Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Moje ulubione pączki

(porcja na 12 sztuk)

Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek,tradycyjne pączki, przepis na thermomix, różane



Ciasto:
- 50g masła
- 20g świeżych drożdży
- 60g cukru
- 210g mleka 3,2% ( w temp. pokojowej)
- 500g mąki pszennej typ 550-650
- 2 całe duże jajka
- 1 żółtko
- spora szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (lub olejku pomarańczowego)

Dodatkowo:
- 50g mąki pszennej do oprószenia podczas formowania

Nadzienie:
- ok. 150g konfitury różanej
- ok. 100g twardej marmolady wieloowocowej

Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 1.5 łyżki wody
- kilka kropel olejku pomarańczowego lub różanego


Do smażenia:
- tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)



Moje ulubione pączki  


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) W naczyniu miksującym rozpuścić masło.
(2 min | 37 stopni C | obr. 1.) . Przelać do miseczki i pozostawić do późniejszego wykorzystania.

2) Bez mycia naczynia. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać (1 min | 37 stopni C | obr. 1.)

3) Dodać jajka, żółtko, mąkę pszenną i sól. Wyrobić ciasto (2 min | obr. Interwał/Kłos)

4) Dodać roztopione wcześniej masło, ekstrakt pomarańczowy i spirytus. Dalej wyrabiać. (1 min | obr. Interwał/Kłos)

5) Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego. Umieścić w większej misce i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia czas około 30-90 minut, zależnie od temperatury otoczenia (powinno podwoić objętość).

6) Blat oprószyć solidnie mąką. Ciasto delikatnie wyrobić. Urywać porcję ciasta (ok. 70 g). Formować kulki i odkładać na oprószony mąką blat. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, czas około 10-15 minut.

7) W garnku rozgrzać olej lub smalec (idealna temperatura to 175 stopni C).
Smażyć, najpierw na złotobrązowy kolor z jednej strony, dalej z drugiej strony. Wypieczone pączki wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.

8) Nadzienie umieścić w szprycy. Końcówkę szprycy wbić w pączek i szprycować jeszcze ciepłe pączki.

9) Pączki można podać z cukrem pudrem lub przygotować lukier. Aby przygotować lukier wystarczy w miseczce energicznie zamieszać składniki na lukier.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidoramiRacuPizza - szybki zamiennik pizzyCiastka - marchewkowe wspomnienie jesieni

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło