Moje ulubione pączki

(porcja na 12 sztuk)


Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek, tradycyjne pączki, przepis na thermomix, różane

Moje ulubione pączki
 
 

Ciasto:


- 50g masła
- 20g świeżych drożdży
- 60g cukru
- 210g mleka 3,2% ( w temp. pokojowej)
- 500g mąki pszennej typ 550-650
- 2 całe duże jajka
- 1 żółtko
- spora szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (lub olejku pomarańczowego)

Dodatkowo:


- 50g mąki pszennej do oprószenia podczas formowania

Nadzienie:


- ok. 150g konfitury różanej
- ok. 100g twardej marmolady wieloowocowej

Lukier:


- pół szklanki cukru pudru
- 1.5 łyżki wody
- kilka kropel olejku pomarańczowego lub różanego


Do smażenia:


- tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) W naczyniu miksującym rozpuścić masło.
(2 min | 37 stopni C | obr. 1.) . Przelać do miseczki i pozostawić do późniejszego wykorzystania.

2) Bez mycia naczynia. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać (2 min | 37 stopni C | obr. 1.)

3) Dodać jajka, żółtko, mąkę pszenną i sól. Wyrobić ciasto (2 min | obr. Interwał/Kłos)

4) Dodać roztopione wcześniej masło, ekstrakt pomarańczowy i spirytus. Dalej wyrabiać. (2 min | obr. Interwał/Kłos)

5) Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego. Umieścić w większej misce i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia czas około 30-60 minut, zależnie od temperatury otoczenia (powinno podwoić objętość).

6) Blat oprószyć solidnie mąką. Ciasto delikatnie wyrobić. Urywać porcję ciasta (ok. 70 g). Formować kulki i odkładać na oprószony mąką blat. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, czas około 10-15 minut.

7) W garnku rozgrzać olej lub smalec (idealna temperatura to 175 stopni C).
Smażyć, najpierw na złotobrązowy kolor z jednej strony, dalej z drugiej strony. Wypieczone pączki wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.

8) Nadzienie umieścić w szprycy. Końcówkę szprycy wbić w pączek i szprycować jeszcze ciepłe pączki.

9) Pączki można podać z cukrem pudrem lub przygotować lukier. Aby przygotować lukier wystarczy w miseczce energicznie zamieszać składniki na lukier.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie Masło ziołowo-czosnkowe Kruche korzenne ciasteczka

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Wszyscy o śliwkach wiedzą dużoPizza domowa ... Kiełki amarantusaSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom