kontuzje a rehabilitacja sportowaMusli na zdrowie