Czy wiesz, że ...
Zielona herbata i temperatura zaparzania.
Pamiętaj! Najbardziej istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody - nie możesz jej dopuścić do wrzenia. Ta delikatna herbata, inaczej niż czarna, wymaga niższej temperatury. Jeśli woda będzie zbyt gorąca jej słodkawy smak zamieni się w gorycz. Idealna temperatura wody do parzenia zdrowej i smacznej zielonej herbaty powinna zawierać się w przedziale 60-85 st. Celsjusza.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Pasta z pieczonego batata


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> pasta, śniadanie, kolacja, na kanapkę, bankiet, przystawki, dodatki, impreza, piknik, dip



Składniki
- 200g batatów (obrane pokrojone na ćwiartki)
- ok. 50g czerwonej cebuli (przekrojona na ćwiartki)
- niewielka ilość oleju rzepakowego (do skropienia batatów i cebuli przed zapiekaniem)
- 50g ziaren słonecznika
- niepełna płaska łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 20g oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 70-100g tartego chrzanu (ilość dopasuj pod siebie, aby nie było zbyt intensywnie chrzanowe)




Przygotowanie:
1) Bataty obierz. Rozetnij na cztery części. Cebulę oczyść, rozetnij na cztery części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na blaszce bataty i cebulę (można je natrzeć olejem rzepakowym). Podpiekamy w piekarniku 35-40 min. w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu przestudź je, aby przejść do dalszej części przepisu.

2) Ziarna słonecznika podpraż na gorącej patelni przez 2-3 minuty (uwolni się wtedy więcej aromatu).

3) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki. Miksuj na gładką masę. ( 15-20 sek. | obr. 4-5 ). Kopystką zgarniamy zawartość do środka naczynia miksującego i ponownie miksujemy ( 15 sek. | obr. 5 ). Ponownie zgarniamy zawartość do środka i powtarzamy jeszcze raz miksowanie.
( 15 sek. | obr. 5 ).
Kosztujemy, doprawiamy ewentualnie do smaku.

Wskazówki:
- ilość chrzanu dopasuj pod swój smak, przy ilości 70g pasta będzie delikatnie chrzanowa
- pasta w smaku będzie lekko słodka (od batatów) bardzo dobrze będzie komponowała się z pieczywem typu (naan lub tortillami, dobrze też będzie smakować z pieczywem słonecznikowym, świetnie sprawdzi się ze słonymi krakersami)





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Bułeczki z ziemniakamiKruche babeczki orzechowe z czekoladowym krememPierogi z truskawkami (na słodko)

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?