Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Pasta z pieczonego batata

Popularne frazy: -> pasta, śniadanie, kolacja, na kanapkę, bankiet, przystawki, dodatki, impreza, piknik, dip



Składniki
- 200g batatów (obrane pokrojone na ćwiartki)
- ok. 50g czerwonej cebuli (przekrojona na ćwiartki)
- niewielka ilość oleju rzepakowego (do skropienia batatów i cebuli przed zapiekaniem)
- 50g ziaren słonecznika
- niepełna płaska łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 20g oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 70-100g tartego chrzanu (ilość dopasuj pod siebie, aby nie było zbyt intensywnie chrzanowe)





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie:
1) Bataty obierz. Rozetnij na cztery części. Cebulę oczyść, rozetnij na cztery części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na blaszce bataty i cebulę (można je natrzeć olejem rzepakowym). Podpiekamy w piekarniku 35-40 min. w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu przestudź je, aby przejść do dalszej części przepisu.

2) Ziarna słonecznika podpraż na gorącej patelni przez 2-3 minuty (uwolni się wtedy więcej aromatu).

3) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki. Miksuj na gładką masę. ( 15-20 sek. | obr. 4-5 ). Kopystką zgarniamy zawartość do środka naczynia miksującego i ponownie miksujemy ( 15 sek. | obr. 5 ). Ponownie zgarniamy zawartość do środka i powtarzamy jeszcze raz miksowanie.
( 15 sek. | obr. 5 ).
Kosztujemy, doprawiamy ewentualnie do smaku.

Wskazówki:
- ilość chrzanu dopasuj pod swój smak, przy ilości 70g pasta będzie delikatnie chrzanowa
- pasta w smaku będzie lekko słodka (od batatów) bardzo dobrze będzie komponowała się z pieczywem typu (naan lub tortillami, dobrze też będzie smakować z pieczywem słonecznikowym, świetnie sprawdzi się ze słonymi krakersami)





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

PasztecikiChlebki do żurku

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły

Czy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania