Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu

(porcja na 25-28 małych bułeczek)

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, półsłodkie bułeczki, piknik, śniadanie, wielkanoc, bułeczki do koszyczka, małe bułeczki

Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu
 Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 200 ml mleka w temp. pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- szczypta brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 30g masła (ok. 1 łyżka) masła
- 450g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5g soli
- dwie łyżeczki ulubionych ziół lub mieszanki ziół i przypraw (nasza kompozycja to: papryka słodka czerwona, oregano, bazylia, tymianek, cząber, czosnek, rozmaryn, pieprz czarny)

Farsz:

- 200g dobrego pieczonego pasztetu mięsnego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu

Roztwór do smarowania:

- oliwa z oliwek + część przypraw i ziół

Zobacz też: więcej



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 20 sek., dalej czas 2 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.

Przygotowanie farszu z pasztetu

Pasztet umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać z dwoma łyżeczkami tartego chrzanu. Odstawić na bok - użyć do nadziewania bułeczek.


Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Dzielimy na części wielkości orzecha włoskiego. (około 25-28 bułeczek).

Dalej z każdej części formujemy kulkę, w środku kulki robimy spory dołek i umieszczamy pół łyżeczki wcześniej przygotowanego pasztetu z chrzanem.


Zalepiamy dokładnie, jeszcze raz lekko formujemy w kulkę i odkładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego częścią gdzie zalepialiśmy pasztet do spodu.
Spód użytych foremek wykładamy papierem do pieczenia.
Bułeczki rozkładamy zachowując około pół centymetra odstępu między nimi. Bułeczki można też formować w wybrane wzory (kwiatek, koło, serce, baranek itp.)

Bułeczki smarujemy oliwą z oliwek z ziołami.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. ok 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni C - pieczemy jeszcze ok. 18 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

#Bułeczki doskonale sprawdzą się jako element koszyczka wielkanocnego - małe, pachnące i pięknie zarumienione.
#Jeżeli wybierasz gotową mieszankę ziół upewnij się, że mieszanka nie zawiera dużej ilości soli, bo Twoje bułeczki będą za słone jeżeli skumuluje się dodana sól z solą z przyprawy i słonym pasztetem.
# Doskonale do tego przepisu sprawdzi się pasztet wałecki Babci Uli.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Domowe krakersy Różane ciasto ucierane z owocami Zupa krem z krewetek

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełki w słoiku - to bajecznie prosteJagodzianki!Pomysł na świąteczną dekorację ...Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków