Czy wiesz, że ...
Zielona herbata i temperatura zaparzania.
Pamiętaj! Najbardziej istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody - nie możesz jej dopuścić do wrzenia. Ta delikatna herbata, inaczej niż czarna, wymaga niższej temperatury. Jeśli woda będzie zbyt gorąca jej słodkawy smak zamieni się w gorycz. Idealna temperatura wody do parzenia zdrowej i smacznej zielonej herbaty powinna zawierać się w przedziale 60-85 st. Celsjusza.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu

(porcja na 25-28 małych bułeczek)

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, półsłodkie bułeczki, piknik, śniadanie, wielkanoc, bułeczki do koszyczka, małe bułeczki



Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 200 ml mleka w temp. pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- szczypta brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 30g masła (ok. 1 łyżka) masła
- 450g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5g soli
- dwie łyżeczki ulubionych ziół lub mieszanki ziół i przypraw (nasza kompozycja to: papryka słodka czerwona, oregano, bazylia, tymianek, cząber, czosnek, rozmaryn, pieprz czarny)

Farsz:

- 200g dobrego pieczonego pasztetu mięsnego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu

Roztwór do smarowania:

- oliwa z oliwek + część przypraw i ziół

Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 20 sek., dalej czas 2 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.

Przygotowanie farszu z pasztetu

Pasztet umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać z dwoma łyżeczkami tartego chrzanu. Odstawić na bok - użyć do nadziewania bułeczek.


Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Dzielimy na części wielkości orzecha włoskiego. (około 25-28 bułeczek).

Dalej z każdej części formujemy kulkę, w środku kulki robimy spory dołek i umieszczamy pół łyżeczki wcześniej przygotowanego pasztetu z chrzanem.


Zalepiamy dokładnie, jeszcze raz lekko formujemy w kulkę i odkładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego częścią gdzie zalepialiśmy pasztet do spodu.
Spód użytych foremek wykładamy papierem do pieczenia.
Bułeczki rozkładamy zachowując około pół centymetra odstępu między nimi. Bułeczki można też formować w wybrane wzory (kwiatek, koło, serce, baranek itp.)

Bułeczki smarujemy oliwą z oliwek z ziołami.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. ok 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni C - pieczemy jeszcze ok. 18 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

#Bułeczki doskonale sprawdzą się jako element koszyczka wielkanocnego - małe, pachnące i pięknie zarumienione.
#Jeżeli wybierasz gotową mieszankę ziół upewnij się, że mieszanka nie zawiera dużej ilości soli, bo Twoje bułeczki będą za słone jeżeli skumuluje się dodana sól z solą z przyprawy i słonym pasztetem.
# Doskonale do tego przepisu sprawdzi się pasztet wałecki Babci Uli.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedaremDeserki amarettiSok z malin + dżem malinowy

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Pomysł na świąteczną dekorację ...Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl