Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem

(porcja na około 20-25szt.)


Popularne frazy: -> kibiny, kybyny, litewskie pierożki drożdżowe, pierogi karaimskie, kamien do pizzy, wielkanoc

Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem
 
 

Ciasto
- 15 - 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 200 g mleka (w temp. pokojowej)
- 420 g mąki (pszenna 500-650)
- 5 g soli
- 30 g masła (w temp. pokojowej)
- 15 g oliwy z oliwek + dodatkowa ilość do smarowania przed pieczeniem

Farsz:
- ząbek czosnku
- 40 g cebuli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki kurkumy (suszona, mielona)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g sera chedar
- 400g ugotowanych ziemniaków mączystych (przestudzonych, a najlepiej z poprzedniego dnia) pokrojonych w 3 cm kawałki
- 25g tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka musztardy



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem

Przygotowanie ciasta
1) Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. Dokładnie wymieszaj (20 sek. | obr. 4-6), dalej wyrabiaj jak ciasto na bułki ( 3 min. | Interwał/kłos). Wyrobione ciasto będzie miękkie i elastyczne.


Przygotowanie farszu
1) Do naczynia miksującego wrzuć obrany czosnek i ser chedar (w kawałkach około 1-2cm). Rozdrabniamy. (15sek. | obr. 5). Przekładamy do innego pojemnika.

2) Do naczynia miksującego wrzuć cebulę (przekrojoną na pół) Rozdrabniamy. (3sek. | obr. 5). Dodaj: olej, kurkumę i brązowy cukier. (3 min. | temp. 120 stopni C | obr. 2). Pozostawić zawartość w naczyniu do przestygnięcia. Przejść do dalszych kroków.

3) Do przygotowanej cebuli dodajemy pozostałe składniki: rozdrobniony czosnek z serem chedar, chrzan tarty, musztardę, sól, pieprz. Dodaj ziemniaki (pokrojone w 3 cm kawałki) i wymieszaj pomagając sobie kopystką (12-15 sek. | obr. 4).
Masy ziemniaczanej nie miksujemy na wysokich obrotach, ani nie przedłużamy czasu miksowania - w przeciwnym razie masa będzie się zmieniać w kleistą breje.

4) Farsz przekładamy do miseczki i zabieramy się za przygotowanie pierożków.

Formowanie pierożków
1) Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm (nieco grubsze niż na pierogi), wyciąć koła około 5-6 cm, na środku umieścić niedużą ilość farszu. Zawijamy jak pierogi (patrz zdjęcia poniżej).




kibiny przepis thermomix




2) Dwa lub trzy pierożki łączymy rogami po okręgu w jeden większy (patrz zdjęcie powyżej). Dociskamy dookoła i zawijamy tak jak tworzy się falbankę na pierogach (patrz filmik poniżej).

Jak zrobić falbankę? Podpowiedź od koleżanki Magdaleny Świerczyk.







3) Tak przygotowane pierożki drożdżowe smarujemy oliwą z oliwek i umieszczamy w rozgrzanym do 200-230 stopni C piekarniku.

Wypiekamy około 15-16 min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na dobrze rozgrzanym kamieniu do pizzy (wtedy czas krótszy bo około 11-12min.). Upieczone kibiny są rumiane. Podajemy gdy lekko przestygną z ulubionymi sosami (np. dipem czosnkowym lub koperkowym.)

Smacznego!





Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Makowiec - zawijany Zupa krem z krewetek Chlebki indyjskie NAAN Sernik gotowany z musem z owoców borówki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Czy wiesz, że ...Dla kogo dieta pudełkowa?