Składniki na marynatę do mięsa:- 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku suszonego - 40g oleju rzepakowego - 2 pokruszone listki laurowe - 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Składniki rolady:- 1000-1200g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry o grubości 1cm - 1 łyżeczki soli - 50g musztardy - 80g ketchupu - 50g chrzanu tartego ze słoika - 50g mączki grzybowej Gotowanie rolady:- 1500 ml wody - wcześniej zamarynowana rolada schabowa |
Przygotowanie w Thermomix:
2) W naczyniu miksującym umieść czosnek. Rozdrobnij. (10 sek. | obr. 5). Kopystka zgarnij czosnek ze ścianek naczynia. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Wymieszaj. (10 sek. | obr. 5). Marynatę przelej do miseczki.
3) Wcześniej rozbite plastry schabu przesmaruj marynatą (tak aby zostało jeszcze 2-3 łyżki marynaty). Każdy z plastrów schabu dopraw solą i odłóż na bok.
4) Na większej desce rozłóż 6 plastrów schabu - tak aby lekko na siebie zachodziły. Przesmaruj ketchupem i solidnie posyp mączką grzybową. Nałóż kolejne 3 plastry rozbitego schabu tym razem przesmaruj musztardą i solidnie posyp mączką grzybową. Dalej kolejne plastry, przesmaruj chrzanem i solidnie posyp mączką grzybową. Tak na zmianę aż skończą się składniki (nie trzeba tego robić specjalnie starannie - podczas marynowania smaki i tak się połączą).
Tak przygotowany schab zwiń ciasno w roladę. Jeżeli dysponujesz sznurem do wiązania wędlin można roladę obwiązać, ale nie koniecznie.
Zwiniętą roladę dokładnie przesmaruj pozostałą częścią marynaty. Umieść ją w rękawie foliowym do pieczenia i dokładnie zwiąż końce folii, aby się nie rozwiązały podczas gotowania. Tak przygotowane mięso pozostaw w lodówce do zamarynowania (minimum 2h, a najlepiej cały dzień).
5) Jeżeli mamy już zamarynowane mięso przechodzimy do jego gotowania.
Do naczynia miksującego wlej 1500ml wody. Na dolną część varomy umieść roladę schabową w rękawie foliowym i gotuj na parze. ( 90 min. | temp. Varoma | obr. 1 )
6) Po ugotowaniu rolady na parze pozostaw ją do przestygnięcia. Wodę pozostałą w naczyniu po gotowaniu wylej.
Zachowaj natomiast bulion powstały wewnątrz rękawa foliowego - nie wyrzucaj - to doskonała baza do sosów. Można ją zużyć do przygotowania sosu lub zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.
7) Roladę można podać na gorąco jako składnik dania obiadowego lub gdy rolada przestygnie, można ją zawinąć i umieścić w lodówce. Doskonale smakuje na zimno w cieniutkich plastrach podana do sałatki lub jajka podczas śniadania wielkanocnego.
Wskazówki
# Schab można marynować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do czasu przygotowania rolady. Rolada będzie miała wtedy jeszcze intensywniejszy smak.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów