Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu

(porcja na 25-28 małych bułeczek)


Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, półsłodkie bułeczki, piknik, śniadanie, wielkanoc, bułeczki do koszyczka, małe bułeczki

Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu
 Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu
 
 

Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 200 ml mleka w temp. pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- szczypta brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 30g masła (ok. 1 łyżka) masła
- 450g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5g soli
- dwie łyżeczki ulubionych ziół lub mieszanki ziół i przypraw (nasza kompozycja to: papryka słodka czerwona, oregano, bazylia, tymianek, cząber, czosnek, rozmaryn, pieprz czarny)

Farsz:

- 200g dobrego pieczonego pasztetu mięsnego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu

Roztwór do smarowania:

- oliwa z oliwek + część przypraw i ziół


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 20 sek., dalej czas 2 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.

Przygotowanie farszu z pasztetu

Pasztet umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać z dwoma łyżeczkami tartego chrzanu. Odstawić na bok - użyć do nadziewania bułeczek.


Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Dzielimy na części wielkości orzecha włoskiego. (około 25-28 bułeczek).

Dalej z każdej części formujemy kulkę, w środku kulki robimy spory dołek i umieszczamy pół łyżeczki wcześniej przygotowanego pasztetu z chrzanem.


Zalepiamy dokładnie, jeszcze raz lekko formujemy w kulkę i odkładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego częścią gdzie zalepialiśmy pasztet do spodu.
Spód użytych foremek wykładamy papierem do pieczenia.
Bułeczki rozkładamy zachowując około pół centymetra odstępu między nimi. Bułeczki można też formować w wybrane wzory (kwiatek, koło, serce, baranek itp.)

Bułeczki smarujemy oliwą z oliwek z ziołami.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. ok 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni C - pieczemy jeszcze ok. 18 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

#Bułeczki doskonale sprawdzą się jako element koszyczka wielkanocnego - małe, pachnące i pięknie zarumienione.
#Jeżeli wybierasz gotową mieszankę ziół upewnij się, że mieszanka nie zawiera dużej ilości soli, bo Twoje bułeczki będą za słone jeżeli skumuluje się dodana sól z solą z przyprawy i słonym pasztetem.
# Doskonale do tego przepisu sprawdzi się pasztet wałecki Babci Uli.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kawa mielona w Thermomix Bułeczki z ziemniakami Czizkejk Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieJesienny temat - GRZYBY  (1)Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków