Czy wiesz, że ...
Kiełki soi - to wielkie pokłady witamin C i E, karotenu, żelaza, wapnia, cynku oraz białka w postaci wolnych aminokwasów. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i poprawia apetyt.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Wielkanocna rolada schabowa

Popularne frazy: -> obiad, schab wieprzowy, kolacja, kolację, obiady, rolada schabowa, śniadanie wielkanocne, Wielkanoc, wędlina domowa



Składniki:
marynata do mięsa:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 40g oleju rzepakowego
- 2 pokruszone listki laurowe
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Składniki rolady:
- 1000-1200g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry o grubości 1cm
- 1 łyżeczki soli
- 50g musztardy
- 80g ketchupu
- 50g chrzanu tartego ze słoika
- 50g mączki grzybowej

Gotowanie rolady:
- 1500 ml wody
- wcześniej zamarynowana rolada schabowa


Wielkanocna rolada schabowa 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Wielkanocna rolada schabowa

Przygotowanie w Thermomix:


Przygotowanie mięsa:


1) Schab wieprzowy kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy go na większe plastry (tak jak rozbija się schab na kotlety schabowe).

2) W naczyniu miksującym umieść czosnek. Rozdrobnij. (10 sek. | obr. 5). Kopystka zgarnij czosnek ze ścianek naczynia. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Wymieszaj. (10 sek. | obr. 5). Marynatę przelej do miseczki.

3) Wcześniej rozbite plastry schabu przesmaruj marynatą (tak aby zostało jeszcze 2-3 łyżki marynaty). Każdy z plastrów schabu dopraw solą i odłóż na bok.

4) Na większej desce rozłóż 6 plastrów schabu - tak aby lekko na siebie zachodziły. Przesmaruj ketchupem i solidnie posyp mączką grzybową. Nałóż kolejne 3 plastry rozbitego schabu tym razem przesmaruj musztardą i solidnie posyp mączką grzybową. Dalej kolejne plastry, przesmaruj chrzanem i solidnie posyp mączką grzybową. Tak na zmianę aż skończą się składniki (nie trzeba tego robić specjalnie starannie - podczas marynowania smaki i tak się połączą).
Tak przygotowany schab zwiń ciasno w roladę. Jeżeli dysponujesz sznurem do wiązania wędlin można roladę obwiązać, ale nie koniecznie.
Zwiniętą roladę dokładnie przesmaruj pozostałą częścią marynaty. Umieść ją w rękawie foliowym do pieczenia i dokładnie zwiąż końce folii, aby się nie rozwiązały podczas gotowania. Tak przygotowane mięso pozostaw w lodówce do zamarynowania (minimum 2h, a najlepiej cały dzień).

5) Jeżeli mamy już zamarynowane mięso przechodzimy do jego gotowania.
Do naczynia miksującego wlej 1500ml wody. Na dolną część varomy umieść roladę schabową w rękawie foliowym i gotuj na parze. ( 90 min. | temp. Varoma | obr. 1 )

6) Po ugotowaniu rolady na parze pozostaw ją do przestygnięcia. Wodę pozostałą w naczyniu po gotowaniu wylej.
Zachowaj natomiast bulion powstały wewnątrz rękawa foliowego - nie wyrzucaj - to doskonała baza do sosów. Można ją zużyć do przygotowania sosu lub zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.

7) Roladę można podać na gorąco jako składnik dania obiadowego lub gdy rolada przestygnie, można ją zawinąć i umieścić w lodówce. Doskonale smakuje na zimno w cieniutkich plastrach podana do sałatki lub jajka podczas śniadania wielkanocnego.


rolada schabowa




Wskazówki
# Schab można marynować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do czasu przygotowania rolady. Rolada będzie miała wtedy jeszcze intensywniejszy smak.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Bułeczki różyczkiBułeczki z ziemniakamiSernik pod czekoladową kołderką

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaKiełki hodowane w woreczkach...Czy z tej mąki będzie chleb?