Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami

Popularne frazy: -> zupa krem, zupa chrzanowa, wielkanocna zupa krem, zupa z awokado, zupa z pulpetami



Składniki na zupę:

- 100g pora (biała część, pokrojona na 1cm kawałki
- 150g pietruszki (korzeń) obranej i pokrojonej na 1cm kawałki
- 1 duży ząbek czosnku
- 50g selera (łodyga, pokrojona w 2cm kawałki)
- 20 oleju rzepakowego
- 150g ziemniaki obrane i pokrojone 0,5 cm plastry
- 800g wody
- 1 łyżka pasty bulionu drobiowego
- 1 obrane, dojrzałe awokado pokrojone w kawałki
- sól i pieprz czarny (do smaku)
- 100g śmietanki 30%
- 100g tartego chrzanu

Pulpety:

- 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 małe jajko
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- spora szczypta każdej z przypraw: czosnek granulowany, papryka słodka, pietruszka, bazylia, kolendra mielona, majeranek, tymianek
- mała szczypta mielonej papryki chili
- łyżeczka chrzanu tartego
- łyżeczka musztardy

Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie mięsa na pulpety

1) Do naczynia miksującego dodaj mięso mielone, małe jajko, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, przyprawy, chrzan i musztardę. Dokładnie mieszamy masę mięsną ( 20 sek. | obr. 4 ).

2) Wyjąć masę mięsną przy pomocy kopystki do innego naczynia. Dłonie lekko przesmarować olejem i formować z masy pulpety o średnicy około 3 cm.
Uformowane pulpety odłożyć na kilka minut i przejść do przygotowania zupy. Nie trzeba myć naczynia miksującego.


Przygotowanie zupy


1) W naczyniu miksującym umieść 100g pora (biała część, pokrojone 1cm kawałki), 150g korzenia pietruszki (pokrojonego w 2cm kawałki), ząbek czosnku, 50g łodygi selera (2cm kawałki). Rozdrobnić ( 5 sek. | obr. 5). Zgarnąć kopystką z brzegów naczynia. Dodać 20g oleju rzepakowego. Poddusić ( 6 min. | temp. 120 stopni C, obr. 2 ).

2) Dodać ziemniaki w plastrach, 800g wody, łyżkę pasty bulionu drobiowego.

3) Dno koszyczka i boki lekko natrzeć olejem. W naczyniu miksującym umieść koszyczek, w koszyczku umieścić wcześniej przygotowane pulpeciki. Gotujemy całość ( 12 min. | temp. 98 stopni C | obr. 1 ). Po tym czasie obniżamy temperaturę i kontynuujemy gotowanie (18 min. | 95 stopni C | obr.1 ). Po tym czasie wyjmujemy koszyczek z pulpetami.

4) Do zupy dodajemy: awokado, sól i pieprz do smaku, śmietankę 30% i 100g chrzanu tartego. Miksujemy na gładki krem ( zaczynając od obrotów 5 stopniowo zwiększamy aż do obrotów 10 | czas około 1 minuty ).

5) Podajemy z pulpecikami na ciepło.


WSKAZÓWKI:

# Zupę po dodaniu awokado nie gotujemy już, bo napierze gorzkiego smaku.
# Ilość chrzanu dostosuj pod własny smak.
# Zupa bardzo dobrze komponuje się z ziołowymi bułeczkami z pasztetem lub z chlebkiem ziołowym.
# Bardzo dobry zamiennik klasycznego żurku będącego elementem śniadania wielkanocnego.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Chebki pitaUrocze bułeczki na sezon gillowyCzizkejk

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Musli na zdrowieJak wyhodować kiełki w domu?Kontuzje a rehabilitacja sportowa