Chałka - czarująca słodka buła

Popularne frazy: -> Pieczywo bułki, bulki, bułeczki

Chałka - czarująca słodka buła
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:

- 25 g drożdży
- 80 g cukru
- ok. 200ml mleka w temperaturze pokojowej
- 10g cukru waniliowego
- 470g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. pomarańczowego.

Do dekoracji:

- mak, sezam lub kruszonka


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie:

Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i pozostawiamy na kilka minut aby rozpoczęły pracę.

Po tym czasie przystępujemy do wyrabiania ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać dosyć długo, aby później nam pięknie wyrosło. Gdy mamy już wyrobione ciasto dzielimy je na 6 części. Z każdej z nich robimy rulon o grubości około 1,5 cm. Dalej łączymy rulony jednym końcem (patrz zdjęcie) i zaplatamy warkocz jednocześnie z sześciu rulonów. Zaplecioną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. makiem. Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinna podwoić objętość.
Wyrośniętą umieszczamy w zimnym jeszcze piekarniku i ustawiamy temperaturę 180 stopni. Pieczemy aż będzie rumiana (około 30-35 minut). Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy odpocząć. Chłodną możemy pokroić i delektować się jej smakiem :). Smacznego!




jak zawijać chałkę





Dla posiadaczy robotów kuchennych nieco szybszy przepis:

Przygotowanie w Thermomix-ie:

W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składni w kolejności podanej w przepisie.(Obroty 6, czas 15 sek.)


Po utworzeniu się wymieszanej kuli ciasta ustawiamy (wyrabianie ciasta - interwał, czas 1 min.

Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego. Dzielimy na 6 równych części. Tworzymy z nich 6 wałeczków (jak na zdjęciu poniżej). Zaplatamy warkocz. Umieszczamy na blaszce do pieczenia.Smarujemy jajkiem rozbitym z wodą. Dekorujemy sezamem, makiem lub kruszonką.








Umieszczamy w piekarniku na ok. 25-30 min. w temp. 40-50 stopni. (ciasto podwoi swoją objętość). Wtedy piekarnik przestawiamy na 180 stopni. Pieczemy ok. 30-35min. Momentu gdy nasza chałka będzie gotowa nie da się przeoczyć - zapach rozniesie się po całym domu.


Nie przyspieszaj wyjęcia chałki w piekarnika niech się dobrze wypiecze. Gdy będzie niedopieczona - w środku będzie tzw. "zakalec" :)

Podać można z konfiturami, ale doskonale też smakuje sama.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Koktajl z jarmużem i kiełkami Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Jajka z kiełkami Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki soczewicy czerwonejW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Kiełki brokułaCzy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!