Chałka - czarująca słodka buła

Popularne frazy: -> Pieczywo bułki, bulki, bułeczki

Chałka - czarująca słodka buła
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:

- 25 g drożdży
- 80 g cukru
- ok. 200ml mleka w temperaturze pokojowej
- 10g cukru waniliowego
- 470g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. pomarańczowego.

Do dekoracji:

- mak, sezam lub kruszonka


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie:

Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i pozostawiamy na kilka minut aby rozpoczęły pracę.

Po tym czasie przystępujemy do wyrabiania ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać dosyć długo, aby później nam pięknie wyrosło. Gdy mamy już wyrobione ciasto dzielimy je na 6 części. Z każdej z nich robimy rulon o grubości około 1,5 cm. Dalej łączymy rulony jednym końcem (patrz zdjęcie) i zaplatamy warkocz jednocześnie z sześciu rulonów. Zaplecioną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. makiem. Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinna podwoić objętość.
Wyrośniętą umieszczamy w zimnym jeszcze piekarniku i ustawiamy temperaturę 180 stopni. Pieczemy aż będzie rumiana (około 30-35 minut). Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy odpocząć. Chłodną możemy pokroić i delektować się jej smakiem :). Smacznego!




jak zawijać chałkę





Dla posiadaczy robotów kuchennych nieco szybszy przepis:

Przygotowanie w Thermomix-ie:

W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składni w kolejności podanej w przepisie.(Obroty 6, czas 15 sek.)


Po utworzeniu się wymieszanej kuli ciasta ustawiamy (wyrabianie ciasta - interwał, czas 1 min.

Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego. Dzielimy na 6 równych części. Tworzymy z nich 6 wałeczków (jak na zdjęciu poniżej). Zaplatamy warkocz. Umieszczamy na blaszce do pieczenia.Smarujemy jajkiem rozbitym z wodą. Dekorujemy sezamem, makiem lub kruszonką.








Umieszczamy w piekarniku na ok. 25-30 min. w temp. 40-50 stopni. (ciasto podwoi swoją objętość). Wtedy piekarnik przestawiamy na 180 stopni. Pieczemy ok. 30-35min. Momentu gdy nasza chałka będzie gotowa nie da się przeoczyć - zapach rozniesie się po całym domu.


Nie przyspieszaj wyjęcia chałki w piekarnika niech się dobrze wypiecze. Gdy będzie niedopieczona - w środku będzie tzw. "zakalec" :)

Podać można z konfiturami, ale doskonale też smakuje sama.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Surówka grillowa RacuPizza - szybki zamiennik pizzy Pierogi z soczewicą czerwoną Stefanka - miodownik

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęW stronę zdrowia - zdrowsze produkty