Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami


Popularne frazy: -> zupa krem, zupa chrzanowa, wielkanocna zupa krem, zupa z awokado, zupa z pulpetami

Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami
 
 

Składniki na zupę:

- 100g pora (biała część, pokrojona na 1cm kawałki
- 150g pietruszki (korzeń) obranej i pokrojonej na 1cm kawałki
- 1 duży ząbek czosnku
- 50g selera (łodyga, pokrojona w 2cm kawałki)
- 20 oleju rzepakowego
- 150g ziemniaki obrane i pokrojone 0,5 cm plastry
- 800g wody
- 1 łyżka pasty bulionu drobiowego
- 1 obrane, dojrzałe awokado pokrojone w kawałki
- sól i pieprz czarny (do smaku)
- 100g śmietanki 30%
- 100g tartego chrzanu

Pulpety:

- 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 małe jajko
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- spora szczypta każdej z przypraw: czosnek granulowany, papryka słodka, pietruszka, bazylia, kolendra mielona, majeranek, tymianek
- mała szczypta mielonej papryki chili
- łyżeczka chrzanu tartego
- łyżeczka musztardy


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie mięsa na pulpety

1) Do naczynia miksującego dodaj mięso mielone, małe jajko, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, przyprawy, chrzan i musztardę. Dokładnie mieszamy masę mięsną ( 20 sek. | obr. 4 ).

2) Wyjąć masę mięsną przy pomocy kopystki do innego naczynia. Dłonie lekko przesmarować olejem i formować z masy pulpety o średnicy około 3 cm.
Uformowane pulpety odłożyć na kilka minut i przejść do przygotowania zupy. Nie trzeba myć naczynia miksującego.


Przygotowanie zupy


1) W naczyniu miksującym umieść 100g pora (biała część, pokrojone 1cm kawałki), 150g korzenia pietruszki (pokrojonego w 2cm kawałki), ząbek czosnku, 50g łodygi selera (2cm kawałki). Rozdrobnić ( 5 sek. | obr. 5). Zgarnąć kopystką z brzegów naczynia. Dodać 20g oleju rzepakowego. Poddusić ( 6 min. | temp. 120 stopni C, obr. 2 ).

2) Dodać ziemniaki w plastrach, 800g wody, łyżkę pasty bulionu drobiowego.

3) Dno koszyczka i boki lekko natrzeć olejem. W naczyniu miksującym umieść koszyczek, w koszyczku umieścić wcześniej przygotowane pulpeciki. Gotujemy całość ( 12 min. | temp. 98 stopni C | obr. 1 ). Po tym czasie obniżamy temperaturę i kontynuujemy gotowanie (18 min. | 95 stopni C | obr.1 ). Po tym czasie wyjmujemy koszyczek z pulpetami.

4) Do zupy dodajemy: awokado, sól i pieprz do smaku, śmietankę 30% i 100g chrzanu tartego. Miksujemy na gładki krem ( zaczynając od obrotów 5 stopniowo zwiększamy aż do obrotów 10 | czas około 1 minuty ).

5) Podajemy z pulpecikami na ciepło.


WSKAZÓWKI:

# Zupę po dodaniu awokado nie gotujemy już, bo napierze gorzkiego smaku.
# Ilość chrzanu dostosuj pod własny smak.
# Zupa bardzo dobrze komponuje się z ziołowymi bułeczkami z pasztetem lub z chlebkiem ziołowym.
# Bardzo dobry zamiennik klasycznego żurku będącego elementem śniadania wielkanocnego.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami Inny pleśniak Białe Brigadeirao Tawa Tawas - boliwijskie pączki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plJest i ON. Nowy Thermomix TM6.Jak wyhodować kiełki w domu?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania