Pasta z pieczonego batata

Popularne frazy: -> pasta, śniadanie, kolacja, na kanapkę, bankiet, przystawki, dodatki, impreza, piknik, dip

 
  • Wybierz język

Składniki
- 200g batatów (obrane pokrojone na ćwiartki)
- ok. 50g czerwonej cebuli (przekrojona na ćwiartki)
- niewielka ilość oleju rzepakowego (do skropienia batatów i cebuli przed zapiekaniem)
- 50g ziaren słonecznika
- niepełna płaska łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 20g oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 70-100g tartego chrzanu (ilość dopasuj pod siebie, aby nie było zbyt intensywnie chrzanowe)





Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie:
1) Bataty obierz. Rozetnij na cztery części. Cebulę oczyść, rozetnij na cztery części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na blaszce bataty i cebulę (można je natrzeć olejem rzepakowym). Podpiekamy w piekarniku 35-40 min. w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu przestudź je, aby przejść do dalszej części przepisu.

2) Ziarna słonecznika podpraż na gorącej patelni przez 2-3 minuty (uwolni się wtedy więcej aromatu).

3) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki. Miksuj na gładką masę. ( 15-20 sek. | obr. 4-5 ). Kopystką zgarniamy zawartość do środka naczynia miksującego i ponownie miksujemy ( 15 sek. | obr. 5 ). Ponownie zgarniamy zawartość do środka i powtarzamy jeszcze raz miksowanie.
( 15 sek. | obr. 5 ).
Kosztujemy, doprawiamy ewentualnie do smaku.

Wskazówki:
- ilość chrzanu dopasuj pod swój smak, przy ilości 70g pasta będzie delikatnie chrzanowa
- pasta w smaku będzie lekko słodka (od batatów) bardzo dobrze będzie komponowała się z pieczywem typu (naan lub tortillami, dobrze też będzie smakować z pieczywem słonecznikowym, świetnie sprawdzi się ze słonymi krakersami)




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Zupa krem z krewetek Koreczki focaccia Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami RacuPizza - szybki zamiennik pizzy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Migdałowych szaleństw czasJak wyhodować kiełki w domu?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaKiełkowanie prostsze niż myślisz...