Wielkanocna rolada schabowa


Popularne frazy: -> obiad, schab wieprzowy, kolacja, kolację, obiady, rolada schabowa, śniadanie wielkanocne, Wielkanoc, wędlina domowa

Wielkanocna rolada schabowa
 
 

Składniki na marynatę do mięsa:


- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 40g oleju rzepakowego
- 2 pokruszone listki laurowe
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Składniki rolady:


- 1000-1200g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry o grubości 1cm
- 1 łyżeczki soli
- 50g musztardy
- 80g ketchupu
- 50g chrzanu tartego ze słoika
- 50g mączki grzybowej

Gotowanie rolady:


- 1500 ml wody
- wcześniej zamarynowana rolada schabowa



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Wielkanocna rolada schabowa

Przygotowanie w Thermomix:


Przygotowanie mięsa:


1) Schab wieprzowy kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy go na większe plastry (tak jak rozbija się schab na kotlety schabowe).

2) W naczyniu miksującym umieść czosnek. Rozdrobnij. (10 sek. | obr. 5). Kopystka zgarnij czosnek ze ścianek naczynia. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Wymieszaj. (10 sek. | obr. 5). Marynatę przelej do miseczki.

3) Wcześniej rozbite plastry schabu przesmaruj marynatą (tak aby zostało jeszcze 2-3 łyżki marynaty). Każdy z plastrów schabu dopraw solą i odłóż na bok.

4) Na większej desce rozłóż 6 plastrów schabu - tak aby lekko na siebie zachodziły. Przesmaruj ketchupem i solidnie posyp mączką grzybową. Nałóż kolejne 3 plastry rozbitego schabu tym razem przesmaruj musztardą i solidnie posyp mączką grzybową. Dalej kolejne plastry, przesmaruj chrzanem i solidnie posyp mączką grzybową. Tak na zmianę aż skończą się składniki (nie trzeba tego robić specjalnie starannie - podczas marynowania smaki i tak się połączą).
Tak przygotowany schab zwiń ciasno w roladę. Jeżeli dysponujesz sznurem do wiązania wędlin można roladę obwiązać, ale nie koniecznie.
Zwiniętą roladę dokładnie przesmaruj pozostałą częścią marynaty. Umieść ją w rękawie foliowym do pieczenia i dokładnie zwiąż końce folii, aby się nie rozwiązały podczas gotowania. Tak przygotowane mięso pozostaw w lodówce do zamarynowania (minimum 2h, a najlepiej cały dzień).

5) Jeżeli mamy już zamarynowane mięso przechodzimy do jego gotowania.
Do naczynia miksującego wlej 1500ml wody. Na dolną część varomy umieść roladę schabową w rękawie foliowym i gotuj na parze. ( 90 min. | temp. Varoma | obr. 1 )

6) Po ugotowaniu rolady na parze pozostaw ją do przestygnięcia. Wodę pozostałą w naczyniu po gotowaniu wylej.
Zachowaj natomiast bulion powstały wewnątrz rękawa foliowego - nie wyrzucaj - to doskonała baza do sosów. Można ją zużyć do przygotowania sosu lub zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.

7) Roladę można podać na gorąco jako składnik dania obiadowego lub gdy rolada przestygnie, można ją zawinąć i umieścić w lodówce. Doskonale smakuje na zimno w cieniutkich plastrach podana do sałatki lub jajka podczas śniadania wielkanocnego.


rolada schabowa




Wskazówki
# Schab można marynować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do czasu przygotowania rolady. Rolada będzie miała wtedy jeszcze intensywniejszy smak.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Różane ciasto ucierane z owocami Pierogi z soczewicą czerwoną Urocze bułeczki na sezon gillowy RacuPizza - szybki zamiennik pizzy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...