Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem

(porcja na około 20-25szt.)


Popularne frazy: -> kibiny, kybyny, litewskie pierożki drożdżowe, pierogi karaimskie, kamien do pizzy, wielkanoc

Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem
 
 

Ciasto
- 15 - 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 200 g mleka (w temp. pokojowej)
- 420 g mąki (pszenna 500-650)
- 5 g soli
- 30 g masła (w temp. pokojowej)
- 15 g oliwy z oliwek + dodatkowa ilość do smarowania przed pieczeniem

Farsz:
- ząbek czosnku
- 40 g cebuli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki kurkumy (suszona, mielona)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g sera chedar
- 400g ugotowanych ziemniaków mączystych (przestudzonych, a najlepiej z poprzedniego dnia) pokrojonych w 3 cm kawałki
- 25g tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka musztardy



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem

Przygotowanie ciasta
1) Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. Dokładnie wymieszaj (20 sek. | obr. 4-6), dalej wyrabiaj jak ciasto na bułki ( 3 min. | Interwał/kłos). Wyrobione ciasto będzie miękkie i elastyczne.


Przygotowanie farszu
1) Do naczynia miksującego wrzuć obrany czosnek i ser chedar (w kawałkach około 1-2cm). Rozdrabniamy. (15sek. | obr. 5). Przekładamy do innego pojemnika.

2) Do naczynia miksującego wrzuć cebulę (przekrojoną na pół) Rozdrabniamy. (3sek. | obr. 5). Dodaj: olej, kurkumę i brązowy cukier. (3 min. | temp. 120 stopni C | obr. 2). Pozostawić zawartość w naczyniu do przestygnięcia. Przejść do dalszych kroków.

3) Do przygotowanej cebuli dodajemy pozostałe składniki: rozdrobniony czosnek z serem chedar, chrzan tarty, musztardę, sól, pieprz. Dodaj ziemniaki (pokrojone w 3 cm kawałki) i wymieszaj pomagając sobie kopystką (12-15 sek. | obr. 4).
Masy ziemniaczanej nie miksujemy na wysokich obrotach, ani nie przedłużamy czasu miksowania - w przeciwnym razie masa będzie się zmieniać w kleistą breje.

4) Farsz przekładamy do miseczki i zabieramy się za przygotowanie pierożków.

Formowanie pierożków
1) Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm (nieco grubsze niż na pierogi), wyciąć koła około 5-6 cm, na środku umieścić niedużą ilość farszu. Zawijamy jak pierogi (patrz zdjęcia poniżej).




kibiny przepis thermomix




2) Dwa lub trzy pierożki łączymy rogami po okręgu w jeden większy (patrz zdjęcie powyżej). Dociskamy dookoła i zawijamy tak jak tworzy się falbankę na pierogach (patrz filmik poniżej).

Jak zrobić falbankę? Podpowiedź od koleżanki Magdaleny Świerczyk.







3) Tak przygotowane pierożki drożdżowe smarujemy oliwą z oliwek i umieszczamy w rozgrzanym do 200-230 stopni C piekarniku.

Wypiekamy około 15-16 min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na dobrze rozgrzanym kamieniu do pizzy (wtedy czas krótszy bo około 11-12min.). Upieczone kibiny są rumiane. Podajemy gdy lekko przestygną z ulubionymi sosami (np. dipem czosnkowym lub koperkowym.)

Smacznego!





Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu Czworaczek - chleb pszenno-żytni Bułeczki różyczki Arcyprosty keks

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Kiełki to samo zdrowie!Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom